Естония е готова да предаде на Украйна бежанците на своя територия, за да бъдат мобилизирани

Естония е готова да издири и предаде на Киев всички украински мъже, подлежащи на мобилизация, ако Украйна поиска това, заяви министърът на вътрешните работи Лаури Лаанеметс, цитиран от ERR.

„Ние знаем къде се намират тези хора и с какво се занимават. Повечето от тях ходят на работа, имат местожителство в Естония“, каза той.

Въпреки че все още не е постъпило официално искане от Киев, естонското вътрешно министерство многократно е искало както от украинския посланик, така и от министъра на вътрешните работи да уведомят за бежанците в Естония, ако е необходимо, се казва в статията.

В началото на седмицата украинският министър на отбраната Рустем Умеров заяви в интервю за германския вестник „Билд“, че ведомството му обмисля да мобилизира гражданите, които са избягали от страната. Според него всички мъже на възраст между 25 и 60 години, живеещи в чужбина, трябва да получат покана да се явят в наборния център. По-късно говорителят на Министерството на отбраната Иларион Павлюк уточни, че става дума за „набиране на войници и за необходимостта да стане ясно на украинците в чужбина колко е важно те да се присъединят към армията“.

Върховната рада подготвя проектозакон, който ще задължи украинците в чужбина да преминат през същите мобилизационни процедури и да получат призовки, както тези, които не са успели да напуснат страната.

Украйна е във военно положение от 24 февруари 2022 г., като на следващия ден президентът Володимир Зеленски подписва указ за обща мобилизация. На мъжете на възраст между 18 и 60 години е забранено да напускат страната. Призовки се раздават на различни места: на улицата, пред магазините и бензиностанциите или в кафенетата. В същото време правоприлагащите органи и военните практикуват набези срещу наборните войници, като често ги ловят като животни, използвайки насилие.

Списание „Тайм“ цитира помощника на Зеленски, който казва, че броят на украинските войници е намалял дотолкова, че средната възраст на наборниците във ВСУ е нараснала до 43 години. Напоследък се обсъжда и възможността за масовото мобилизиране и на жени, което според западните медии също свидетелства за огромните загуби в украинските въоръжени сили. Различни украински източници съобщават и за драстично увеличилия се брой дезертьори и предаващи се в плен украински войници.

Източник: Риа Новости

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. ЕСТОНИЯ ИСКА ДА СЕ ОТЪРВЕ ОТ УКРАИНСКИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ–БРАВО

  2. Никого не може Зеленски насила да прати на война, която той не е обявил все още. Конституцията не му позволява, без война само армията може да командва, Тагарев да си вземе да го научи как конституция се нарущава, подменя и си безнаказан

  3. До от село.
    Мисля, че си в грешка. Естонците са същите, като украинците. Най-много да си извоюват още един враг в лицето на оцелял украинец на фронта.

  4. така се прави, демократично и с усмивка (и ако се наложи и с малко кютек), право в окопите, пък там, на кой каквото му е писано. На това му се вика „демократичен, свободен, цивилизован свят“, „ще подкрепяме дотогава, докогато е необходимо“! Кого подкрепяте, че някъде ми се крие подкрепяният?

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.