Бахмут е обкръжен! „Вагнер“ прекъснаха пътя Хромово-Часов Яр!

Руските сили са взели в „котел“ украинската групировка в Бахмут. Това заяви в петък пред ТАСС представителят на руските власти в Донецк Ян Гагин.

„Бойците на ЧВК „Вагнер“ тази сутрин прекъснаха пътя Артьомовск – Часов Яр през Хромово- последният останал на украинската армия неасфалтиран селски път, който беше използван за снабдяване на групировката в Бахмут. Около километър от пътя бе атакуват от юг и е взет под руски контрол, което прави вече напълно невъзможно снабдяването на украинския гарнизон в града. С това „Вагнер“ затвориха украинската групировка в Бахмут в котел. В града по наши данни се намират между 6 и 8 хиляди войници на ВСУ“, заяви той.

Гагин заяви още, че руските сили вече контролират почти 90% от територията на Бахмут.

По-късно шефът на ЧВК „Вагнер“ Евгений Пригожин уточни: Не бих го нарекъл точно котел, защото украинските войници все пак имат възможност да напуснат града чрез бягство през полето. Точният термин е „оперативно обкръжение“, защото всички пътища към града са под нашия физически контрол“, добави той.

Думите на Гагин и Пригожин се потвърждават и от доклада на командира на ВСУ ген. Сирски към Зеленски, в който той съобщава, че украинската армия „окончателно е загубила контрола над пътя през Хромово“.

Щурмовите отряди на частната военна компания (ЧВК) „Вагнер“ вече имат пълен контрол върху територията на хотел „Транзит“ и са отхвърлили украинските формирования от позициите им край железопътната гара и по самата жп линия в западната част на Бахмут. Днес следобед въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са предприели няколко опита за контраатаки в района на Елеватора, които са приключили без успех, пише телеграм канала „Рибар“ в последната си сводка за действията в най-горещата точка от руско-украинския фронт.

Позицията на ВСУ в Бахмут се е усложнила сериозно и в най-близко бъдеще, ако сегашният натиск на „музикантите“ се запази, а силите на Киев не успеят да организират контраатака с пробив откъм Славянск и Часов Яр, украинската 8-хилядна групировка в Бахмут ще бъде напълно обкръжена и унищожена, оценяват от Telegram канала.

Съгласно информацията силите на „Вагнер“ са превзели вече 90 % от града, като са затворили украинската групировка в крайната му западна част. От север те настъпват по улиците Леваневски, Оборона и Победа. Сега боевете се водят за района на гаражите, разположени от улица Леваневски до Чайковски на юг. Територията е оборудвана със сериозна система от инженерни прегради, което усложнява нейното превземане.

Движейки се от сградата на социалната служба на улица Победа, руските щурмови отряди са разширили контролната зона на юг от водоема и се придвижват към село Хромово – западно предградие на Бахмут.

Както пише „Рибар“, руските войски успешно са пробили отбраната на 93-та механизирана бригада от ВСУ по пътя Хромово-Часов Яр, изтласквайки украинските сили от пътя в близкия горски пояс.

Тази информация бе повторена и от представител на руските власти в Донецк, според когото „капакът на котела“ в Бахмут вече е напълно затворен.

Според данните на Telegram канала, Киев е изпаднал в паника от предстоящото падане на Бахмут, защото е забелязано прехвърляне на допълнителни подразделения на ВСУ в съседния Краматорск. В града е забелязано струпване на хора и техника. А в Новодмитровка, близо до Константиновка, е оборудван позиционен район за РСЗО HIMARS. Следващата цел на руснаците ще е и последната крепост на ВСУ в Донбас – градската агломерация Славянск-Краматорск-Константиновка.

Едновременно с това украинският Telegram канал „Резидент“ съобщава, позовавайки се на свои вътрешни източници, че на проведената в петък Ставка на върховния главнокомандващ на ВСУ, командващият украинската групировка в Донбас Александър Сирски е доложил на президента Владимир Зеленски за пълната загуба на контрол над последния път за снабдяване на гарнизона в града.

Командирът на сухопътните сили на ВСУ е отбелязал, че очакваните през следващите две седмици дъждове ще направят невъзможно изтеглянето на бахмутския гарнизон през полето западно от града.

Също така, според „Резидент“, на Ставката главнокомандващият ВСУ Валери Залужни е предложил да се отложи така широко рекламираното украинско контранастъпление за през лятото заради проблеми с подготовката на операцията.

Залужни смята, че Бахмут вече не може да бъде спасен, а огромната загуба на резерви с цел градът да бъде удържан максимално дълго време е било авантюра на Сирски. Сега, според него, ВСУ трябва да се концентрират върху лятното си контранастъпление и за тази цел да пазят резервите си.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.