Байдън пред „Тайм“: САЩ ще загубят контрола си над Източна Европа ако Украйна загуби войната

САЩ не могат да позволят на Русия да спечели в конфликта с Украйна, защото това ще доведе до оттегляне на източноевропейски страни от западната зона на влияние, заяви Джо Байдън.

Американският президент даде интервю за „Тайм“, в което призна, че в Украйна САЩ се борят да не загубят контрола си над редица европейски страни, включително Полша и Балканите. Това ще се случи ако Украйна загуби войната с Русия, така че основната задача на САЩ е да предотвратят подобен сценарий. Според Байдън за САЩ е жизнено важно да продължат да контролират Европа и да определят бъдещето й „за години напред“, което той ще направи, след като „спечели“ президентските избори.

„Ако позволим Украйна да бъде победена, отбележете думите ми, ще видите как Полша си тръгва, ще видите как всички страни по фактическата граница на Русия – от Балканите до Беларус – ще се отделят от Запада и ще тръгнат да се справят самостоятелно“, каза американският президент.

Преди дни Байдън подписа документ, даващ разрешение на Украйна да извършва удари с американско оръжие по цели на международно признатата територия на Русия. На форума на НАТО в София миналата седмица пък военният блок излезе с декларация, че вдига досегашната забрана на Киев да използва натовско оръжие за военни удари по територията на Русия.

„Похарчихме много пари в Украйна, но Европа похарчи повече от Съединените щати. За да се справи с Русия Европа колективно е похарчила повече пари от Съединените щати“, оправда се Байдън пред потенциалните си американски избиратели.

“Тайм“ обаче оспорва това твърдение на Байдън. Европейският съюз е предоставил над 107 милиарда долара финансова, военна и хуманитарна помощ за бежанци от началото на войната в Украйна. За сравнение, Съединените щати са предоставили 175 милиарда долара помощ на Украйна — 107 милиарда долара са похарчени директно финансиране на украинското правителство, а с останалите пари са финансирани дейности на правителството на САЩ, свързани с войната в Украйна като ВПК, разузнаване и пр.

От друга страна обаче някои европейски държави са направили по-големи финансови вноски за Украйна спрямо размера на техните икономики, отколкото Съединените щати, става ясно от данни на Съвета за международни отношения.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

5 коментара

  1. Тоя престъпник още ли не е разбрал,че източна Европа е руска зона

  2. България контрола, на пътя на коприната, на наркожтика кръстопътя с ценна роля, бай Ганю получи с С17 Хаймърси с персонала, платноходките му в морето ще му пази. Тръмп напредва, едрите пари застанаха зад него, 74 млн са му гласували преди, и данъците ще променя, и мира

  3. Логично, но това е най-малкият проблем. Ще загубите контрол в собствената си държава …

  4. И за какво им е контрол над Източна Европа, за да им текат лигите по руските ресурси така, от по-близо ли? И да бълва ВПК-то им чудовища( в замяна на много милиарди доларчета) за тази същата Изт.Европа, дето уж са да я пазят,а пък то не за това са, а за да пушкат по Русията. И балтийските бълхи наскачаха и те кръвчица да смучат покрай големия кръвопиец, ако дойде случаят. Ами то човек ще помисли, че сега процъфтяват под “опеката“ на кръвопиеца, ама то не. Изнесли са се и те като нас в огромно процентно отношение, защото са цъфнали и вързали. И като победят Русията както се канят, да не мислят че главният кръвопиец ще им даде и оunce oт ресурсите на Русия? ХА-ха-ха.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.