Янис Варуфакис: ЕС е в Икономически Колапс, гарантирано се Разпада!

„Проблемът с ЕС е, че няма Европейски съюз като такъв. Само име, но не и в действителност. Този глобалистки проект така и не се състоя“. Това заяви бившият гръцки финансов министър и световно признат топ икономист Янис Варуфакис.

Бившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис (на поста през 2015 г.) смята, че икономическият колапс на Европейския съюз поради енергийната и системна криза е предопределен. Това заяви той вчера в ефира на германската телевизия n-tv, съобщава ТАСС.

„Провалът на този глобалистки проект, който така и не се осъществи, е гарантиран. Какво се случва в момента? Свидетели сме на рязка деиндустриализация в цяла Европа“, каза Варуфакис. Той посочи, че „фирмите от ЕС плащат десет пъти повече за газ от техните конкуренти в САЩ или Китай“. „Всеки ден хиляди европейски фирми спират производството си и обявяват фалити. Много скоро ще видим как тези фабрики местят производствата си в САЩ, Китай и други страни. ЕС е в дълбока криза, която може да не стане очевидна тази зима, а следващата”, смята бившият финансов министър. Варуфакис обясни, че това лято е било възможно да се запълнят газовите хранилища в Европа, но догодина това ще струва много повече.

„Проблемът с ЕС е, че няма Европейски съюз като такъв. Този глобалистки проект е една напълно куха структура, а с енергийната криза започна да се разпада и политически и сега от него е останало само едно име“, каза Варуфакис. Той припомни, че това се отнася както за отношението на отделните страни към мигрантите, така и за преминаването към алтернативни енергийни източници или развитието на банковата система. А настоящата криза само събори това така или иначе прогнило скеле“, каза бившият министър.

Варуфакис коментира също, че германският икономически модел се е провалил. „Беше базиран на евтина енергия от Русия, продажба на произведените немски стоки в Китай и сравнително ниски заплати в самата Германия, за да са конкурентноспособни стоките й. Освен това Китай вече сам си произвежда повечето от стоките, които по-рано внасяше от Германия. Сегашната ситуация в Германия изглежда така: инфлацията направи невъзможно задържането на заплатите, газът стана по-скъп и Китай изчезва като пазар за немците заради новата студена война между Китай и ментора на Германия – САЩ. Противопоставянето между двата икономически полюса сега се изостря от администрацията на Байдън, което значи че тази студена война ще продължи с години, а Европа я чака бедност, маргинализация и посредственост“, обясни още бившият финансов министър на Гърция.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. е..рекъл съм го още през 2018…декември 2024-януари 2025г..варуфакис изби рибата..

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.