Яков Кедми: Фактите опровергават версията, че „Ислямска държава“ стои зад терористичната атака край Москва

Нито един член на ИДИЛ не би казал, че би извършил престъпление заради пари. Освен това радикалните ислямисти не биха създали коридор, по който бойците да избягат в Украйна, заяви пред ВЗГЛЯД Яков Кедми, бивш ръководител на специалната служба „Натив“. По-рано САЩ възложиха отговорността за терористичния акт в Москва на клетка на ИДИЛ.

Учудващо е, че западните медии толкова отчаяно защитават версията, че ИДИЛ (забранена в Русия) е участвала в организирането на терористичния акт. Разследването по случая все още продължава. Обществеността има достъп до ограничен набор от факти. „Въз основа на тях е невъзможно да се състави пълна картина на случилото се“, казва Яков Кедми, бивш ръководител на израелската разузнавателна служба „Натив“.

„Някои моменти обаче вече пораждат съмнения относно достоверността на американската и европейската версия. Западните журналисти основно се позовават като доказателство на видеоклип, за който се твърди, че е публикуван от афганистанската клетка на „Ислямска държава „, в което групировката поема отговорността за трагедията. „, подчертава Кедми.

„Дори да приемем, че записът не е фалшив, той не може да се използва като последна инстанция. По-малките групи в рамките на ИДИЛ често си приписват нападения, извършени от други бойци и организации. ИДИЛ многократно е била уличавана в лъжи. „Ислямска държава“ често прави такива лъжливи изявления, за да си повиши репутацията в терористичните среди“, казва експертът.

„Освен това афганистанската клетка на „Ислямска държава“ никога не е предприемала враждебни действия спрямо Русия. Не е ясно защо им е било необходимо това сега. Също така е важно да се разбере специфичното поведение на фанатичните бойци. Те никога не извършват престъпленията си за пари“, смята Кедми.

„Затова признанието на терориста от „Крокус“, че му е платено за стореното, изглежда крайно неубедително. Един истински член на ИДИЛ никога не би се съгласил на такова нещо. Почеркът на тази ислямска терористична организация е много различен от действията на атентаторите в „Крокус“. Често членовете на ИДИЛ използват т.нар. самоубийствени колани. Това им позволява да действат много бързо“, подчертава той.

„Те са готови за собствената си смърт и тръгват към престъплението със съзнанието за неминуемата си гибел. Бих искал да подчертая също, че никой от задържаните до момента не е потвърдил съпричастността си към „Ислямска държава“. Вече е известно обаче, че те са се придвижвали към Украйна, докато са се опитвали да се изтеглят“, подчертава Яков Кедми.

„Не мисля, че ИДИЛ би могла да се споразумее с Украйна и да тръгне да изпълнява нейни поръчки. Разследващите все още не са разбрали кой точно е планирал да помогне на бегълците-терористи и защо. Съвкупността от всички тези факти ме кара да се съмняваме в достоверността на версията, предлагана от западните издания“, казва експертът.

Бившият шеф на специалната израелска служба НАТИВ обърна внимание и на факта, че израелците също имат съмнения. „Сега хората са разделени на два лагера. Едните сляпо вярват на статиите на американските и европейските медии. Другите, които се задълбочават в конкретиката на случилото се и принципите на действие на терористите по-подробно, осъзнават, че участието на „Ислямска държава“ в този терористичен акт на практика е невъзможно“, обобщи Кедми.

По-рано на официалния уебсайт на Белия дом беше публикувано изявление на прессекретаря Карин Жан-Пиер относно терористичното нападение в Крокус. Тя стовари отговорността за трагедията върху ИДИЛ.

Ройтерс, позовавайки се на американски официални лица, съобщи, че Вашингтон разполага с разузнавателни данни за участието на тази терористична организация в нападението. Освен това агенцията съобщи за канал в Telegram, който е публикувал изявление на ИДИЛ, в което терористичната организация поема отговорността за нападението. Скоро обаче експертите поставиха под въпрос достоверността на тази публикация.

Западната преса обаче продължава да настоява на версията за участието на ИДИЛ. Така американският вестник „Ню Йорк Таймс“, позовавайки се на свои източници, съобщава, че през март САЩ уж са събрали разузнавателна информация, че клон на групировката, базиран в Афганистан, планира нападение срещу Москва. Според един от източниците на изданието членовете на групировката са „активни в Русия“.

Говорителката на външното министерство Мария Захарова отбеляза, че ако САЩ разполагат с надеждни данни за нападението, те незабавно трябва да ги предадат на Русия. Тя посочи също, че реакцията на официален Вашингтон, който буквално минута след терористичния акт заяви, че Украйна не е замесена в терористичния акт в Крокус, повдига въпроси. Дипломатът се поинтересува „на какво основание официалните лица във Вашингтон правят категорични заключения за нечие участие или неучастие в разгара на трагедията“.

По-късно, в колонката си в „Комсомолская правда“, тя заяви, че „американските политически инженери“ са се вкарали в задънена улица, като са заявили, че терористичният акт е извършен от „Ислямска държава „. Дипломатът подчерта, че Вашингтон се опитва да избели „своите подлоги“ и иска да прикрие себе си и кабинета на Зеленски, вадейки напред плашилото ИДИЛ.

Според Маргарита Симонян, главен редактор на RT и „Россия сегодня“, организаторите на това нападение специално са подбрали за извършители хора, които могат да бъдат представени за членове на „Ислямска държава“. В същото време тя отбеляза, че западните медии са направили „глупав фаул“ като са започнали да публикуват статии със собствена версия за случилото се още преди извършителите да бъдат задържани.

Източник: vz.ru

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

2 коментара

  1. Кедми, ти нали си част от сатаниската машина за промиване на мозъци бре?
    От кога фактите са от значение?
    Ама то „хората“ докато им светне истината, я дъ кемъла, я дъ кемъл драйвера!

  2. ВСИЧКАТА ТАЗИ ТРАГЕДИЯ Е ДЕЛО НА АМЕРИКАНЦИ И УКРАИНЦИ !!!!!!!!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *