Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Юрий Тавровский: На Китай му е нужна победата на Русия

По време на реч в Полша президентът на САЩ Джо Байдън прочете няколко важни политически послания, подготвени от стратезите на Белия дом. Едно от тях, според мен, най-важното. Той каза, че Западът трябва да се подготви за „дългата предстояща борба между демокрациите и авторитаризма“. Смисълът на опорката, първо е, че Студената война няма да приключи дори след приключването на руската операция в Украйна. Второ, че противник на Запада в глобалната конфронтация е не само Русия, но и Китай, тъй като именно те оглавяват списъка с авторитарни държави.

Юрий Тавровский

Доста често публикувам статии в китайски вестници, говоря по тяхната държавна телевизия и по големи онлайн информационни канали. Напоследък задават същия въпрос за състоянието на демокрацията в Русия и искат да я сравнят с американската демокрация. Нека преразкажа отговора си на друг подобен въпрос от популярния вестник „Хуанкю Жибао“, чието английско издание се казва „Глобал Таймс“.

След повече от 70 години живот в Русия мога да кажа, че в моята страна е изградена политическата система „демокрация с руска специфика”. По същата степен се различава от идеалната, древногръцка, както се различават американската, английската или китайската. Отървахме се от „диктатурата на пролетариата“, която съществуваше почти 70 години и накрая умря. Почти се възстановихме от инжектирането на вируса на „либерализма“ през 90-те години. Системата на разчитане на традиционни консервативни ценности, която се разработи при президента Путин, отразява възгледите на огромното мнозинство руснаци, дори и да е „мълчаливо мнозинство“. От началото на операцията в Украйна проучванията на общественото мнение дават на Путин повече от 80% подкрепа.

Мисля, че конфликтът в Украйна допълнително ще обедини руското общество и допълнително ще разцепи американското. Резултатите от операцията в Украйна може да предизвикат тектонични промени в руския икономически и политически живот. Можем да очакваме минимизиране на зависимостта от чуждия капитал и технологии, укрепване на националния капитал и производство, освобождаване от влиянието на олигарсите, прозападните обществени организации и медии. Украинската операция ще покаже както силните, така и слабите страни на системата на Путин. Той има мандат да укрепи първите и да изкорени вторите.

Операцията в Украйна и от двете страни се извършва в името на национални цели, а не неразбираеми за войниците понятията „автокрация“ или „демокрация“. След 30 години индоктринация много украинци започнаха да вярват във враждебността на Русия. От 7 години те водят война срещу своите сънародници, които все още смятат руснаците за братя и сестри. През това време 14 хиляди души, включително 500 деца, загинаха от обстрели и въздушни нападения. Нека ви напомня, че загубите на украинските въоръжени сили през месеца на активни военни действия възлизат на същите 14 хиляди души.

Опит на Киев да унищожи Луганск и Донецк в началото на март щеше да бъде окончателна атака срещу свободата на избора, правото да се говори на родния език, плурализма, гражданските права и други демократични ценности. Тези самопровъзгласени републики щяха да бъдат потопени в кървава баня, каквато беше организирана в Мариупол, Одеса и други „руски“ градове през 2014 г. Същата съдба сполетя и „самопровъзгласилите се“ съветски региони в Китай през 30-те години на миналия век. Няколко милиона жители и 300 000 „милиция“ не успяха да устоят на ударите на армията на Чан Кайшъ. Мао Дзедун започва отстъпление, което влиза в историята като “Дългия поход”. Китайската история обаче учи, че „човек може да претърпи 100 поражения и да спечели една война“. Заобиколени от врагове, самопровъзгласилите се региони на комунистите се превръщат във велика сила – КНР. Готовността на руските войници да загинат в името на спасяването на роднини по кръв и вяра, решили да останат руснаци, също ще остане в историята като подвиг в традициите на спартанците и руските герои. Времето ще покаже какви ще бъдат плодовете на саможертвата на защитниците на Донбас и Новорусия.

Що се отнася до „демокрацията с американски характеристики”, нейната изтърканост във вътрешнополитическо и глобално измерение предопределя тъжно бъдеще за себе си и за пусналите през последните години „потомци”, слаби тялом и духом. Експертите във Вашингтон се страхуват от есенните избори за Конгрес и се страхуват от президентските избори през 2024 г. Всичко може да се случи. Като възмездие за агресивността и омразата към Русия Украйна чака частична загуба на контрол върху териториите, които са били присъединени към нея през годините на Съветския съюз и където са концентрирани руснаци и рускоезични. Очаква я икономическа криза, военни бунтове, поява на полунезависими нацистки анклави в западните области, кърваво преразпределение на останалата собственост.

Американската демокрация е създадена от хора от различни страни и носители на различни религиозни и политически традиции. Заедно е създадена система с висока ефективност. Напоследък обаче се наблюдава саморазрушаване на основите на тази система: нулиране на историята на нацията, смяна на пола, разрушаване на семейните устои, нормите на морала и поведението. Разцеплението на нацията по политически принципи се превръща в реалност, приказките за гражданска война вече не звучат като глупости.

За да характеризирате сегашното състояние на Америка, можете да изберете различни термини, които завършват на „изъм“. Страната бързо придобива черти не само на авторитаризъм, но дори и на най-лошата му форма – нацизъм. В вътрешен план това се прояви в кампанията на “Черните животи имат значение”, превземането на Капитолия, появата на бели милиции, преследването на азиатци, тормоза над мексиканците на границата. Нищо чудно, че лозунгът на Тръмп „Америка на първо място!“ почти копира лозунга на Хитлер „Германия над всичко!“. Тръмп с идеите си, дори след поражението на изборите, е подкрепен от около половината американци и те пак ще си кажат думата на следващите избори. Извън Америка плъзгането към нацизма се проявява в подкрепа на откровените нацисти в Украйна, Косово, Полша и балтийските страни.

През миналия век демокрацията от западен стил създаде най-човеконенавистническия в историята режим на Хитлер. Той се характеризира по-специално с антисемитизъм и русофобия. Сегашната „демокрация с американски характеристики“ надува русофобията и синофобията под маската на „борба с автократични режими“. За днешна Русия противопоставянето на „демокрацията на Байдън“ става равностойно на борбата срещу националсоциализма на Хитлер. Това е борба за оцеляване. Същото важи и за Китай, който се съпротивлява на японската атака в продължение на 14 години и губи 35 милиона души в борбата за оцеляване.

Сега Китай не само симпатизира на Русия, но и внимателно изучава хода на военната операция. Те разбират, че следващата цел на „защитниците на демокрацията от авторитаризма“ ще бъде Поднебесната. По време на разговори с колеги чух такива формули повече от веднъж: „Китай се нуждае от победата на Русия!”, а също и „Днес вие, утре ние!”.

Важен урок за Китай беше замразяването на руските валутни резерви в САЩ на стойност около 300 милиарда долара. Китайското правителство държи 1,1 трилиона долара във федералната хазна. Общата стойност на доларовите активи на китайски банки, концерни и други юридически лица е 3,2 трилиона долара. Ако по-рано китайците имаха съмнения относно гаранциите за неприкосновеността на чуждата собственост, то след ареста на руски пари такива изобщо не останаха. „Финансовите санкции срещу Русия дълбоко разтърсиха основните понятия и принципи“, пише Чен Джао, основател и главен стратег на базираната в Хонконг “Алпин Макрон”, в “Саут Чайна Морнинг Пост”. „Тези действия показаха, че финансовите активи на противниците на Запада вече не са в безопасност, те могат да бъдат конфискувани или превърнати в оръжия за финансово поразяване. Същият експерт смята, че частичното изтегляне на долари от САЩ в злато и други валути, предприето предварително от Русия, не решава проблема за Китай. Стойността на цялото световно злато, налично за финансови транзакции, е едва 4,6 трилиона долара.

Изходът от опасната ситуация се вижда в постепенното изтегляне на активи от Америка, в ръста на инвестициите в други страни и разширяването на търговските разплащания, заобикаляйки долара. От 2014 г. Китай вече е изтеглил около 800 милиарда долара от САЩ. През същите години 1,6 трилиона долара бяха инвестирани в различни чуждестранни проекти. Много китайски експерти виждат кардинално решение в превръщането на китайския юан в световна резервна валута. Днес обаче юанът съставлява само 3% от световните резерви. Само съгласуваните действия с Русия, Индия, Бразилия, Венецуела, Саудитска Арабия, Иран и други потенциални жертви на политиката на конфискация на Запада могат да бъдат решение на проблема с финансовата сигурност.

Не е изненадващо, че решението на Русия да приеме плащане за своите енергийни ресурси в рубли се разглежда в Китай като „втори фронт“ срещу хегемонията на САЩ, като „специална финансова операция“ в глобален мащаб. Китайците ни пожелават твърдост на духа в започнатото велико дело.

Автор: Юрий Тавровский

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Един коментар за Юрий Тавровский: На Китай му е нужна победата на Русия

  1. Анонимен Отговор

    07.04.2022 в 3:44

    СЛАВА РУСИЯ И КИТАЙ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *