Шефът на руското разузнаване предупреди САЩ, че Украйна ще се превърне във втори Виетнам за тях

Шефът на руското външно разузнаване Сергей Наришкин предупреди САЩ, че подкрепата за Украйна от страна на Запада ще превърне конфликта във втори Виетнам, който ще преследва Вашингтон с години.

„Съединените щати рискуват да получат „втори Виетнам“, с който всяка нова американска администрация ще трябва да се справя, докато на власт във Вашингтон не дойде повече или по-малко разумен човек. Украйна ще се превърне в черна дупка, която ще засмуква все повече и повече западни ресурси и хора“, пише Наришкин в статия, публикувана във ведомственото издание „Разузнавач“ на ръководената от него Служба за външно разузнаване на Руската федерация.

Според директора на Службата за външно разузнаване Западът ще се опита да удължи максимално боевете и да превърне украинския конфликт във втори Афганистан. По думите на Наришкин това те ще направят с надеждата, че потенциалът на Русия ще започне да се изчерпва с времето.

Разузнавач №1 на Русия подчертава, че обективно е невъзможно да се постигне победа на бойното поле над Руската федерация, така че западните страни ще продължат с опитите си да постигнат целите си чрез мерки, които нарушават международното право, а именно чрез санкционен натиск и помощ за Киев в оръжия и техника. „Всичко това само ще ускори сриването на авторитета на Запада в света“, заключи шефът на Службата за външно разузнаване.

Конфликтът в Украйна се превърна в най-голямата конфронтация между Русия и Запада от шест десетилетия насам. За по-малко от 2 години военни операции там Западът е предоставил на Украйна повече от 246 милиарда долара военна и хуманитарна помощ. Най-мащабната западна офанзива до момента – украинското лятно-есенно контранастъпление се провали и Русия запази контрола си над една пета от украинската територия.

Американският президент Джо Байдън предупреди, че пряк сблъсък между НАТО и Русия може да предизвика Трета световна война и многократно обяви, че САЩ няма да изпращат свои войници в Украйна.

Войната във Виетнам на практика е конфликт между Източния блок и Запада, воден по време на Студената война, в който САЩ, заедно с инсталираното в Южен Виетнам марионетно прозападно правителство, се борят срещу Севера и южновиетнамските партизани, подкрепяни от комунистическите сили на Китай и Съветския съюз. Войната, в която са убити милиони хора, приключва през 1975 г. с победа за Северен Виетнам и поражение за САЩ, които губят повече от 58 000 войници, а в Америка набира популярност силно антивоенно движение.

Байдън вчера направи отчаяно обръщение към републиканците, призовавайки ги да одобрят нова военна помощ за Украйна.

„Ако Путин превземе Украйна, няма да спре там“, каза Байдън, прогнозирайки, че руският президент ще атакува и друга държава – съюзник от НАТО. Американският лидер допълни, че тогава „ще получим нещо, което не искаме и което в момента нямаме: Американски войски срещу руски войски“.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.