„Ханделсблат“: Европа изведнъж осъзна колко зависима е от „Росатом“

ЕС като цяло е 30% зависим от руското ядрено гориво, а страните от Източна Европа са 100% зависими, се казва в анализ на водещия германски бизнес вестник „Ханделсблат“.

Въпреки политическата вражда с Русия, Франция продължава да работи в тясно сътрудничество с „Росатом“. Германското министерство на околната среда за първи път поиска санкции срещу руската държавна корпорация. И това решение е закъсняло.

Ядрената енергия изглежда е някаква алтернатива на руския газ. Залагайки на ядрената енергия обаче, ние попадаме от трън на глог. Според проучване на Австрийската агенция за опазване на околната среда „използването на ядрена енергия не е довело до енергийна сигурност, а е направило държавите, които експлоатират атомни електроцентрали, зависими от Русия“.

Има обаче нещо, което отличава ядрената енергия: тя не подлежи на санкции от страна на ЕС. „По настояване на Франция“, казва германското правителство.

Всички пътища водят към Москва, когато става въпрос за експлоатация и изграждане на атомни електроцентрали. „Росатом“ и неговите 300 дъщерни дружества експлоатират и изграждат повече атомни електроцентрали по света от всяка друга държава.

Според проучване на виенски учени „България, Унгария, Словакия и Чешката република са 100% зависими от руския уран, докато ЕС като цяло е 30% зависим“. По-нататък виенчани правят плашещо заключение: „Това е повече от дела на Русия в доставките на газ за Европа. Около половината от обогатения от „Росатом“ уран отива за страните от ЕС и Обединеното кралство“.

„Росатом“ дължи успеха си на добре изградените си международни отношения, особено с Франция. За съжаление, Русия има опит в сътрудничеството си там с държавния монополист за електроенергия EDF („Електрисите дьо Франс“), компанията за горива „Орано“ и производителя на ядрено оборудване „Фраматом“. Тази фирма се занимава с производството на ядрени оръжия за френската армия, но междувременно през последните години „Росатом“ е подписал безброй споразумения с нея.

Един от мениджърите на „Росатом“ в Западна Европа дори е завършил Висшето политехническо училище на френската армия.

Това тясно сътрудничество е създало зависимост, която се проявява по четири начина: първо, Франция получава обогатен уран от Русия, обикновено чрез дъщерно дружество на „Фраматом“, а именно ANF, със седалище в Линген, Северна Германия. Само между март 2020 г. и септември 2022 г. там са пристигнали 26 пратки с уранови пелети и уранов хексафлуорид.

Второ, Франция изнася отработен уран от своите атомни електроцентрали за Русия, включително през Линген. Той отново се обогатява в Томск, тъй като самата компания „Орано“ не разполага с необходимото оборудване. Свежото гориво се използва в най-мощните реактори на EDF, които в момента са в процес на модернизация.

„Договорите обикновено предвиждат, че частта, която вече не може да бъде използвана, а именно по-голямата част, остава в Русия“, казва един от експертите. Отделя се и плутоний, който може да се използва за производство на оръжия.

ЕС забранява износа на атомни отпадъци, но отработеният уран се третира като суровина. Чрез този трик Франция се отървава от ядрените отпадъци, особено след като собствените ѝ временни хранилища са препълнени до краен предел. „Орано“ е изградила линии за преработка на отработен уран в Русия.

Трети аспект на зависимостта: „Росатом“ използва „Фраматом“, EDF или „Шнайдер Електрик“, когато строи атомни електроцентрали в други страни. В такива случаи французите доставят турбини, оборудване за управление или системи за безопасност. За руските реактори, строящи се в Унгария и Египет, базираните в ЕС компании „Фраматом“ и „Сименс“ произвеждат оборудването за пренос на електроенергия.

„Френски фирми участват в изграждането на руските реактори и печелят добри пари от това“, казва Роже Спауц от „Грийнпийс“ – Франция. Франция дори се прояви като благодарна сила: през 2018 г. „Росатом“ и „Фраматом“ се споразумяха, че французите ще помогнат на едно от дъщерните дружества на „Росатом“ да получи сертификат от ЕС.

Четвъртият аспект на зависимостта се заражда пред очите ни: миналата година Air Liquide и EDF се договориха с Росатом за производство на „зелен водород“, който да пести средства за опазване на климата – във Франция, Русия и на други места. На въпрос на „Ханделсблат“ от EDF отговориха, че споразумението е временно преустановено.

Енергийната стратегия на Русия е далновидна.

Далновидните руснаци заемат друга ключова позиция в енергийните доставки за Европа. Като се заемат със сложен компонент като магнитите за вятърни генератори, те имат още едно предимство в ръкава си.

Въпреки многобройните запитвания, „Фраматом“ отказва да даде оценка на сътрудничеството си с „Росатом“. Малко по-отворено е германското дъщерно дружество на „Росатом“ – Nukem, в което работят 125 души. Главният изпълнителен директор на фирмата Томас Зайполт отговори на запитването на „Ханделсблат“: оказва се, че след 24 февруари тази година „само една нищожна част от поръчките са били анулирани“.

За да засили сътрудничеството си с Русия, „Фраматом“ дори иска да продаде частта си в германското си предприятие в Линген. Неофициално федералното правителство даде ясно да се разбере, че не смята това за добра идея. Но официално предложението за продажба все още е на масата.

„Росатом“ участва и в атомното въоръжаване на руската армия и в политиката на инвазия на Путин. В Украйна руски служители на Росатом си позволяват да работят в Запорожката атомна електроцентрала. Френският президент Еманюел Макрон, който настоява за укрепване на суверенитета на ЕС, въпреки това поддържа връзка с „Росатом“.

За разлика от тях германското правителство се дистанцира от „Росатом“. Федералното министерство на околната среда заяви прес „Ханделсблат“, че подкрепя „разширяването на санкциите на ЕС“ срещу ядрения сектор в Русия. Вярно е, че има уточнение: „Тази мярка е в процес на обсъждане с европейските партньори“. Това политическо решение очевидно е закъсняло.

Автор: Томас Ханке, „Ханделсблат“

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Значи за Германия и Франция може руско гориво за АЕЦ, за България – не. Защо така, краварски подлоги?

  2. Не, не отиваме на добре. Връх взеха Плевньо, „майната му на православието“, Боко, видният еднакво отвсякъде и други такива нашенски лица. Никой не пита народа а дори и да се знае, че той е против (подкрепата за Украйна например ) нашите политици се чешат там където не ги сърби. Знае ли някой , колко войници на Америка има в момента на територията на България ? Кой ги е викнал и защо! Явно са малко , та затова е цялата украинска тупурдия! Тука е тямало и няма да има живи войници . българи, които да стрелят срещу Русия – пък колкото и американци да дойдат да ни пазят от себе си. Политиците не щат да чуят за раферендум за НАТО – вкараха ни там и сега ще ни го вкарат и отзад!

  3. Имаше периоди, когато руския Росатом зависеше от България.Защо? Имахме две високопродуктивни мини за добив на уран в Бухово и Корило със запаси на уран за 200, понтарям ДВЕСТА, години напред! Извасяхме уран главно за СССР/Русия. Но нашите псевдополитици ги затнориха. Защо?

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *