Фон дер Лайен: Русия и промените в климата са виновни за фермерските протести. Путин не разбира стремежа ни към свобода

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи оттегляне на плана на ЕС за намаляване наполовина на употребата на пестициди, наричайки го „символ на поляризацията“, тъй като фермерите протестираха срещу нарастващите разходи и други фактори. Тя призна правото им на протест. По думите й много от тях се чувстват притиснати в ъгъла.

„Фермерите са на първа линия и усещат ефекта от климатичните промени. Сушите и наводненията унищожиха реколтата и заплашват добитъка. Фермерите усещат ефекта от руската война, инфлацията, поскъпването на енергията и торовете. Въпреки това те здраво работят всеки ден, за да произвеждат качествената храна, която ядем. Затова им дължим признателност, благодарност и уважение“, каза председателят на ЕК.

В речта си пред Европарламента в Страсбург, посветена на войната в Украйна Фон дер Лайен обяви, че „Путин не може да разбере стремежът ни към свободата“.

След нея се изказа българския евродепутат и пръв русофоб в България – евродепутатът от ЕНП Александър Йорданов. Той пък призова ЕС и всички страни членки в съюза да прекъснат дипломатическите си отношения с Русия.

„ЕС и Украйна показахме, че сме готови да се борим и да платим най-високата цена за това, в което вярваме“, каза Фон дер Лайен пред евродепутатите и отбеляза, че инстинктът на Путин е да смазва това, което го плаши. 

Инвазията над Украйна преди близо 2 години тя определи като „не само морално, но и стратегически погрешна“:

„Г-н Путин, вие направихте тази грешка, защото не можете да разберете какво ръководи човешкия дух , когато той е свободен да мисли, мечтае, създава и просперира, защото не можете да понесете да приемете, че стремежът на човека към свобода винаги ще печели! И уважаеми евродепутати, Путин не може да разбере, че ако даде избор на хората, те ще изберат свободата веднъж и завинаги.

Фон дер Лайен отбеляза, че досега ЕС е обучил над 40 000 украински войници и е отделил 28 милиарда евро военна подкрепа, увеличавайки производствения капацитет на отбранителната си индустрия с 40%. Въпреки че ЕС ще достави общо 1 милион снаряда на Украйна до края на 2024 г., Фон дер Лайен посочи, че „това със сигурност не е достатъчно“ и призова страните членки да ускорят доставката на боеприпаси. Тя добави, че ЕС също така ще интегрира Украйна в някои от отбранителните си програми, и по-точно: „където е необходимо“.

„Русия трябва да изпита целия ужас от войната, която започна“, каза от своя страна евродепутатът от ЕНП Александър Йорданов и призова ЕС и всички страни – членки в съюза да прекъснат дипломатическите си отношения с Русия:

„Скоро ще се навършват не само 2 години от инвазията на Русия в Украйна, но и 10 години от незаконната анексия на Крим и 20 години от отравянето на украинския президент Виктор Юшченко. И 20 години по-късно т.нар. „полезни идиоти“ в тази зала би трябвало ясно да видят имперските намерения на Кремълския режим“. Това пък каза от трибуната на европарламента евродепутатът Радан Кънев, който произнасяйки словосъчетанието „полезни идиоти“ демонстративно се обърна и посочи колегите си от крайната левица и крайната десница в европарламента, които демонстративно подкрепят Русия.

ВИЖ ВИДЕО ОТ ИЗКАЗВАНИЯТА НА ФОН ДЕР ЛАЙЕН И АЛЕКСАНДЪР ЙОРДАНОВ ТУК

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

6 коментара

 1. Европа стана заложник на шепа коронпирани политици който са на заплата в Вашинктон . А нашите европодлоги си мислят че някои ще ги държи в Европарламента. Идва и вашия край/

  • Ся , принципно правилни разсъждения. Но като ти прочете някой либералче текста веднага ще се хване за грешките ти. КорУпция – корУМпиран, ВашинГтон .

 2. То бива наглост и лицемериям но тази надмина всичко. Европейская съюз и е една голяма лъжа, а лидрите му са изпечни лъжци. Европейските ценности са лъжа, лицемерие, наглост и кражби. Показват го и нашите евроатлантици -корумпирани, крадци, лъжци и лицемери, като господарите си.

 3. ТЪПА ДЪРТА НАЦИСТКА КРАВО!
  Вината за плачевното положение на цялото това ПАРАЗИТНО образувание наречено Европейски Съюз е изцяло на такива фанатизирани от идеята за власт боклуци като тебе.
  Вместо да изхвърляте пари в укро-нацистката бездънна яма подпрете фермерите, които ви хранят.
  Защо крадете от цяла Европа за да храните нацистките изроди и да им давате оръжие. Както сами видяхте и прес 1942-45 и сега – немско-фашистките танкове ИЗГАРЯХА, ИЗГАРЯТ И СЕГА И ВИНАГИ ЩЕ ИЗГАРЯТ НА РУСКА ЗЕМЯ, А ПОСЛЕ И НАВСЯКЪДЕ В ЕВРОПА.
  Толкова ли ви хареса американската окупация – 1945 – 1990, 1е не можете да се разделите със слугинския манталитет и лизането на задниците на краварите.
  Американските ви господари ви насъскват като тъпи палета – помияри срещу Русия и ви готвят за заколение, Именно те или укронацистките им слуги взривиха „Северен поток“ и ви лишиха от газ, именно те поставиха промишлеността на Европа на колене, а после ви биха шута, както се рита краставо псе.
  Никой, който се е заял с РУСИЯ не е стигнал до добро.
  Ако не вярваш питай нацисткия си дядо или някой от другите „фон“ какво им се случи, как бягаха осрани през цяла Европа и как свърши Хитлер в Берлин. Май бързо забравяте и трябва да ви се напомни.
  А на онова уродче, псевдо – Българин йорданов бих казал да си е@е майката.
  МРЪСЕН БОКЛУК – ТИ НЕ ПРЕДСТАВЛЯВАШ БЪЛГАРИЯ.
  Ти си един от шепата безродници, предатели, помияри и еничари, който са пробутани от вашите американски господари. Идва ви края и дано по – скоро се срещнете лично със степан бандера.

 4. аха
  Нямам търпение и намерение да чета до край – всичкото което тази фантазьорка говори !
  Мястото не и е там докога за бога ще избират такива дебилни „“представители „“на“““висшата власт „““Било то в европарламента или във всяка една държава – европейска ?С много ,много малко изключение !
  Това трябва да приключи !

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *