„Флотилия на свободата“ от 1000 кораба в подкрепа на Палестина се събира в Турция, утре потегля към Газа

Хиляда плавателни съда ще се съберат в Турция и ще се отправят към ивицата Газа утре в проява на протест срещу Израел, съобщава турският новинарски сайт „Хабер 7“.

Те ще превозват 4500 души от 40 държави, „включително евреи антиционисти“, пише изданието, цитирано от БТА.

Волкан Окчу, организатор на проявата от турска страна, съобщи, че най-голямо участие има от страна на руски активисти, а на второ място са испанците.

„Руснаците пристигат с 313 корабчета, а испанците със 104. От Турция ще участват 12 собственици на плавателни съдове“, каза Окчу и изрази надежда този брой да се увеличи.

Той добави, че международните правила ще бъдат спазвани стриктно, така че да не се даде на Израел повод за намеса.

Първоначално флотилията ще спре в Северен Кипър, а след това ще продължи към израелското пристанище Ашдод. Участниците планират да изградят стена от лодки по цялата морска периферия на ивицата Газа като жив щит срещу ракетните обстрели на израелската армия.

„Това е реакция и акт на гражданско неподчинение срещу нечовешките зверства, извършвани от Израел“, каза Окчу.

Някои от участниците във флотилията, която ще включва и луксозни съдове, ще вземат със себе си също своите съпруги и деца.

Протестната акция повтаря опита на флотилия през май 2010 г. да пробие морската блокада на контролираната бомбардираната и тогава ивица Газа, посочва „Таймс ъф Израел“. След като конвоят не се подчини на заповедта на израелските военноморски сили да се пренасочи към Ашдод, израелски командоси се качиха на борда на един от корабите – „Мави Мармара“. Щурмът завърши с разстрела на десет турски активисти, убити от израелските войници.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *