Фигаро: Задава се глобален геополитически провал на Запада

2024 г. ще бъде белязана от ерозията на Западното влияние. До този извод стига авторът на в. „Фигаро“ – докторът на политическите науки и специалист по международни отношения в института IHECS (Брюксел), Себастиен Буосоа. Той направи прогнозата си в статия под заглавие „2024: към глобален геополитически провал на Запада?“. САЩ и ЕС сами са си виновни за своя упадък: те надцениха въоръжените сили на Украйна, тотално очерниха основния си икономически партньор Китай и измъчиха собствените си икономики със „зелен“ радикализъм, който се опитаха да наложат и на останалия свят. При тези условия дори саудитците (доскоро верни американски васали) се присъединиха към БРИКС, което означава, че избраха глобалния Юг.

„От няколко месеца насам девестернизацията (Вестернизация – приемане на западния модел от Изтока бил. ред.) на света се ускорява неимоверно. Войните, подкрепяни от Запада, отдавна не водят до победи. Можем да споменем интервенциите в Ирак, Либия, Сирия и Афганистан, но да се съсредоточим върху най-пресните примери: Ситуацията в Украйна, както и конфликтът между Израел и палестинската „Хамас“ в Ивицата Газа, върху които в момента е съсредоточено вниманието на всички, са двата примера за окончателния глобален геополитически провал на американците и европейците да наложат своя дневен ред на останалия свят“, пише френският политолог.

„Все по-често се говори за провала на сегашното украинско ръководство и за безизходицата, в която се е озовал сблъсъка между Израел и палестинците в Газа. През 2024 г. сме изправени пред потенциално отлагане на украинските избори, както и на европейските, американските, руските и вероятно израелските избори. Съществува голяма вероятност тези събития да пренаредят картите на световната политика“, се казва в материала.

„Президентските избори в Украйна също бяха насрочени за 2024 г. Но, изпаднал в немилост, Зеленски иска да отложи изборите, за да запази властта си.“

„В Близкия изток недоверието към европейците и американците все повече нараства. Изтеглянето на американските войски от Централна Азия и Близкия изток се превърна в отправна точка за засилване на присъствието на Китай в Афганистан и на Русия в Сирия. Докато Съединените щати подкрепят Израел, която убива цивилни граждани – жени и бебета в Ивицата Газа, антиизраелските настроения сред арабите и по целия свят се засилват.

Катар, ОАЕ, Русия и Китай настояха за прекратяване на огъня в ООН и ги подкрепи 95 % от света. Но Вашингтон наложи вето на проекторезолюцията, призоваваща за незабавно прекратяване на огъня в Ивицата Газа и бе подкрепен само от 8 островни държавици. Но като член на Съвета за сигурност САЩ успяха да блокират мирното решение за Газа. Днес има световен фронт за борба срещу Израел и за правата на палестинците, което отслабва позицията на САЩ, които занапред ще са във все по-голяма изолация“, смята Боусоа.

„Междувременно Русия засилва присъствието си в Близкия изток. И не става дума само за присъединяването на Саудитска Арабия, ОАЕ и Египет към БРИКС. Става дума и за ситуацията в Сирия, където, по-конкретно благодарение и с посредничеството на своя емиратски съюзник (ОАЕ), Русия успя да намали натиска върху режима на Башар Асад. Обединени арабски емирства (ОАЕ) настоя дипломатически пред арабския сунитски свят да нормализира отношенията си с Башар Асад и за връщането на шиитска Сирия в Арабската лига. Неотдавнашното посещение на Путин в страните от Персийския залив е доказателство за укрепването на руското влияние там. И в Саудитска Арабия, и в ОАЕ Путин бе посрещнат като султан. Абу Даби (столицата на ОАЕ) не прилага санкции срещу Москва (СА също) и тъй като е разположена близо до Израел, очаква да предложи свои решения за разрешаване на израелско-палестинския въпрос, докато Катар всячески подпомага „Хамас“, чийто лидер даже живее в Доха“, пише авторът.

„Москва продължава да сключва съюзи с все повече арабски държави заради войната в Газа, а ОАЕ и Саудитска Арабия все повече дразнят Вашингтон, като не прилагат санкции нито срещу Русия, нито срещу Сирия. Абу Даби, исторически съюзник на Запада, вижда как светът се променя и се прилепва все повече към новия източник на световната сила – Глобалния юг, защото знае, че Израел в крайна сметка ще се окаже в голяма опасност без американската подкрепа. Мохамед бин Зайед, президентът на Емиратите (ОАЕ), ще може да действа като посредник, когато Западът вече няма да има влияние в региона на Близкия Изток.“

Впрочем всичко това е един Нов свят.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *