УСИЛЕНО ВЪРВИМ КЪМ НОВ ФЕОДАЛИЗЪМ! ПРОБЛЕМЪТ НА СЪВРЕМИЕТО НЕ Е В БЕДНОСТТА, А В ПРЕКОМЕРНОТО БОГАТСТВО

Милиардерите и мултимилионерите ударно увеличиха богатствата си след т.нар. ковид пандемия. Данни на Оxfam сочат, че най-богатия 1 процент от хората на земята спечели почти две трети от цялото ново богатство на стойност 42 трилиона долара, създадено от 2020 г. насам.
1 процент от хората, около 80 милиона най-богати, прибраха 28 трилиона,  а останалите 99 процента от населението на света, близо 8 милиарда души – само 14.

АВТОРЪТ ИВАН СПИРДОНОВ- ЖУРНАЛИСТ И ПИСАТЕЛ

Още по-фрапиращо е положението вътре в този един процент. В 2021 г. годишният списък на Forbes на милиардерите в света включва 2755 души с общо нетно богатство от 13,1 трилиона долара, което е с 660 членове повече от 2020 г. 86% от тези милиардери са имали повече богатство, отколкото са притежавали предната година.
Като цяло и броят и богатството на милиардерите се удвоиха през последните десет години.
Богатството на милиардерите се увеличи още през 2022 г. с бързо нарастващите цени на храни и енергия. 95 хранителни и енергийни корпорации са спечелили 306 милиарда долара неочаквани печалби и са изплатили 257 милиарда долара (84 процента) от тях на богати акционери.

Например, фамилията Уолтън, която притежава половината от Walmart (верига хипермаркети в САЩ) е спечелила 8,5 милиарда долара през последната година. Богатството на индийския милиардер Гаутам Адани, собственик на големи енергийни корпорации, скочи с 42 милиарда долара (46 процента) само през 2022 г.
В същото време най-малко 1,7 милиарда души живеят в страни, където инфлацията изпреварва заплатите, а над 820 милиона души — приблизително един на всеки десет души на Земята, гладуват перманентно.

Дори Световната банка обяви, че светът почти със сигурност е загубил възможността да се пребори с крайната бедност до 2030 г. Така 20 -те години на XXI век се очертават като времето с най-голямото увеличение в глобалното неравенство след Втората световна война. Това доказва и пълната фалшивост на т.нар. програма „2030“, лансирана от самите милиардери. 
„Докато обикновените хора правят ежедневни жертви за основни неща като храна или топлина, то свръхбогатите са надминали и най-смелите си мечти. Това десетилетие се очертава да бъде най-доброто досега за милиардерите — бум за най-богатите в света,” каза Габриела Бучър, изпълнителен директор на Oxfam International. И продължава: „Четиридесетте години намаляване на данъците за супербогатите показаха, че надигащият се прилив не вдига всички кораби, а само суперяхтите на свръхбогатите.“

Концентрацията на все по-големи богатства в малък брой хора носи огромни заплахи за цялата ни цивилизация и това е най-важният проблем пред бъдещето. Вече виждаме как тези свръхбогати персони поеха „отговорността“ за управлението на земята, разбира се, без никой да ги е молил.
Т.нар. „Световен икономически форум“ в Давос, където се събират богаташите, вече взема решенията за бъдещето на планетата и тези решения само се свеждат за изпълнение до официални организации като ООН, СЗО или национални правителства.

Милиардерите, превърнали се вече в глобален елит, започнаха да гледат на народите като на свои собствени стада от добитък, който могат да стопанисват както намерят за добре.
Тези процеси ни водят към един нов феодализъм, много по-лош от предния. Днешните глобални крале, графове и херцози имат и властта (формално назначавани от тях правителства) и силата (новите технологии) за да го направят.
При това, за разлика от средните векове, днешните глобални феодали нямат и вяра в Бог, а само в дявола – тоест – в парите и властта. Затова и този нов феодализъм би бил много много по-зловещ.

Освен това повечето от милиардерите в света живеят в страни без данък върху наследството за преки потомци. Те ще предадат 5 трилиона $ на своите наследници (повече от БВП на цяла Африка)  което ще задвижи бъдещото поколение аристократични елити, тоест – наследствени крале, графове и херцози. 

Частичен успех в борбата с тази тенденция би било предложението свърхбогатите да се обложат със специални данъци. Това пише известният Дъглас Рушкоф в новата си книга „Оцеляването на най-богатите“. Данък от 5 % върху доходите на свръхбогатите по света може да събере 1,7 трилиона долара годишно, достатъчно, за да извади над 2 милиарда души от бедността.
Това, обаче, едва ли би могло да спре феодализирането на света. Дори няма и да го забави.

Единствената сила, която може да спре пътя към ада, по който ни тикат, е появата на нова глобална идеология. Светът отчаяно се нуждае от нова идеология,от нови идеи, които да спрат дегенерацията и връщането в тъмните времена. Основата на тази идея е, че не трябва да се борим с бедността (както от десетилетия фалшиво напяват МВФ, СБ, ООН и т.н.) а с прекомерното богатство.

Не бедните, а богатите създават всички проблеми. Единственият проблем на бедните е, че искат да ги има, а единствен проблем на богатите е, че бедните може да им вземат властта и богатствата, заедно с главите, което се е случвало нееднократно в световната история. Затова и богатите винаги са се стремяли да наложат тотален контрол над бедните.

Новата идеология трябва да е базирана на справедливо преразпределение на богатствата, на отнемане натрупаните милиарди от свръхбогатите, на общочовешка собственост и контрол върху интернет и новите технологии.

Майката Земя може да храни и 20 и повече милиарда души, но само ако има правилно разпределение на благата и хармонично устроено глобално общество, базирано не на индивидуализма и личния успех, а на колектива и колективния успех.

Иван Спирдонов

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

 1. Това, че ни чака ново Средновековие добрите анализатори го говорят от две години. В следващия си материал Иван Спиридонов може би ще ни съобщи, че западните държави ги чака японизация, т.е. съдбата на Япония след Втората световна война, а държавите „втора категория“ – патагонизация. Що е то Патагония и какъв е животът там питай те чичо Гогол.

  • Иван говори за това от 10 г.
   Нечие незнание не занулява труда му и това че се опитва да събуди мъртъвци.

 2. Авторът е напълно прав!
  Но, ако екстраполираме ситуацията към България- България напълно незаконно и противоконституционно се обладава от жидовете- териториите земи български, водите, термалните извори- всичко!
  Докато 30 години избиват българското етническо население, българския народ!
  За да превземат територията ни!
  Службите- какво чакате?!
  Или всичките ще ви спасят в Тайланд?!
  Не- няма.
  Това чака и вашите деца и внуци.
  А скоро всеки един ще бъде разчистен персонално- такива като вас не им “трябват”.
  Сега вървете да им служите- и да закопаете окончателно децата си, внуците си и цял един народ- българския!
  Омерзение, Предателство, Измяна-не намерих друга дума.
  Изродщина.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *