„Уолстрийт Джърнъл“: Войната в Украйна разкри гаснещата мощ на американската военна машина

„Инвазията на Русия в Украйна разкри гаснещата мощ на американската военна машина, факт, който твърде малко от нашите политически и военни лидери изглежда желаят да признаят публично. Затова е важно да чуем думите на един от най-висшите ни военни кадри в Пентагона, който публично признава военното изоставане на Америка от нейните конкуренти Русия и Китай, а с това и все по-намаляващите нейни способности да ги сдържа. Надяваме се тези негови признания да сложат началото на кампания за реформиране и преоборудване на американската армия, пише в съботния си брой The Wall Street Journal.

Флотски адмирал Чарлз Ричард, командир на Стратегическото командване на САЩ

„Тази украинска военна криза, в която сме затънали в момента, това е само за загрявка“, заяви тази седмица на конференция флотски адмирал Чарлз Ричард, командир на Стратегическото командване на САЩ. „Големият удар от страна на нашите конкуренти Русия и Китай тепърва предстои. Съвсем скоро нашите военни възможности ще бъдат тествани по начин, по които не са били тествани отдавна.

Какви са военните възможности на САЩ към днешна дата? Адмиралът отговаря: „Според моята оценка способността ни да сдържаме военно Китай намалява с всеки изминал ден, корабът потъва бавно. И може да потъва бавно, но все пак потъва, защото китайската иновативно-военна индустрия се развива със значително по-бързи темпове от нашите и в значително по-голям мащаб.“, откровен е адмиралът. Това че потъваме сравнително бавно обаче едва ли може да е утеха. Посоката на нашето изоставане е надолу и съвсем скоро няма да има значение „колко по-добри са нашите командири или колко добри са оръжията ни – ние просто няма да имаме достатъчно от тях. И това ще се случи съвсем скоро. А малко след това ще отстъпим и иновативно на китайците и руснаците“.

Обърнете внимание на този модификатор „краткосрочен“. Проблемите за които говоря, нашите уязвимости са много по-големи и неотложни за решаване, от това, което политическата ни класа признава.

Адмирал Ричард отбелязва, че към настоящия момент  Америка е запазила предимството си единствено в подводниците – „те са може би единственото наше истинско асиметрично предимство, което все още имаме пред нашите противници“. Но дори в тази област нещата може да ерозират ако Америка не увеличи темпото, „като коригира проблемите си с поддръжката и започне ново строителство“. Ако започнем да изграждаме по три бързо атакуващи подводници от клас „Вирджиния“ годишно – това би било добро начало.

Новината от миналата година, че Китай е тествал хиперзвукова ракета, която е обиколила света и се е приземила у дома, трябваше да ни разтревожи силно. Вместо това ние почти я игнорирахме. А ние такива ракети нямаме. Този ракетен тест означава, че сега Китай може да удари всеки град или съоръжение в САЩ, без ракетите му да бъдат засечени или свалени. Фактът, че тестът изненада САЩ и че надминава с няколко обиколки хиперзвуковите способности на Америка, го прави още по-лош. Как загубихме хиперзвуковата надпревара с Китай и Русия – тази тема си заслужава да бъде изслушана в Конгреса.

„Ние знаехме как да напредваме бързо и да сме винаги с едни гърди пред нашите противници, но загубихме изкуството да правим това и сега се оказва, че сме изостанали сериозно“, добави адмиралът. С колегите в Пентагона сега основно обсъждаме как да смекчим предполагаемите си военни неуспехи в кампаниите ни срещу Русия и Китай – решават да строим нови ядрени подводници, бомбардировачи или оръжия с голям обсег. Ние такива вече имаме, но не са ефективни. А те трябва да обърнат въпроса и да попитат учените: „Какво ще е необходимо? Пари ли? Хора ли? Имате ли нужда от инженери?“ Ние така стигнахме до Луната през 1969 г. – с иновации, а не с корави глави.“

Запознаването на американското общество със слабостите на неговата армия крие риск да насърчи противниците да се възползват от тях. Но по-големият риск днес е населението да си живее в сляпо самодоволство, докато Китай не нахлуе в Тайван или не предприеме някакво друго действие, което накърнява интересите на САЩ или на неговите съюзници, защото Пекин смята, че САЩ не могат да направят нищо по въпроса. Впрочем, Русия си мисли същото.

Автор: „Уолстрийт джърнъл“

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. 72,5% от българите са против доставките на оръжие за Украйна.

    На въпроса „как оценявате решението за изпращане на военна помощ на Украйна“ 69,4% са гласували категорично против, други 3,1% са гласували по-скоро против.

    Но кога проамериканското правителство на “колонията България” се е интересувало от мнението на българите там???

    Във Вашингтон казаха „трябва“, гаулайтерите отговориха „слушам“.

  2. НАТО ЕС САЩ СОРОС ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ МРАЗИМ ВИ ДА ЖИВЕЕ И ПРЕБЪДЕ БРАТСКА СВЯТА РУСИЯ !

  3. Какво си мислят някои хора няма никакво значение. България е абсолютна КОЛОНИЯ и това се потвърждава всеки ден, всеки час. Не само т.н.политици,не само депутатите с по 300 лева дневна заплата,цялото ни медийно войнство е навело робска глава пред американските директиви.Никой не го е грижа нито за простия народ, още по-малко за пенсионерите и останалите.“Влезте“ в коя да е друга медия,ГНУСНО роболепие. ИСТИНАТА, е казал Сенека трябва да се предлага само на тези, които имат нужда от нея. останалите предпочитат да ги лъжат, не веднъж, а до края на дните им.Няма такова животно в природата, което е загубило напълно инстинкта си за оцеляване, няма.С любопитство наблюдавах, как една котка се бори с огромен пес за парчето мръвка, което е подхвърлено и колко агресивно е кучето, когато става въпрос за глада.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *