Унгария предлага премахване на Европейския парламент и връщане суверенитета на държавите – членки

Партията на Виктор Орбан се обяви срещу Европейския парламент и за връщане на ЕС във формата – Европейска икономическа общност

Парламентът на Унгария призова за премахване на Европейския парламент в настоящата му форма и за заличаване на клаузите в договорите за ЕС, описващи целта на организацията за „все по-тесен съюз между държавите-членки“.

Унгарските депутати приеха резолюция, в която призовават за ограничаване на правомощията на парламента на Европейския съюз с аргумента, че той е довел демокрацията в Европа до „задънена улица“ и е „предизвикал много изкривявания“.

Решението, внесено от управляващата партия ФИДЕС на премиера Виктор Орбан, получи 130 гласа в 234-местния парламент. Петдесет депутати се въздържаха.

В документа се предлага евродепутатите вече да не се избират пряко от гласоподавателите в отделните страни членки, а да се излъчват от националните парламенти, както се формира Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). Тя е парламентарен орган на друга европейска институция – Съвета на Европа (47 членуващи държави), а не на Европейския съюз (27 държави).

Орбан, който е противник на „нелибералната демокрация“, казва, че отстоява унгарския суверенитет и европейските християнски ценности, които според него са подкопавани от космополитния и технократски ЕС.

Тoй смята, че Евросъюзът трябва да е само икономическа и търговска общност, каквато бе Европейската икономическа общност (ЕИО) преди превръщането й в Европейски съюз през 1993 г., и е противник на всички опити за политическа интеграция на държавите в него. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Трябваше само да влезем и… познат резултат. Където и когато, за нас няма нищо свято. Съюз се разпада, а в братство – свада. Черна котка да ти мине път, българи да те зоват.

  2. СЛАВА ВЕЛИК УНГАРСКИ НАРОД БЪДИ БЛАГОСЛОВЕН ВИКТОР ОРБАН

  3. Това трябва да е началото на края на еврогейския съюз. Респект към единствения държавник в ЕС!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *