Унгария и още девет държави от ЕС са открили сметки за плащане на руския газ в рубли

4

Унгария и още 9 държави от Европейския съюз, вече са открила сметки в руска банка, за да плащат за газ в съответствие с правилата, предложени от Москва. Изявлението беше направено от Гергели Гуляш, началник на кабинета на унгарския премиер в ефира на радио Rádió Kossuth.

Гуляш заяви, че Унгария е открила сметка в евро, по която цената на руския газ се превежда в евро, а след това банката я конвертира в рубли с 15 % комисиона отгоре. Другите 9 държави от ЕС, които също вече са го направили, все още не разпространяват информацията.

„Освен нас това вече са направили девет европейски страни, но те още не са оповестили, че са направили същото, просто защото в Европа сега „да си добър за Европа“ означава ръководството на страната ти да не говори честно пред народа си и в международен план“, каза политикът.

Той също така припомни, че ЕС не е приел никакви санкции, които да забраняват на страните плащането на руския газ в рубли, и че този въпрос се урежда само с гражданско-правен договор между държави и компании.

Припомняме, че подобно изявление на пресконференция на 29 април направи и унгарският министър на външните работи Петер Сиярто. Според него много европейски компании, които внасят газ от Русия, са се съгласили с предложената от Русия схема за плащане в рубли, но не го заявяват публично.

На 19 април членът на комисията по енергетика в Държавната дума Борис Гладкиш коментира отказа на Унгария да подкрепи санкциите, свързани с доставките на енергийни ресурси от Русия. Според него в Европа са се появили първите гласове, които казват, че приятелството с Русия е единственият правилен път към самодостатъчност и икономически просперитет.

На 9 април говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач заяви, че плащането на руски газ в рубли няма да наруши санкциите, тъй като Будапеща и Москва имат двустранен договор. Според него въпросът за валутата на плащане е технически, а отделно по неговата реализация думата могат да имат само двете страни по договора.

На 23 март руският президент Владимир Путин заяви, че от тук насетне страната му ще изисква заплащането на доставките на газ за недружелюбни държави да се извършва в рубли, а на 31 март подписа съответния указ.

Решението за преминаване на сделките с газ в рубли беше взето на фона на антируските санкции, наложени от чужди държави след началото на специалната операция. А целта му беше Русия да не бъде повторно ограбена от западните държави, които със санкциите си блокираха сметки на руски държавни фирми в западни банки с ннад 300 млрд. долара в тях.

На 24 февруари Путин обяви старта на специална операция за защита на цивилното население в Донбас, след като ситуацията с обстрела от страна на украинските военни се изостри.

Източник: iz.ru

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

4 КОМЕНТАРИ

 1. СЛАВА БРАТСКА ВОВЕКИ РУСИЯ ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС БРАТУШКИ ОБИЧАМЕ ВИ СПАСЕТЕ БЪЛГАРИЯ

   • Евакуация от „Азовстал“:
    1. Всички евакуирани от“ Азовстал “ преминават през проверка на документи и лични данни.
    2. Ако има въпроси, тогава такива хора се задържат, докато не се изяснят всичко.
    3. Никой няма да пусне никого без проверка. Филтрирането е задължителна процедура за всеки, който излезе от „Азовстал“.
    4. Опитите на нацистите да се преоблекат като цивилни са добре известни, много от тях вече са били хванати на контролно-пропускателни пунктове по време на боевете в града.
    5. Специалните служби са заинтересовани да уловят такива хора – от една страна това е попълване на обменния фонд, от друга страна-възможността да се хванат онези, срещу които в ДНР са заведени наказателни дела за военни престъпления.
    6. Официална позиция за азовците – или в плен, или в земята.

   • Тошко насрания трол. Аре скрий се някъде бе, говедо американско платено

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *