Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Тръмп го удари на просия в Давос: Бутнахме си долара- инвестирайте при нас, а не в Китай!

„Жалка и отчаяна“ е най-точното определение за речта на американския президент Доналд Тръмп пред световния елит в Давос.

„Америка е отворена за бизнес“. „Америка е място за правене на бизнес“. „Отново сме конкурентно способни“. „Моето послание е съвсем просто – няма по- добър момент да наемете, строите, инвестирате и да се разраствате в Съединените щати“, не спираше да натрапва, повтаря и потретва американският президент.

Отчаяната рекламна кампания на Доналд Тръмп съвпада с един доста притеснителен факт – внезапният спад в курса на долара. За първи път в историята на САЩ обаче, отслабването на валутата изглежда, че не е проблем за Вашингтон. Нещо повече: Министърът на финансите Стивън Мнучин заяви, че „слабият долар е добър за икономиката на САЩ“!

Експертите бързо загряха, че всъщност това е част от новата стратегия на Вашингтон да стимулира замрялата си икономика – като понижи умишлено долара. Така САЩ се надяват да станат отново конкурентно способни и да привлекат външни инвестиции в страната. Неслучайно в речта си в Давос Тръмп направо го удари на просия: Елате при нас да правите бизнес, вижте колко евтино ще ви излезе!

Освен че се надяват слабият долар да прилъже чуждестранни инвеститори, от администрацията на Тръмп си правят сметката, че така ще имат по-голям шанс да обслужват огромния си външен дълг, който просто няма вече накъде да расте.

В Давос американският президент обеща на света приятелство и разбирателство. Но няколко минути по- късно „размаха пръст“ на „страни, които са се възползвали от свободната търговия“. САЩ подкрепяли тази практика, но нямало да допуснат „някои страни“ да се облагодетелстват повече от тях самите. Разбира се, Тръмп имаше предвид Китай, които през 2016 г. официално станаха новият икономически хегемон в света.

Още в предизборната си кампания милиардерът люто се закани да промени външно- търговските споразумения на САЩ така, че Китай да спре да се облагодетелства от тях. Дали това ще се случи, не е ясно. Факт е обаче, че китайската икономика на този етап е номер едно в света и продължава да расте с огромни темпове, а САЩ и Европа прибягват до все по- отчаяни мерки, за да останат поне донякъде конкурентно способни на китайците.

Именно по тази причина преди 2 години Старият континент доброволно отвори вратите си за милиони мигранти от Африка, Афганистан и Близкия Изток, които да подбият пазара на труда и да доведат до намаляване на надниците.

На Новия континент пък, САЩ доброволно си сринаха валутата, за да станат привлекателни и да върнат на територията си големите компании – повечето американски, но позиционирани в Китай заради по-добрите бизнес условия там. Точно тях Тръмп се надява отчаяно да върне вкъщи. Говори се, че „Епъл“ възнамерявали да инвестират милиарди в САЩ, но засега информацията е по- скоро в сферата на добрите пожелания.

КАКВО СЛЕДВА ЗА БЪЛГАРИЯ?

Като колония на все по-затъващите икономически ЕС и САЩ, едва ли ни очаква нещо хубаво. Световният икономически център вече е другаде, но малцина у нас сякаш осъзнават това. Имаме си колониална администрация (ГЕРБ), която изпълнява стриктно заповедите на западните ни господари. И докато стоим вързани за потъващия Евро-Атлантически блок – ще затъваме все повече с него.  Skandalno.net

Автор: Надя Колева, Skandalno.net

ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *