СРС Запис на Разговор между Байдън и Ашраф Гани: Не е важна Истината, а как ще го възприеме обществото

3

СРС запис на разговор между президента на САЩ и неговия афганистански колега, преди талибаните да овладеят страната, показа, че нито Джо Байдън, нито Ашраф Гани са били наясно с непосредствената опасност за Афганистан. Разговорът се е провел на 23 юли и е с продължение 14 минути. Съдържанието му беше публикувано ексклузивно в сряда от агенция Reuters, чиито експерти потвърдиха автентичността на записа, който им е изпратен от анонимен източник.

В разговора наред с други неща, Байдън и Гани обсъждат военната помощ на САЩ за Афганистан, политическата стратегия и как да бъдат променени обществените нагласи и как да бъде заблудена международната общност за случващото се в страната. А от стенограмата се разбира, че те не са напълно наясно с мащаба на талибанската заплаха, нито са подготвени за сценарий, при който цялата страна пада в ръцете им само за две седмици.

Само 23 дни след този разговор президента Гани напусна страната, талибаните превзеха Афганистан, а САЩ започнаха масова евакуация на своите граждани и съюзници в операция, при която повече от 123 000 души бяха изтеглени през следващите две седмици.

В СРС записа Байдън предлага да помогне на Гани, при условие че бившият афганистански лидер успее да убеди обществеността, че има план да поеме контрола върху страната в тази напрегната ситуация.

„Ще продължим да предоставяме въздушна подкрепа на вашите сили, ако знаем какъв е планът“, казва Байдън на Гани.

Дни преди преговорите САЩ предоставиха въздушна подкрепа на афганистанските сили за сигурност, което талибаните разкритикуваха като нарушение на споразумението им със САЩ от Доха. Според Reuters, президентът на САЩ е посъветвал Гани да осигури подкрепа за управлението си на могъщи хора в Афганистан, а след това да назначи лицето „Боец“ начело на армията. С „Боец“ Байдън назовава министъра на отбраната генерал Бисмила хан Мохамади, който беше началник на Генералния щаб на Афганистанската национална армия (АНА) от 2002 до 2010 г., а след това се присъедини към движението на талибаните и поиска арест за Гани под предлог, че същият е предал родината си.

По време на разговорите Байдън хвали обучената и финансирана от САЩ 300-хилядна афганистанска армия, която, по-малко от месец след преговорите, предаде всички големи градове на талибаните, практически без бой.

„Очевидно имате най-добрата армия. Имате 300 хиляди добре въоръжени войници, които знаят как да се бият срещу максимум 80 000 бунтовници“, казва Байдън.

Възприятие

В голяма част от разговора Байдън говори за проблема с „възприятието“:

„Не е нужно да ви казвам, че по света, но и в някои части на Афганистан, впечатлението е, че битката с талибаните не върви надобре. Необходимо е да се създаде различна картина на ситуацията, независимо дали е вярна или не. Това би променило възприятията и би означавало много“, обръща внимание Байдън на Гани, като го съветва, че би било добре видни политически фигури в Афганистан да проведат съвместна пресконференция и да подкрепят новата военна стратегия, чиято цел ще е да заблуди афганското население и света за „някои аспекти на ситуацията“.

Reuters отбелязва, че от съдържанието на разговора може да се заключи, че Байдън не е очаквал пълен срив на афганистанската армия и падането на страната в ръцете на талибаните, което се случи само след 23 дни.

„Ще продължим да се борим яростно, дипломатически, политически и икономически, за да оцелее правителството ви и да бъде по-силно и по-добро“, категоричен е американският лидер.

Белият дом отказа да коментира разговора, но публикува изявление, в което подчертава подкрепата на Байдън за афганистанските сили за сигурност.

Какво казва Гани на Байдън:

От друга страна, Гани в разговора си с Байдън, изразява увереност, че мир може да бъде постигнат само с „ребалансиране на военното положение“ и добавя – „трябва да реагираме бързо“.

„Ние сме изправени пред тотална талибанска офанзива, която получава пълна логистична подкрепа от Пакистан, и поне 10 000 до 15 000 международни терористи“, казва Гани.

Афганистанското правителство и американските експерти многократно сочат с пръст Пакистан като основен помощник и ключов фактор за възстановяването и реорганизирането на талибаните. Нещо, което пакистанското правителство отрича като „мит“ и „оправдание“ на Гани, за да „оправдае своята некомпетентност като лидер“. Въпреки че истината е точно тази. На територията на Пакистан живеят 40 млн. пущуни, а в Афганистан броят им е 10 млн. – 40 % от населението на Афганистан. Талибаните произхождат именно от пущунската етническа общност, която Пакистан припознава като своя.
В периода, в който се провежда разговора между Байдън и Гани, който бяга от страната в средата на август и се преселва в ОАЕ, САЩ вече планираха да се изтеглят от Афганистан. Байдън отложи евакуацията с няколко месеца, за да не съвпадне операцията по време с предвидения краен срок от неговия предшественик Доналд Тръмп. Също така през този период талибаните вече контролираха почти половината от провинциалните центрове, което беше ясен сигнал, че положението със сигурността в страната се влошава.

Тогавашното правителство в Кабул обеща на обществеността промяна във военната стратегия и твърдеше, че е осигурило защитата на големите градове. Байдън също подкрепи тази стратегия, като заяви, че тя ще промени представите за ситуацията в Афганистан.

„Аз не съм войник, така че не мога да ви кажа какъв точно трябва да е вашият план. Но той освен да ви помогне във военно отношение, трябва и да промени промени възприятието на света за вас“, казва Байдън и добавя, че американската помощ и подкрепа ще им помогнат „наистина да се мобилизират“.

Че тази промяна в стратегията е илюзия, показват събитията през следващите седмици, в които талибаните завземат все повече градове и провинции, често без да изстрелят един патрон. Съединените щати смениха тона. На 9 август говорителят на Пентагона Джон Кирби гневно заяви, че защитата на страната, градовете и народите на територията е отговорност на афганистанските сили за сигурност.

„Това е тяхната армия, това са техните провинциални центрове. Те са хората, които трябва да ги защитават“, каза Кърби.

Два дни по-късно американското разузнаване докладва, че до 30 дни талибаните могат да обсадят и изолират Кабул и да го превземат за три месеца. Само четири дни по-късно обаче градът падна.

Хамид Карзай няма да ни е от полза

Разговорът между двамата президенти засяга и друг ключов проблем на властите в Кабул, а именно постоянните вътрешнополитически борби и разединението на правителството.
Когато Байдън моли Гани да включи в планираната пресконференция и бившия афгански президент Хамид Карзай. Гани отказва:

„Карзай няма да ни свърши работа. Той не спира да роптае срещу нашето правителство. Опитваме се да го привлечем от месеци. Последният път, когато се срещнахме, говорихме 110 минути. Той ме ругаеше и ме обвини, че съм американски слуга“, казва Гани, на което Байдън отговаря, че ще се въздържи от коментар.

В същия ден Гани разговаря и със съветника на Байдън по националната сигурност Джейк Съливан, генерал Марк Мили и командващия Централното командване на САЩ Франк Макензи. Reuters твърдят, че разполагат със записи и на тези разговори.

И при тях акцентът e повече върху „глобалното възприемане“ на ситуацията в Афганистан и по-малко върху разработването на военна стратегия.

„В САЩ, в Европа и в медиите има впечатление, че талибаните набират сили и скоро ще контролират цял Афганистан. Трябва да променим този наратив“, казва Мили, докато Макензи добавя: „времето не е наш приятел“ и „трябва да действаме бързо“.

И ако все още се чудите какво има предвид Байдън като съветва да се промени глобалното възприятие на международната общност с изявления без значение дали се говори истината или не, то вижте долу днешното изявление на американския президент по повод пълното изтегляне на американската армия от Афганистан:

Джо Байдън окачестви изтеглянето от Афганистан като изключителен успех

Президентът на САЩ Джо Байдън за пореден път защити действията си при излизането на САЩ от Афганистан и нарече „изключителен успех“ мисията по евакуиране на американци и на техни съюзници от страната.

Американският президент обеща, че САЩ никога повече няма да използват военните си сили, за да наложат смяна на режима в чужбина. Според него, в бъдеще САЩ ще участват само в целенасочени военни операции, за да защитят своите непосредствени интереси, като например използване на въздушни удари за убиване на обвиняеми терористи, предаде „Блумбърг“.

Байдън изнесе тържествена реч в Белия дом във връзка с края на най-дългата война, водена от Съединените щати.

„Снощи в Кабул САЩ прекратиха 20-годишната война в Афганистан“, каза Байдън след приключване на евакуацията. Това решение за Афганистан не е само за Афганистан. Става дума за прекратяване на епоха от големи военни операции, за да се прекроят други държави. Ние твърде дълго бяхме във война.“

Той приветства като историческа едноседмичната евакуация на повече от 100 000 души и отхвърли критиките, че изтеглянето е било хаотично, прибързано и близко до провала.

„Никоя страна не е вършила никога нещо подобно в историята“, заяви той.

„Изключителният успех на тази мисия се дължи на невероятния талант, на смелостта и алтруистичния кураж на американската армия, на нашите дипломати и професионалисти в сферата на разузнаването“.

ВИЖ ВИДЕОТО:

https://youtu.be/DuX4K4eeTz8

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

3 КОМЕНТАРИ

  1. ОСРАХТЕ СЕ КАКТО ВЪВ ВИЕТНАМ ГОСПОДА АМЕРИКАНСКИ ОКУПАТОРИ И БОКЛУЦИ НА ЕС НАТО ЕС САЩ ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ МРАЗИМ ВИ БРАВО НА ТАЛИБАНИТЕ

  2. В този материал на независим источник се изброяват космическите разходи на 20 годишната война в Афганистан, безбройните човешки жертви на цивилни и военни, една мръсна игра, в която участвува цяла Европа и ние с гайдите.“Aucune leçon de la catastrophe afghane“ Един единствен факт, в бягството си от Афганистан Щатите оставиха оръжия и муниции за МИЛИАРДИ. Ние последните тъпаци пожарчихме също милиони, за да не можем да си позволим човешко битие на нашите пенсионери, на бедните работещи- Ние вече утвърдени ПОДЛОГИ, начелио с Радев .

  3. Старчето си мисли, че всички са промити като сънародниците му и вярват на небивалиците, които разказва.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *