Срещата на Путин и Байдън за Украйна! Или как „Бензиноколонката“ РУСИЯ ВЗРИВИ САЩ и НАТО

Твърди се, че на срещата на президентите на САЩ и Русия на 7 декември американският президент е поискал Русия да не напада Украйна и Путин се е съгласил. По този повод руският политолог Ф. Лукянов отбеляза: „Защо да не се съгласи, след като изобщо няма намерение да напада тази страна. Погледнато от Европа, където повечето страни са членки на НАТО, е видно, че срещу тях стои не „бензоколонка”, както беше определил Русия през 2014 г. Джон Маккейн, а сила, способна да нанесе неприемливи загуби, при това използвайки само конвенционалните си оръжия. А ако посегне и към ядрения си арсенал, за всички ще стане много, много зле.

Информационната атмосфера преди срещата на президентите на САЩ и Русия, проведена на 7 декември 2021 г., беше твърде напрегната. На Запад правеха всичко възможно да наложат на световното обществено мнение, че на Русия ще бъде даден твърд и безкомпромисен отговор, ако навлезе на украинска територия – за това те съдеха по дислоцираната крупна войскова групировка на 100-150 км от руската западна граница.

В Русия, за изненада, политически вяло отговаряха на следващите една след друга информационни операции на Запада, но за сметка на това започнаха явна военна демонстрация на сила, доказваща реалността на съсредоточаването на войските. Сигурен съм, че ако Русия реши да започне евентуална настъпателна операция, това ще се разбере тогава, когато украинската групировка пред Донец и Луганск вече бъде обкръжена.

Какво демонстрира Русия?

След като Украйна започна предислокация на половината от около 250-хилядната си армия на изток до границите на непризнатите републики, Русия направи същото на своя територия. Само за по-малко от месец, в близост до източната украинска граница, вече беше развърната 100-хилядна войскова групировка, включваща, което е характерно, и поделения за дистанционно разминиране, инженерни части за бързо изграждане на мостове и звена за пълно тилово и техническо осигуряване, – без тези елементи на бойния ред никой не би повярвал, че се готви мащабна настъпателна операция.

На 15 ноември т.г. с противоракета от комплекс „Нудол”, на височина 500 км, беше унищожен с пряко попадение отработил ресурса си спътник от системата за ранно оповестяване за изстреляни ракети „Тундра”, което беше ясен сигнал за САЩ. Например, като че ли им беше казано: на вашата минисовалка Х-37Б, която има и военно предназначение, и на вашите разузнавателни сптници КН-11, които летят на височина около 300 км, успешно може да се въздейства. Този сигнал се подчертава и от бойните лазери „Пересвет”, развърнати в позиционните райони на стратегическите ракети – заслепяват разузнавателните спътници на Пентагона, само когато прелитат над споменатите райони, за да не функционира разузнавателната им апаратура, но при по-мощен импулс тя може да бъде и повредена.

Едновремено с тези действия се извършва пореден успешен опит с хиперзвукова противокорабна ракета „Циркон” и се получава информация, че тя може да се модифицира във вариант „Циркон-К”, т.е. да се изстрелва от контейнери, установени на товарни кораби, както такава модификация вече имат крилатите „Калибър-К” – корабите могат да плават на съответно разстояние от бреговата ивица на дадена страна. Наскоро беше оповестено, че на вода е пусната първата подводница, носител на подводната ядрена роботоризирана система „Посейдон”.

Освен това стана известно, че всички атомни ракетоносци неочаквано са изведени от постоянните бази и заемат заповяданите им райони в океанските простори, от които ударните средства могат да достигнат до стратегически обекти на САЩ, че бомбардировачи МиГ-31 са пребазирани на летицето на Анадир, т.е. по-близо до крупната противоракетна база на Аляска и че покрай тихоокеанското крайбрежие летят стратегическите бомбардировачи Ту-95. Всички тези действия се извършват явно – показват се ешалоните с бойна техника, полевите лагери на войските, а това, което не можеше да се покаже, широко е оповестявано.

Защо Русия така явно извърши тези дейстия?

Обяснението, според мен, без претенция на изчерпателност, има два аспекта – локален и глобален. Глобален дотолкова, че се отнасят до САЩ, от които зависи разрешаването на такива важни въпроси, свързани със стратегическата стабилност, кибернетичното пространството, изкуственият интелект в бойните системи, милитаризирането на околоземното космическо пространство, противодействието на тероризма, климатичните проблеми, т.е.на САЩ беше демонстриран потенциал, директно отнасящ се до тях.

Локалният също има два аспекта – европейски и украински. Погледнато от Европа, повече от чийто страни са членове на НАТО, е видно, че срещу тях се изправя не „бензоколонка”, както беше казал през 2014 г. Дж. Макейн, а сила, способна да нанесе неприемливи загуби, при това само с конвенционални оръжия, а ако се използват и ядрени, за всички ще бъде много, много зле.

Затова на Европа се демонстрира възможност и решителност, за да разбере, че НАТО повече не може да използва украинското острие срещу Русия. Защото един конфликт между двете славянски държави няма да остане само между тях – на западняците трябва да им е ясно, че конфликтът ще засегне сериозно и тях. Тогава какво ще стане с добре уредения живот на европейците и как ще продължи той на фона на все по-разрастващата се китайска икономическа и военна мощ? Нали за нейното сдържане и същевременно като противовес на китайския икономически и търгонски коридор„Един пояс-един път” е насочен 300-милиардният проект на ЕС „Глобални врати”. А при една война на европейския ТВД срещу Русия не само този, но и много други проекти на ЕС ще бъдат погребани. Всичко това няма да се случи, ако красноречивото руско напомняне „не прекрачвайте обявените от нас червени линии” се осъзнае и като смисъл, и като последствия.

Какви са тези линии?

Русия обозначи две такива – спиране на разширяването на НАТО на изток до руската западна граница и неразполагане на ударни средства на територията на съседните страни, от Прибалтика до  България, но основно на Украйна и Грузия. Приемането на последните две две страни в НАТО не е особен проблем за Русия, ако на тяхната територия не се разполагат американски ударни средства с обхват 1500-2000 км и не се усвоява територията им за настъпление срещу Русия. Опасението идва от това, че такива средства могат да се разположат в тези страни и без да са членове на НАТО. Пример за това са Япония и Южна Корея. Ако се преминат посочените червени линии, ще се отговори така, че същата заплаха ще получат виновниците за това и преди всичко европейските членове на НАТО.

Твърди се, че на срещата на президентите на САЩ и Русия на 7 декември американският президент е поискал Русия да не напада Украйна и Путин се е съгласил. По този повод руският политолог Ф. Лукянов отбеляза: „Защо да не се съгласи, след като изобщо няма намерение да напада тази страна.

В замяна на съгласието си руският президент иска „юридически гаранции, изключващи разширяване на НАТО на Изток“ и НАТО да не „прави опасни опити да използва украинската територия и да развива своя военен потенциал до нашите граници”. Думите са на Путин. От изказванията на двамата президенти, направени на следващия ден, става ясно, че е постигнато съгласие „да продължат диалога и контактите посредством свои представители, предвид това че САЩ и Русия носят отговорност за поддържане на международната сигурност и стабилност”. За целта бе решено в най-скоро време да се сформира група от САЩ, четири водещи европейски страни и Русия за обсъждане на руските опасения.

Положително е и това, че САЩ и Русия ще приложат усилия за разрешаване на конфликта в Украйна със средствата на дипломацията, а засега това единствено е възможно на основата на Минските споразумения.

За сериозността на намерението на САЩ говори фактът, че от бюджета на Пентагона е премахната точката, налагаща забрана за сертифицирането на „Северен поток-2”.

Същността на украинския локален аспект на руската демонстрация на сила е съвршено ясна – ако украинските войските тръгнат срещу Донец и Луганск, чиито 2.5 млн. граждани са с руски паспорти, те ще срещнат унищожителен отпор. Как това ще стане и какви ще бъдат последствията от него не е необходимо да се анализира, но за днешното ръководство на Украйна това никак няма да е добре. Още повече, че тези дни  началникът на руския ГЩ беше пределно ясен – всички опити да се развърне нападение срещу двете републики в Донбас ще бъдат незабавно пресечени. Мисля, че това руските въоръжени сили могат да направят и без да навлизат на украинска територия.

Важни са и думите на шефа на НАТО Столтенберг, който тези дни заяви, че чл. 5 от Вашингтонския договор не може да се приложи към страни, които не са членове на НАТО, макар и да са дружески. Каза го директно в очите на украинския външен министър на форума на НАТО във Вилнюс. Това означава, че Украйна няма да получи военна помощ при евентуален нейн конфликт с Русия, което би трябвало да подейства отрезяващо на радикалните националисти в Киев и да ги подтикне да запазят целостта на страната си поне в сегашния й вид без Крим и Донбас, на основата на Минските споразумения.

Получава се нещо много интересно. Преди години Барак Обама определи Русия като регионална сила, а думите му бяха последвани от тези на Джон Маккейн за бензоколонката. След събитията през ноември и декември т. г. обаче на „великите“ САЩ им се наложи да обсъждат „международната сигурност и стабилност” с Русия. Такива въпроси може да обсъждаш само със свръхсилен и равен на теб самия събеседник, способен решително да защитава своите интереси и да ти нанесе неприемливи загуби, ако се наложи.

Нима Запад вече считат Русия за сериозна световна сила?

Изглежда, че я счита и признава за такава, макар и с неохота. В икономически план няма как Русия да бъде световна сила, но във военен и геополитически е точно такава. Освен това Западът добре разбира, че без Русия не могат да се решат редица международни и специфични европейски проблеми. Накратко, за 20 години управление, днес, през 2021 г. Владимир Путин с невероятни усилия, завиден тактически усет и верен стратегически поглед успя да изведе страната си на ниво, далеч над това на регионална сила, с която вече трябва да се съобразяват и в САЩ, и в Европа.

Възможно ли е разглежданите събития да са игра на САЩ с цел отделянето на Русия от военно-икономическия й стратегически съюз с Китай? Напълно възможно е, защото стратегическата им цел остава непроменена – сдържане развитието на Русия и отделянето й от Китай. А после- икономическото убийство на Китай. По тази причина срещата на Путин и Байдън за САЩ е тактически ход на европейската шахматна дъска, докато за Русия тя има стратегически характер, защото целта е да се осигури колкото е възможно по-висока степен на национална безопасност за страната. Дали този ход ще допринесе за намаляване на създалото се напрежение, ще проличи съвсем скоро- главно по отношението на Запада към посочените от Русия червени линии. Skandalno.net

Автор: о.з. п-к, доцент, д-р Гергин Гергинов

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

9 коментара

 1. СЛАВА ВЕЛИКА ГОРДА СВЯТА БРАТСКА Н А В Е К И РУСИЯ ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС БРАТУШКИ ЩЕ ВИ НОСИМ В СЪРЦАТА НИ ДОКАТО НИ ИМА НА СВЕТА Н И К О Г А СЪС НИКОГО НЯМА ДА ВИ ЗАМЕНИМ ИДВАЙТЕ БРАТУШКИ ДА СПАСИМ БЪЛГАРИЯ ЗАЕДНО МОЖЕМ БРАТСКИ КАТО НА ШИПКА ИДВАЙТЕ РУСКИ БРАТЯ ОБИЧ НАДЕЖДА МЕЧТА

 2. ИДВАЙТЕ РОДНИ РУСКИ БРАТЯ ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД ИСКАМЕ ДА ВИ ПОСРЕЩНЕМ И С РАДОСТ ДОБРОВОЛНО ДА ВИ СЕ ПРЕДАДЕМ ИДВАЙТЕ БРАТУШКИ БЕЗ ВАС БЪЛГАРИЯ ЗАГИВА

 3. Премиерът на Ирак Абдул-Мехди направил гневен коментар за това как американците съсипали държавата, а сега отказвали да възстановят инфраструктурата и електрическата мрежа, ако Ирак не им даде 50 % от петролните си приходи, което Абдул-Мехди отказал.

  Skandalno.net ви представя превод на прелюбопитната реч на Абдул-Махди в иракския парламент отпреди 2 дни. От нея лъсват много любопитни подробности и става ясно защо САЩ убиха иранския ген. Касем Сулеймани.

 4. Не мога да си обесня, как в това издание пишат толкова добри анализатори,а имам чувството, че аудиторията е много малка. За коментатори даже не иде реч.

 5. Преди няколко години проф. Иво Христов го обясни с определянето на „80%“ неграмотност и бе оплют,но това е горчивата истина… (казвам го със съжаление…)

 6. ИСТИНАТА ЗА СТРАНИЦАТА Е, ЧЕ ИМА ХОРА КОЙТО МИСЛЯТ И ПИШЕАТ И ТАКИВА ДЕТО ЧЕТАТ ДАРИ ДА СА МАЛКИ И ЕТО ЕДИН НАД МЕН Е НАПИСАЛ, ЗАЩО Е ТАКА.

  АЗ ПИША И ЧЕТА ВСЕКИ ДЕН СКАНДАЛНИ И НЕПРЕКЪСНАТО МЕ ТРИЯТ, ЗАЩО БЕ ЮДЕЙСКИ СВИНИ, МЕ ТРИЕТЕ НАЛИ ИМА СВОБОДА НА СЛОВОТО И ПЕЧАТА ИЛИ НЯКОЙ ВИ ПЛАЩА ДА МЕ ТРИЕТЕ.

  ЗАЩО НЕ МЕ ХАРЕСВАТЕ ?

  СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ
  ВРАЦА – 11.12.2021

 7. Война за съжаление ще има. Да, Русия не я иска. САЩ обаче се нуждаят от нея. И ще я инициират, използвайки за това някаква провокация най-вероятно в Донбас, като обвинят после за това рускоезичните. Русия по дефолт ще бъде принудена да ги защити и така ще започне войната с Украйна. Така от уж нещо малко ще се отприщи световна война. Западът е уверен, че ще я спечели, но сметката им е крива. Историята може да научи хората на много неща, но нали мъдрецът е казал, че никой не се учи от историята. Още щом паднат първите няколко заряда (може и ядрени) на територията на САЩ те ще обяват капитулация. Лошото е, че няма да го видим, защото ние тук вече ще сме се изпарили. Смърт на предателите на България!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *