Си Дзинпин: Тайван неизбежно ще се обедини с Китай

Китайският президент Си Дзинпин заяви в обръщението си към нацията в реч по случай Нова година, че Китай „със сигурност ще бъде обединен”, съобщиха държавните медии.

„Всички китайци от двете страни на Тайванския пролив ще се обединят от общо чувство за цел, за да споделят славата на подмладяващата се китайска нация”, цитира изявлението държавната информационна агенция „Синхуа”.

Представяме ви пълният текст на новогодишното обръщение на Си Дзинпин, подготвено от журналисти на „Китайската медийна група“:

Другари, приятели, дами и господа,

Времето лети, скоро ще отмине 2023-та и в последния ден на тази година бих искал да отправя от Пекин новогодишни поздрави към всички вас.

През 2023 г. ние продължихме да работим, преодоляхме множество предизвикателства, станахме свидетели на добри и хубави неща, добихме важни и плодотворни резултати. Всички помним трудностите на тази година и сме изпълнени с увереност към бъдещето.

През тази година ние останахме здраво стъпили на земята. Благодарение на стабилните и постепенни усилия ние увеличихме нашето производство. Продължава възходът на икономиката ни и нейното висококачествено развитие. Усъвършенства се системата на модерната индустрия, бързо се издигат новите интелигентни и иновативни сектори. Реколтата от зърно в страната ни е най-високата от 20 години насам, продължава възраждането на селата. Всеобхватното възраждане на Североизточен Китай, бурното развитие на Новата зона Сюн’ан, на Икономическия пояс по поречието на река Яндзъ и на района в Големия залив Гуандун-Хонконг-Макао са само някои примери за новата глава, която отворихме в нашето развитие.

През тази година ние бяхме силни. Способността на страната ни да развива иновации се развиваше с бързи темпове. Пътническият самолет С919 реализира първия си търговски полет, първият произведен от Китай круизен кораб завърши успешно пилотното си плаване, успешни бяха поредните изстрелвания на космически кораби „Шънджоу“ и потапянето на вода на дълбоководната подводница „Фъндоуджъ“. Китайските продукти са изключително търсени в цял свят, особено смартфоните. Много наши нови продукти като електромобили, литеиви батерии и фотоволтаици са особено популярни.

През тази година ние бяхме изпълнени с жизненост. Тази година в Китай се проведоха редица международни спортни форуми, като Универсиадата в Чънду и Азиатските игри в Ханджоу. През почивните дни навсякъде е пълно с туристи. Филмовият ни пазар е във възход, а много мероприятия в провинцията като „Игри в селата“ и „Забавления в селата“ привличат безброй участници и зрители. Екологичната среда се превърна в мода, а подобряването на заобикалящата ни среда в забързания ни ритъм на живот изразява стремежа на китайците към по-добро, както и представят един изпълнен с енергия и сила Китай.

Ние преминахме през тази година с пълна увереност. Китай е велика страна с велика цивилизация. На неговата обширна територия има всякакви природни условия, през него преминават великите реки Хуанхъ и Яндзъ, тук са се родили цивилизациите Лянджу и Ърлитоу, тук се е появила и развила уникална писменост и култура като тази в Сансиндуей. Всичко това свидетелства за великолепната култура на китайската нация, която е основа на нашата увереност и източник на нашата сила.

Ние се стремим не само към собственото си развитие, но същевременно се отваряме и към целия свят и поемаме отговорностите си на голяма страна. През тази година бяхме домакини на срещата на върха между Китай и държавите от Централна Азия, на третото издание на Форума за международно сътрудничество „Един пояс, един път“. В рамките на редица дипломатически мероприятия посрещнахме гости и приятели от целия свят. Аз също посетих някои държави, участвах в международни форуми, срещнах се с немалко стари приятели, с нови партньори и споделих с тях китайската визия за задълбочаване на единството помежду ни. Независимо от промените, мирът и развитието винаги ще бъдат главното, а глобалното развитие може да бъде постигнато единствено чрез взаимноизгодно сътрудничество.

По пътя към развитието винаги има трудности. Някои предприятия са изправени пред външен натиск в своя бизнес, а някои хора – пред трудности, свързани с работата им. В някои райони имаше природни бедствия като наводнения, тайфуни и земетресения, и сърцето ми е с хората там. Всички сънародници работиха усилено за преодоляването на трудностите и справянето с предизвикателствата и това ме трогна дълбоко. Селяни, работници и всички хора, които се трудиха упорито и усилено, както и военнослужещите, които защитават нашата държава, всеки обикновен човек даде необикновен принос за развитието на страната ни. Народът винаги е бил нашата най-голяма подкрепа и опора за справяне с всички трудности и предизвикателства.

Следващата година ще се навършат 75 от основаването на Китайската народна република. Ние ще продължим да вървим уверено по пътя на модернизацията в китайски стил, ще прилагаме цялостно, точно и всеобхватно новите идеи за развитие, ще ускорим изграждането на неговата структура, ще се стремим към висококачествено развитие, като търсим в същото време баланса между интересите на развитието и сигурността на хората. Китай трябва да се развива стабилно, да се укрепи и засили добрата тенденция на икономическия възход, с цел устойчивото развитие на националното стопанство. Трябва да задълбочаваме всеобхватно реформите и отварянето, за да се засилят увереността за развитието и икономическата жизненост. Трябва да полагаме по-големи усилия за развитие на образованието, науката и технологиите, както и за подготовката на още милиони специалисти. Трябва да продължим да подкрепяме Хонконг и Макао, насърчавайки техните предимства, за да могат те да се интегрират още по-добре към държавното развитие и да поддържат дългосрочната си стабилност и просперитет. Обединението на страната ни е историческа неизбежност и сънародниците от двата бряга на Тайванския проток трябва да работят заедно, за да споделят щастието от великото национално обединение и възраждане.

Нашата цел е грандиозна, но същевременно е и много скромна, и тя, в крайна сметка, е народът ни да живее щастлив живот. Отглеждането и образованието на децата, заетостта на младите, медицинските услуги и грижата за възрастните са задачи не само на семействата, но и на държавата. Трябва да положим общи усилия за тяхната още по-пълна реализация. Сега пулсът на обществото ни е много забързан, всички са заети и претрупани с работа. Трябва да създаваме топла и хармонична социална среда, да разширяваме активно пространството за иновации, както и удобните и уютни условия за живот, така че всеки да живее с добро настроение и да реализира мечтите си.

Понастоящем някои места в света все още се намират във военни конфликти. Китайският народ знае много добре колко скъп е мирът и желае заедно с останалите страни да изгради общност на споделена съдба и един по-красив свят с поглед към бъдещето на човечеството и за благото на всички народи и хора.

В този момент – в навечерието на 2024 г., нека заедно си пожелаем величие и просперитет на страната, мир и спокойствие на нашата планета! Пожелавам на всички щастие, здраве и радост през идната 2024 г.

Благодаря на всички!

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *