Симеон Миланов: Tpъмп печели избopите, но… Гниeщият тpyп на CAЩ още дълго ще разнася неолибepaлнa зараза по всичките си колонии

Въпреки политическите преследвания, изразени в 4 дела и 91 обвинения срещу него, дори най-либералната социология е категорична – Доналд Тръмп бие Джоузеф Байдън, ако изборите в САЩ бяха днес. Според проучване, поръчано от либералната (sic!) медия NBC, 46 % от американците биха гласували за републиканеца срещу 44 %, които биха избрали демократа. Тръмп ще е следващият президент на САЩ, но не очаквайте чудеса.

Да, хватката на Държавния департамент върху източноевропейските правителства вероятно ще отслабне, ако разбира се, междувременно Тръмп не го самоубият или не „получи инфаркт“, каквато е традицията в САЩ с не един неудобен президент.

Не очаквайте чудеса, защото въпреки фасадната институция на президента, реалният управляващ – Дълбоката държава на САЩ ще продължи с опитите си да запази световната си хегемония и ще си остане изначално и вътрешно либерална държава, като каквато е основана още през 18-и век. А в дългосрочен план упадъкът на американското общество и подконтролните му западни такива ще продължи, което се дължи на няколко важни фактора:

1. Системната криза на капитализма от неолиберален тип, който се самоизяжда, бидейки система, която разчита непрекъснато на нови пазари и нови колонии и протекторати, за да расте. Но в епохата на многополюсността, американският капитализъм ще бъде все повече лишен от тези пазари, както защото ИЗтока и Глобалният Юг вече не приемат да са втора и трета ръка хора и започнаха собствени интеграционни и национално-образуващи проекти, така и защото самите САЩ изяждат и осакатяват страните в своята зона на влияние. Най-добрият пример е занулената Европа, която след десетилетие няма въобще да струва и пукната пара като американска колония, тъй като вече деиндустриализирана, с разбита енергетика и опоскан човешки и интелектуален ресурс, няма да може да подхранва метрополията (същата метрополия, която я е довела до това състояние, sic!).

2. Расово-етническият фактор. Нека не се лъжем, каквото и да си мислят либералите и прогресивистите, човек не сменя своя етнос, религия, култура и раса, само защото си му дал социални помощи. Държавотворните етнически групи в Америка, преди всичко т.нар. WASP (бели англосаксонци протестанти), са вече малцинство в собствената си държава, която някога си извоюваха с пушки и плугове в ръце. Новите етнически доминиращи групи, преди всичко испаноезичните мигранти, които от година на година се увеличават с милиони, и ще наложат рано или късно друга културна, а съответно и политическа среда. Сблъсъците, които си спомняте от 2020 година покрай протестите за Джордж Флойд и грабежите на групировката „Блек лайфс матър“, са само „предястието“ на това, което предстои на Америка да преглътне.

3. Политическото разделение между дясно-консервативните републиканци и ляво-либералните демократи е твърде голямо. Който се интересува от САЩ е наясно, че самите щати са разделени на „червени“ (консервативни), които обикновено са в Юга или в Центъра на САЩ и „сини“ (либерални“, които обхващат двете крайбрежия. Тези хора говорят английски език, но не се разбират. Те са скарани по всички възможни въпроси – от правото да носиш оръжие, през „правото“ да убиваш бебета (т.нар. аборт) до темата за миграцията, данъците или пък за помощите за Украйна. Толкова са скарани, че някои семейства са разделени, в университетите има преследване и дискриминация по политически признак, а на места се стига и до физически сблъсъци. Малко са нещата, които обединяват и самите политици. Отвъд двупартийни консенсуси като подкрепата за Израел или за бунтовната китайска провинция Тайван, двете партии нямат почти нищо общо.

4. Социална експлозия ври в дъното на американското общество, в резултат на факторите, които описах в точка 1. В градовете на Калифорния например, има цели палаткови лагери от просяци и клошари, а вече има трето поколение хора, които са безработни, каквито са били техните родители и не само. В добавка към това е и страшната наркоманска епидемия, която убива милиони американци, и която е безпрецедентна в човешката история.

И така, Тръмп ще е глътка въздух за всички нас и за света, но не очаквайте чудеса. Американската империя ще продължи да върви към своя крах, повличайки със себе си всички нас. Сривът на американската финансова система и постепенната дедоларизация, изразходването на ресурсите на т.нар. „съюзници“ (т.е. васали) на САЩ от самия хегемон, военните и геополитически конфликти с Русия, Китай, ислямския свят и потенциално някъде в Латинска Америка…… Всичко това само ще доведе до още по-фанатична вяра на американските елити, които вече са изплашени, в нуждата да контролират всичко и да хвърлят наличните ресурси във войни за запазване на хегемонията. Оттук насетне светът навлиза в изключително турболентен период, при който отиващият си хегемон може да повлече цялото човечество, включително и с ядрена война. Разбира се, ако във Вашингтон се намерят умни и достойни мъже, които да носят частица от духа на своите бащи-основатели, те ще видят накъде върви всичко и ще го спрат. Америка има всички шансове да се изтегли от незащитимите и крайнодалечни позиции, да реформира своята гниеща политико-икономическа система, да даде нови културни и икономически импулси на обществото си и да спаси себе си, като по този начин спаси и света. Оптималният вариант е нова Ялта с Русия, Китай и другите източни и южни сили, както и нов идеологически импулс в самата Америка, който да изчисти либералното блато.

Що се отнася до България и Тръмп, то неговата победа логично е лоша новина за Кирчовци, Кокорчовци, Сорос-Денковци и други политически недоразумения, които бяха създадени заради войната с Русия и ще си отидат с нея. Оскотялото и инфантилизирано българско общество (простете ми) ще има обаче възможност и избор – да възродим България и да я направим фактор, макар и местен балкански, в многополюсния свят. Или с краха/изтеглянето на Америка, да станем плячка на други държави и народи.

Автор: Симеон Миланов- геополитически анализатор

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Г-н Байдън не е в предизборна кондиция, по 4 митинга дневно. А посегне ли към ядрена триада отива на небето при Джи Еф Кей

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *