Семейство от Газа загуби три поколения при въздушен удар от Израел (Репортаж)

Ройтерс разказва историята на Мохамед Хамдан, който само за един миг е загубил 35 членове от голямото си семейство. Израелска бомба е ударила и срутила голямата къщата в Газа, в която е живеел родът му. Случило се е минути след вечерната мюсюлманска молитва. Загиналите са от три различни поколения и включват както 70-годишния Камал, така и 7-годишния Расми, предават от Ройтерс.

50-годишният Хамдан е бил погребан под срутената до основи къща и е отнело час и половина, за да бъде изваден, разказва той. Излизайки, той открива, че е загубил дъщеря си Малак, майка си, брат си Ахмед, племенниците и братовчеди. Семейство Хамдан е едно от многото в Газа, засегнати от чудовищния въздушен и артилерийски обстрел, който според здравните власти на палестинската автономия вече е отнел живота на 10 760 души в малката пренаселена ивица земя, управлявана от „Хамас“.

Израелските военни са обкръжили изцяло северната част на Газа под прикритието на продължаващия седмици наред обстрел, засегнал и южните райони на ивицата като втория по големина град там Хан Юнис, където живее семейство Хамдан. Целта, която Израел официално е декларирал, е че ще унищожи палестинската военно-политическа групировка „Хамас“, която управлява Газа и чиито бойци нападнаха на 7 октомври отнети от палестинците и окупирани от евреите земи и градове в Централен Израел. Те отнеха живота на 1400 души, половината от които военни, и взеха 240 пленници, които да разменят срещу палестинци от израелските затвори.

Израел отрича военната му кампания да цели избиването на цивилни граждани, но твърди, че бойците на Хамас често действат в жилищни райони. Твърдение, което само по себе си е твърде странно, като се има предвид, че цялата Ивица Газа е тотално пренаселена и в нея почти няма място, което да не е презастроено с жилищни и обществени сгради.

За 50-годишният Хамдан тази война вече отне всичко, което му е било скъпо. „Ние бяхме отгледани тук, живях със семейството си. Бяхме щастливи, защото бяхме заедно. Не съм си представял, че за един миг ще остана сам като куче, с кървящо от скръб сърце и без никакъв по-нататъшен смисъл в живота ми“, казва той.

Вторият по големина град в Ивицата Газа, Хан Юнис е създаден като бежански лагер през 1948 г., когато палестинците, включително семейство Хамдан, бягат от еврейските зверства, напускайки земите и домовете си в Галилея, по средиземноморието и в днешния централен Израел. Процесът, при който три четвърти от палестинския народ (по онова време окл. 700 хил. души е прогонен от земите му, за да се създаде държавата Израел днес се отбелязва от палестинския народ като „Накба“ – голямата катастрофа. Семейство Хамдан е прогонено от град Яфо – 40-хиляден древен палестински град, на чието място, след прогонването на палестинското му население, евреите основават столицата си Тел Авив. Днес град Яфо е централен квартал на мегаполиса Тел Авив. Семейство Хамдан, подобно на всички останали прогонени палестинци в Ливан, Сирия и Йордания, не са били допуснати да се върнат обратно в земите и градовете си и палатковият лагер Хан Юнис в Ивицата Газа постепенно се превръща в град с тесни улички и бетонни жилищни блокове, който се намира първо под египетска власт, след това под пряка израелска окупация, а накрая – под контрола на „Хамас“, заобиколен с непрестъпна ограда и под засилена израелска блокада.

През последните две десетилетия сраженията между Израел и „Хамас“ периодично засягат анклава, обстрелвайки с ракети и снаряди следващите поколения палестински бежанци, които съставляват повече от половината от 2,3-милионното население на Ивицата Газа. През тези тежки десетилетия семейство Хамдан нараства, като историята му се върти основно около дома в Хан Юнис. Сега много от роднините на Хамдан, които не са били убити, са ранени, някои от тях много тежко, и той още не знае колко от тях ще оцелеят и ще излязат от болницата… за да продължат живота си в най-големия затвор на планетата – Ивицата Газа. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.