САЩ се хвърлят ва-банк в Битката срещу Русия

Маските падат – или ако все още поскриват нещо, то със сигурност целите на Запада са посочени: „За бога, този човек не може да остане на власт“. Така президентът на САЩ Джо Байдън приключи снощи програмната си реч във Варшава, обявена като „основна реч за Украйна“.

Започвайки с цитат от папа Йоан Павел II, в контекста на полската “Солидарност” преди четиридесет години, Байдън повтори историята за унищожаването на съветския блок и Съветския съюз с тон от типа на „помнете чука, който събори Берлинската стена“. В половин час страстна реч – без нито едно запъване и само с една грешка (Метропол вместо Мариупол, но бързо се поправи) – американският президент изля цялата идеологическа ярост на американския кръстоносен поход за „демокрация“ и „свобода“, с религиозния заряд на върл католик.

Изброявайки събитията от 80-те години на миналия век, Джо Байдън не спомена Роналд Рейгън – междупартийната конкуренция задължава, но по отношение на действията и обвиненията към Русия, той звучеше абсолютно като изобличител на „империята на злото“. Администрацията на Рейгън през 1982 г. стартира „Плана за икономическо и финансово унищожение на Съветския съюз“ и в рамките на този план предотвратява изграждането на втората тръба на газопровода “Уренга-Помари-Ужгород” през Украйна. Първата тръба от онези съветски времена си действа и днес. Икономическите мерки са придружени от военни и подривни действия, идеологическа и психологическа война – общо десетина точки.

Затова не е изненадващо, че първата задача по пътя към целта на Джо Байдън да унищожи Русия, е енергията: „Европа трябва да сложи край на зависимостта си от руските въглеводороди“. Като част от енергийната „независимост“ на Европа от Русия, не само „Северен поток-2“ не трябва да влезе в експлоатация, но и първата тръба на „Северен поток“ също трябва да спре да работи. И старият съветски “Уренга-Помари-Ужгород” също трябва да е празен. Байдън предварително подготвя населението – европейското! – за стягане на коланите: „Няма да е лесно, ще трябва да си платите.“, обърна се той към европейците.

Друго важно признание на американския президент се отнася до икономическите санкции: „Заедно тези санкции представляват нов вид държавен икономически подход, който може да причини щети, които не са по-малки от тези, които причинява една разрушителна война“.

Речта на Байдън потвърждава, че основната цел на Вашингтон днес е „смяна на режима“ в Русия, а военният конфликт в Украйна му служи като инструмент за вкарване на Москва в изтощителна война и претекст за обвиняване на ръководството на Русия във „военни престъпления“.

Програмата за унищожаване на Русия, обявена от Байдън, без съмнение, беше разяснена на съюзниците по време на срещите на високо равнище на НАТО, Европейския съюз и Г-7, проведени в четвъртък, 24 март, в Брюксел. Приетите там решения допринесоха за още по-голям натиск върху Русия във военно, икономическо, организационно и пропагандно отношение – всичко това са задачи за постигане на целта, обявена по-късно, в събота, 26 март.

Във военно отношение, като първа стъпка, НАТО обяви разполагането на четири нови бойни групи в България, Унгария, Румъния и Словакия, в допълнение към четирите съществуващи в балтийските държави и Полша. Така бойните групи на НАТО покриват целия източен фланг от Балтийско до Черно море, каза ръководителят на Алианса Йенс Столтенберг. Тези сили на НАТО допълват 100 000 американски войници, които вече са разположени в Източна Европа.

В икономически план е въведен още един пакет от санкции срещу руски лица и предприятия – нова стъпка в стратегията за нанасяне на щети, сравними с военните. Противно на правилата и логиката САЩ взеха участие в срещата на върха на ЕС, за да заповядат на брюкселските си васали своята енергийна стратегия за Европа. И стана ясно, че дори ако пълната замяна на руския газ и петрол в Европа не е възможна преди 2030 г., Вашингтон с всички средства ще ускори този процес.

В организационен план срещата на НАТО се проведе с цел укрепване на вътрешното единство – това потвърди и Байдън в речта си. Поддържането на вътрешна дисциплина ще бъде постоянна задача за трансатлантическата общност: през следващите месеци и години ще е необходимо да се поддържа медийно и чрез политическо говорене „заплахата“ за Русия на високо ниво, за да се неутрализира несъгласието на населението в Европа, от което властите ще изискват „мръзнете за мир“ и „яжте по-малко срещу Путин“. Протести срещу високите цени на газа и бензина вече се провеждат в много европейски страни и са брутално агресивни. Интересно с какви мерки ще отговорят властите в Европа.

По отношение на пропагандната съставна, две нови линии се материализираха на срещата на върха и в предходните дни. Първо, обвиненията срещу руското ръководство във „военни престъпления“ в Украйна. В петък президентът на САЩ Байдън повтори, че смята Путин за „военен престъпник“ и че личното му мнение няма да се различава от официалната правна оценка на официален Вашингтон.

Успоредно с това Белият дом упорито преследва новата си пропагандна линия срещу Русия- за „химическо оръжие“, което Русия уж може да използва в Украйна. Това е очевидна дивотия от американската практика в Близкия изток. Пропагандата на САЩ започна да сплашва населението в Европа и с „биологични оръжия“, които са в ръцете на Русия. Това е ясен и банален начин САЩ да прикрият грешката на първия заместник-държавен секретар Виктория Нюланд, която чистосърдечно си признава за наличието на десетки американски биологични лаборатории в Украйна. Тоест – можем да очакваме американска инсценировка на химичен или биологичен инцидент „под фалшив флаг“ – за това ще бъдат обвинени руснаците.

Технологията на операциите под „фалшив флаг“ е ясна за експертите, но обикновеният човек на Запад ще повярва на правителството си, когато то му посочи руското „знаме“. Така се насажда репутацията на Русия като „луда машина за убийства” и се налага единственият възможен извод: правителството в Русия трябва да се смени. Наред с химическите и биологичните, се популяризира и заплахата от „тактически ядрен удар срещу Полша“ и всяко споменаване на атомен удар веднага възкресява всички страхове от Студената война.

Досега президентът Байдън и членовете на неговата администрация многократно отричаха намерение да изпратят американски войски в Украйна, за обявяване на „зона, забранена за полети“ и самата възможност за пряк военен конфликт с Русия. Но пропагандната линия за „военни престъпления“ и възможната „употреба на оръжия за масово унищожение“ от Русия предполага, че позицията на САЩ по тези идеи може да се промени. Белият дом може да каже: „Ние не искахме, знаете какво казахме, но сега обстоятелствата се промениха, Путин не ни остави избор“.

Съдейки по изявленията и действията на Вашингтон и Европа, която е васал и изпълнява заповедите му, администрацията на Байдън се хвърля ва банк на бой последен срещу Русия – бой толкова сериозен, колкото на Рейгън срещу Съветския съюз навремено. Там залогът беше като днешния – или вие, или ние. Очевидно Западът е на предела на силите си и събира последните си ресурси за тази последна битка. Битка, в която ако не победи – напълно ще се сгромоляса. И разпадне.

Русия днес наистина е изправена пред екзистенциална заплаха, както Съветският съюз в края на 80-те години. Разликата обаче е, че днес зад гърба си Русия има съюзници – 80 % от държавите и населението на света. Зад нея е цяла Азия с колосите Китай и Индия, зад нея са петролните арабски монархии. Зад Русия е и цяла Латинска Америка. Всички те вече подпомагат координирано Русия в борбата й със Запада за смяната на еднополюсния модел и раждането на многополярния свят.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. СЛАВА ВЕЛИКА БРАТСКА НАВЕКИ РУСИЯ ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД МЕЧТАЕМ ДА ПОСРЕЩНЕМ БРАТСКАТА РУСКА АРМИЯ ОСВОБОДИТЕЛКА ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС РУСКИ РОДНИ БРАТЯ ПО КРЪВ ВЯРА И ДУХ ЗНАЕМ ЧЕ САМО ЗАЕДНО С ВАС МОЖЕ ДА Я ИМА БЪЛГАРИЯ ЧАКАМЕ ВИ С ОБИЧ БРАТУШКИ

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *