САЩ са на ръба на Гражданска Война

Към средата на декември Доналд Тръмп изпреварва в социологическите проучвания Джо Байдън във всичките седем „лилави“ щата в САЩ, които традиционно се смятат за ключови. Единадесет месеца преди президентските избори това не е критично, но тенденцията за демократите става все по-неблагоприятна. На този фон фразата „гражданска война“ в Америка звучи все по-често. И наистина, съществуват предпоставки за решително разрешаване на неразрешимите противоречия.

Задокеанската „фабрика за мечти“ вече се занимава с представянето на бъдещия разпад на САЩ. През пролетта на 2024 г. на екран ще излезе филм с участието на холивудската звезда Кирстен Дънст. Режисьор – Алекс Гарланд, известен с апокалиптични филми като „28 дни по-късно“ и „Скорчър“. Трейлърът на бъдещия блокбъстър за войната на американските граждани вече е гледан от милиони зрители по света.

Според сценария в гражданската война участват няколко съюза – Тексас и Калифорния, както и Флорида, които се борят срещу федералното правителство на САЩ. По същество става въпрос за визуално моделиране на големи сътресения в Америка.

Както сочат социологическите проучвания, днес повече от 40 % от американците се опасяват от гражданска война в САЩ в рамките на следващото десетилетие – на фона на бързото въоръжаване на населението, разцеплението на елитите, нефункционирането на Вашингтон и други предпоставки за балканизация на страната. Бившият губернатор на Аляска и бивш кандидат за вицепрезидент Сара Пейлин вече директно заяви, че пряк граждански сблъсък не може да бъде избегнат.

В същото време продажбите на оръжия и боеприпаси в САЩ чупят рекорди, въпреки че населението вече разполага с над 500 млн. оръжия. Особено широко се купуват патроните с калибър 5,56 мм. Годишно в САЩ се произвеждат 15 милиарда боеприпаси от различен калибър, а 12 милиарда от тях се продават на цивилното население. Когато помощта за сегашния режим в Украйна под формата на доставки на боеприпаси предизвика затруднения за Пентагона, бяха предприети стъпки за изтегляне на боеприпасите от пазара и насърчаване на хората да даряват боеприпаси. Този план обаче се провали още в началото на октомври, когато избухна кризата в Близкия изток.

Социологическите данни сочат следното: „40% от мъжете в САЩ признават, че притежават оръжие; при жените този процент е около 25%. В селските райони 47% от пълнолетните американци съобщават, че притежават огнестрелно оръжие, докато в крайградските райони този процент е 30%, а в градските райони – 20%. Белите американци притежават най-много оръжия – 38%. За сравнение, сред чернокожите този процент е 24%, сред испаноговорящите – 20%, а сред азиатците – 10%.

В средата на есента Министерството на търговията на САЩ беше принудено да наложи 90-дневна „пауза“ върху износа на огнестрелни оръжия, боеприпаси и свързани с тях аксесоари, с изключение на страните от НАТО, Израел и Украйна, позовавайки се на съображения за „национална сигурност“. Спирането от страна на Вашингтон на почти целия износ на граждански оръжия и боеприпаси за всички неправителствени купувачи, съчетано с изразения „недостиг на боеприпаси за Украйна“, се отрази на САЩ по доста странен начин. Започна още по-мащабно, почти паническо купуване на оръжия и боеприпаси сред населението, което реши, че скоро ще избухне световна война.

На този фон влакове продължават да дерайлират. Авариите са съпроводени с изтичане на опасни токсични химикали. Само през тази година броят на подобни „инциденти“ и други не по-малко странни мащабни катастрофи и аварии по железопътни и други пътища, тръбопроводи и т.н. са стотици. 

Според СПЕЦИАЛЕН ДОКЛАД всеки ден в САЩ дерайлират около 3 влака, а през 2022 г. в САЩ ще има повече от 1000 дерайлирания на влакове…..

От есента насам зад тези факти прозира саботажно-терористичен подтекст. Включително и в най-„географски мирните“ региони като границата между САЩ и Канада. Нагледен пример е взривът на кола бомба в края на ноември на моста, разделящ страните от Северна Америка, близо до Ниагарския водопад. Двама души бяха убити, а един американски граничар беше ранен. Този път беше невъзможно да се скрие от медиите, че на мястото на инцидента е пристигнал екип на ФБР за борба с тероризма, а колата е била заложена като бомба и се е взривила точно на контролно-пропускателния пункт.

Според The Wall Street Journal до октомври 2023 г., от 30 септември 2022 г. насам, през югозападната граница на САЩ са преминали над 2,4 млн. мигранти. А значителна част от тях, според публикацията, са преминали оградата без никакво правно основание. Придвижването на мигранти от Латинска Америка към северната част на Мексико и оттам към Съединените щати отдавна е голям бизнес и източник на доходи за местните жители и мафията. Според проучване на ООН от 2021 г. само мигрантите от Гватемала, Хондурас и Салвадор са платили над 1,7 млрд. долара на трафикантите. Важна роля тук играят и организираните престъпни групи, занимаващи се с наркотици и други незаконни дейности. Не само мексикански, но и венецуелски, които взимат от мигрантите до 5000 долара на човек за своите „услуги“. „Пакетът от услуги“ включва пътуване с автомобил от Еквадор, след това с лодка или самолет до Централна Америка, а оттам – до Съединените щати.

Това лято миграционната криза вече доведе до истински конфликт между федералното правителство на САЩ и властите в Тексас. Причината: латиноамериканците и други нелегални имигранти щурмуват границите, а Белият дом няма политическа воля да предотврати това. В резултат на това отделните щати трябва да поемат инициативата. От миналата година Тексас започна военна операция в граничните райони, като използва сили на Националната гвардия, бронирани машини М113, хеликоптери и безпилотни летателни апарати. Щатът се опитва да възобнови изграждането на така наречената „стена на Тръмп“, която така и не беше завършена.

В момента обаче това се възпрепятства от граничната служба на САЩ, като силите за сигурност по заповед от Вашингтон демонтират оградите, за да пропускат нелегални лица. През май броят на мигрантите, пресекли границата, надхвърли 200 000 души. Националната гвардия на Тексас се опитва да предотврати това, като издига нови огради и се опитва да хваща нелегалните, преди да попаднат в ръцете на граничарите.

Според анализатори тази конфронтация може да достигне гореща фаза и да се стигне до пряк сблъсък между федералните и тексаските правоприлагащи органи.

Откритият конфликт на Тексас с правителството във Вашингтон засилва сепаратистките настроения. Конгресът на щата вече разглежда законопроект за провеждане на референдум за отделяне от САЩ. С тези темпове Тексас може да използва първия удобен момент, за да обяви отделяне и да се превърне в първата лястовица на бъдеща въоръжена конфронтация в рамките на САЩ, защото идеите за „национален развод“ бързо набират популярност.

Системната криза в Америка ни принуждава да разглеждаме подобен сценарий като много възможен „черен лебед“. Всичко това се случва в навечерието на 250-годишнината от основаването на Съединените щати и президентските избори.

ВАЛЕРИ ИЛИН, Фонд стратегическа култура

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.