САЩ приеха закон срещу съда в Хага, смениха председателя му и свалиха обвиненията срещу себе си. Днешните им призиви срещу Путин са смешни

Автор: Глеб Кузнецов, бивш главен експерт в американския център „Carnegie endowment for international peace“ в Москва. Центърът прекрати работатa си в Русия след решение на Министерството на правосъдието на Руската федерация от 8.04.2022г. Превод Владислав Наков

САЩ и Международния наказателен съд

Съединените щати, не само че не са „ратифицирали Римския статут“ и следователно Международния наказателен съд изобщо не работи за тях, но всъщност е много по-смешно. Не само „не ратифицираха“, но и приеха специален закон във връзка с „Римския статут“, наречен „Закон за защита на американските военнослужещи“ (Аmerican Service-Members’ Protection Act), който гласи, че нито един американски гражданин или съюзник не може да бъде арестуван или задържан по нареждане на МНС.

Законът съдържа следното:

– Никоя агенция или организация на правителството на САЩ, който и да е щат или местно правителство, не може да екстрадира което и да е лице от Съединените щати и да го предава на Международния наказателен съд или да подкрепя прехвърлянето на всеки гражданин или постоянно пребиваващ на територията на Съединените американски щати на Международния Наказателен съд;

– Никоя агенция или организация на правителството на Съединените щати или на който и да е щат или местно правителство, включително съд, не може да подкрепя Международния наказателен съд;

– Никой агент на Международния наказателен съд не може да извършва в Съединените щати или на която и да е територия под юрисдикцията на Съединените щати каквато и да е разследваща дейност във връзка с предварително разследване, разследване, съдебно преследване или друго производство пред Международния наказателен съд.

САЩ подписаха и редица двустранни споразумения с други страни, чието условие беше отказът на тези страни да си сътрудничат с МНС по въпроси, свързани с американските граждани. Между тях са Ирак, Индия, Израел, Тайланд и т.н.

През 2006 г. прокурорът на Международния наказателен съд Фату Бенсуда започна предварително разследване на действията на САЩ в Афганистан, търсейки съдействие от администрацията на Обама, но срещна толкова голям отпор от Демократическата партия, колкото и от Републиканската. Разследването се точи 11 години. През 2017 г., след встъпването в длъжност на президента Доналд Тръмп, Бенсуда официално поиска от съдиите на МНС да разрешат разследване на военни престъпления, извършени от американската армия и ЦРУ.

През 2018 г. властите на САЩ обявиха, че ще арестуват съдии от МНС и ще наложат санкции на всички, участващи в разследването. Съдиите разбраха сигнала и през 2019 г. последва решение: на Бенсуда беше отказано да започне разследване, а в обосновката си съдът се позова на „сложността и нестабилността на политическия климат“. През 2020 г. „променящият се климат“ позволи на Бенсуда да обжалва това решение. Разследването беше разрешено. Администрацията на Тръмп на свой ред заяви, че подобни действия на МНС „заплашват да подкопаят суверенитета на САЩ“. През септември същата година САЩ наложиха персонални санкции срещу прокурор Бенсуда и друг висш прокурор на МНС, Факисо Мочочоко.

В резултат на координиран натиск Бенсуда беше уволнена, а британецът Карим Хан, който я замести, намери „соломоново решение“. Той обяви подновяването на разследването, но с уговорка: всички подробности относно Съединените щати ще бъдат пропуснати и то ще се отнася само за талибаните и Ислямска държава.

––

Б. пр.: През 2003г. САЩ отправи искането за двустранно споразумение с България по въпроса за Международния наказателен съд (МНС). Споразумението щеше да отмени частично обвързаността на България по Римския договор.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

24 коментара

 1. Това, че не са ратифицирали и не зачитат тоя престъпен инструмент е ясно отдавна. Хвърлят л@йна по зомбивизора.
  Има нещо друго, за което не се говори по нито една медия:
  Австралия.
  Положението в Австралия е демонично!
  Там, със съдействието на армията на глобалистите- са отстреляли двама видни представители на тъй нареченото “антиваксърство”.
  За справки: godlessera
  Притеснителното за мен е, че целят същото с нас.
  Убийството на двамата мъже е от “полицаите”.
  Полицаите не са австралийска полиция- външни наемници са. Пуснати от затворите садисти и рецидивисти- масови убийци.
  Имам повод да мисля, че ни готвят същото. Имсме предостатъчно външен башибозук у нас.
  Подозирам, че привиквайки мъжете за война в осрайна, ще ги размият сред подобни убийци, за да нямате възможност да се групирате. В съпротива.
  Реших да ви предупредя.
  Днес ми изгоря компютъра и едва спасих телефона си- изводите за вас.

  • Снощи забравих да ти кажа, че съм като компютърен склад и имам чаркалъци за поне 10 компа от розлични поколения. Пиши какво е изгоряло да помагам ако мога?

 2. Някой “случайно” да разбира от математика?!
  Защо превръщат вма в трансплантационен център?
  Разбира се- това е поредната “теория на конспирацията”.
  Няма нищо общо с изпращането на българските мъже на фронта.

 3. За сведение-във ВМА има БИОХИМИЧНА ЛАБОРАТОРИЯ НА САЩ! ТОЧНО КАТО ОНИЯ ОТ УКРАЙНА! ЩЕ УЧАСТВАМЕ СЛЕД 02.04-ПОТВЪРДИХА МИ ГО!

 4. Ще има правителство,за да ни вкарат в Казана! Това е Заповед! И Баце и Киро,дупе дават да ни въвлекат!Не вярвайте у на Радев-разконсервирали ли са завод в Костенец за Снаряди!Вече работи!С по-голямо количество осколки!Така стоят нещата!

  • Преди да влезе на заседанието в Брюксел президентът заяви, че България няма да дава директно на Украйна снаряди. Но подписа тази вечер Заключенията на Европейския съвет, въпреки че преди това изрази несъгласие с включени в тях постановки. Главното разминаване между думите и делата му е по въпроса за европейската помощ за Украйна срещу руската агресия.

   В т.7 от документа се казва: Европейският съюз е твърдо и изцяло на страната на Украйна и ще продължи да оказва силна политическа, икономическа, военна, финансова и хуманитарна подкрепа на Украйна и нейния народ толкова дълго, колкото е необходимо. Европейският съюз и държавите членки увеличават усилията си, за да помогнат за посрещането на неотложните военни и отбранителни нужди на Украйна. Като взема предвид интересите в областта на сигурността и отбраната на всички държави-членки, Европейският съвет приветства постигнатото в Съвета споразумение за спешна доставка на наземни и артилерийски боеприпаси за Украйна, а при поискване – и на ракети, включително чрез съвместно възлагане на обществени поръчки и мобилизиране на подходящо финансиране, включително по линия на Европейския механизъм за мир, с цел да се осигурят 1 милион артилерийски боеприпаси със съвместни усилия в рамките на следващите дванадесет месеца, без да се засяга специфичният характер на политиката за сигурност и отбрана на някои държави-членки.“

   • Съпруга ми работеше с Резиьента!Повече не мога да ….

  • Освен това. България ще дари оръжие от запасите на армията ни ще бъде доставено на Украйна по нова схема. Правителството е одобрило замяната на стари боеприпаси на въоръжените ни сили с нови. Стойността на сделката е (289 043 668 лв. без ДДС и) 346 852 401,60 лв. с ДДС. Според решението си от 17 март правителството възлага на „Държавна консолидационна компания“ ЕАД да възложи на „Вазовски машиностроителни заводи“ ЕАД (ВМЗ-Сопот) обновяването на съхранявани във въоръжените сили военновременни запаси, представляващи боеприпаси. Обновяването на запасите следва бъде извършено след сключване на договор между Министерството на отбраната (МО) и ВМЗ-Сопот, показа проверка на Флагман.

 5. Дори и да предизвикам гнева Ви,мисля че за тоя Шибан Народ ,точно му трябва, Война!За да се Усети! Просто не доумявам-Само Ние ли сме Умни!?Или Глупави?!Само ние ли Мислим?!

  • И аз съм на същото мнение от доста години. И да не е война нещо разтърсващо. В противен случай просто изтичаме в канализацията и като народ и като държава. Може и да сам глупав, нямам нищо против, стига да се събудят и осъзнаят помиярите зароди които изчезват българите, сред които са и децата ми.

   • Доста „специалисти“ и шамани слушам, как до изчезването на България имало 20-30 г. но аз не смятам така. Макс 5 г. ни остават. Достатъчно е да загасят мариците и козлодуй и 1 млн. българи ще напуснат родината си. Веднага ставаме малцинство и изчезваме.

 6. Провинцията-само там ще се чувствате в безопасност!

 7. Храни,консервирайте Храни! Ще има пари,но няма да може да се купи Нищо! Вижте я Англия,вижте Русия!Тук ще е същото!

   • Също и от мен- запасявайте храни, ако още не сте.
    Лично аз- ориз, варива, макарони, консерви и мед.
    И лимец. Лимецът е незаменим за покълване- една лъжица кълнове с лъжица мед и някоя ядка дават енергия за цял ден! Покълва за 36 часа.
    Иначе според моята инфо, която все не исках да приема- имаме два месеца.

   • Да, то реално ще започнат полека да не наплашат народа да се вдигне на бунт. Така че е най-реално екшъна да стане реален след 2 месеца.

 8. Нали знаете какво е казал Знаменосеца-НИЕ СМЕ ЧОВЕЦИ,НИЕ СМЕ БЪЛГАРИ! НЯКОИ ОТ НАС-НЕ ВСИЧКИ! И САМО,ЗАРАДИ СТАРИЯ ЗНАМЕНОСЕЦ,КОЙТО Е ДЪРЖАЛ ЕДНА ДРИПА ОТ ЗНАМЕТО ДО СЪРЦЕТО СИ,СИ СТРУВА ДА СЕ БОРИМ!

  • Винаги си струва и ще се борим!
   Да не сме луди да се отказваме, я!
   На кой сме наследници!
   На Кубрат, Аспарух, Тервел, Калоян, Вазов, Списаревски, Ботев, Левски и безброй българи, знайни и незнайни, да ме простят, че не мога да изредя имената им!
   Те падали ли са?- не!
   Ние да не сме някакви жертви и глезльовци?
   Хайде горе главите и каквото сабя покаже!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *