САЩ не признават съда в Хага, но одобряват заповедта му за арест на Путин

Президентът на САЩ Джо Байдън вярва, че заповедта на Съда в Хага за арест на руския лидер Владимир Путин е оправдана, защото той индиректно е участвал в отвличането на деца от Украйна. Байдън обаче отбеляза, че САЩ и няколко други страни не признават легитимността и решенията на същия този съд.

„Мисля, че е оправдано, но въпросът е, че съдът в Хага не е международно признат, не е признат и от нас“, каза 80-годишният Байдън пред репортери, преди да напусне Белия дом за уикенд пътуване до Делауеър. Но мисля, че в обвиненията му има много силна точка, добави той.

На въпрос дали смята, че Путин трябва да бъде съден за военни престъпления, свързани с войната в Украйна, президентът не отговори директно, но каза, че е ясно, че с отвеждането на украински деца-сираци от Украйна в Русия, руският лидер наистина е извършил военни престъпления.

„Той очевидно е извършил военно престъпление“, каза Байдън пред репортери.

Хага издаде заповед за ареста на Путин в петък по подозрение за незаконно депортиране на деца и незаконно отвеждане на хора от Украйна в Русия, на които впоследствие Москва е дала руско гражданство.

„Има разумни основания да се смята, че Путин носи индивидуална наказателна отговорност за гореспоменатите престъпления“, каза базираният в Холандия съд, който не е признат за легитимен от САЩ, Русия, Китай, Индия и редица други държави, върху които юрисдикцията му не действа.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. НАТО. ЕС. САЩ. СОРОС. ВЪН. ОТ. БЪЛГРИЯ. МРАЗИМ. ВИ. НАВЕКИ. СМЕ С. БРАТСКА. СВЯТА. РУССИЯ. !

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *