САЩ: Европа Трябва да ни е Благодарна за Санкциите срещу „Турски поток“ и „Северен поток-2“!

Американските санкции срещу „Северен поток- 2“ и „Турски поток“ са много полезни за Европа! Това заяви най-цинично посланикът на САЩ в Германия Ричард Гренел. Припомняме, че на 20 декември влязоха в сила санкциите на Вашингтон срещу фирми и лица, работещи по двата газопровода – руско- германския „Северен поток-2“ и „Турски поток“, който засяга пряко и България.

Немското правителство воглаве с канцлерката Меркел обаче явно не споделя мнението на посланик Гренел, защото 2 дни по-рано окачестви US-рестрикциите като „груба намеса във вътрешните работи както на Германия, така и на целия Европейски съюз.

„Европейците са наясно, че още от времето на Барак Обама в Европа САЩ прилагат политика, която не допуска една страна да вземе превес на газовия пазар. Затова Европа трябва да ни е благодарна – помагаме й да регулира и диверсифицира газовия си пазар“, репликира американския посланик в Германия.

През последните две години САЩ и Германия са в буквално ледени отношения заради опитите на Вашингтон да саботира по всякакъв начин строежът на „Северен поток- 2“. След като всички опити на Белия дом да спре руско-немския газов проект, се провалиха, янките приложиха и тази отчаяна крайна мярка – да заплашват и санкционират фирмите, участващи в проекта. Дали тези санкции ще доведат до желания от американците резултат?!? Факт е, че първата ударена фирма – швейцарската „Allseas“ спря работа по проекта още на следващия ден след като бе заплашена със санкции.

А относно другия газов проект – „Турски поток“ – тепърва предстои да научим кои ще са санкционираните фирми, работещи по него. България също е част от проекта и негово най- слабото звено, според руския президент Владимир Путин. Наскоро той директно обвини страната ни, че нарочно бави строителните работи по своето трасе от „Турски поток“. Премиерът Борисов, по своя стар клоунски обичай, първо отрече, а сетне се оправда, че било заради европейското законодателство. Но след тази директно директива на американците да не се строи, съдбата на „Турски поток“ е ясна. Защото дори останалите държави по трасето да продължат строителството, ние сме първите които ще клекнат пред янките. А България е най-слабото звено по проекта, защото си има за министър-председател Мутра… готова на всичко Тръмп да легитимира властта й и да не лежи в затвора за хилядите си престъпления.

Междувременно от Кремъл обявиха, че ще отговорят подобаващо на американските санкциите и обвиниха Вашингтон, че сеопитва да задържи икономическите си позиции в Европа не чрез бизнес и финанси, а чрез заплахи. Случаят с Германия е много показателен – доскорошният верен съюзник на САЩ реши да подпомогне икономиката си с евтин руски газ и получи светкавичен удар от Белия дом. И то само защото САЩ губят Германия като пазар за скъпия си шистов газ. За първи път след края на Втората световна война Америка действа така твърдо спрямо своите васали от Западна Европа. Очевидно е, че САЩ затъва икономически и то неспасяемо. Skandalno.net

Надя Колева, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

2 коментара

  1. БЛАГОДАРЯ ВИ БОКЛУЦИ АМЕРИКАНСКИ.И ЗА НЕМОТИЯТА И ЗА ПРАЗНИТЕ ОБЕЩАНИЯ И НАЙ ВЕЧЕ ЗА МУТРАТА ПРЕМИЕР,КОЙТО КРЕПИТЕ ЗА ДА НИ СЪСИПВА ЕДИН ПО ЕДИН ДО ЕДИН.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *