САЩ в паника! Русия и Китай печелят войната в космоса!

Русия и Китай разработват оръжие, способно да извади от строя военните и търговските спътници. Това се съобщава в доклад на директора на Националното разузнаване  на САЩ – Дън Коутс.

В документа се отбелязва, че оръжие с подобен потенциал, може да се появи в арсенала на водещите страни по света в близките години. А Москва и Пекин вече са създали специални противоспътникови подразделения, твърдят авторите на доклада.

„Русия и Китай работят над създаването на противоспътниковото оръжие за снижаване военния потенциал на САЩ и техните съюзници“, се казва още в документа.

Русия и Китай могат да използват подобно въоръжение против САЩ в бъдещите конфликти. Във връзка с това, Коутс предлага да се повиши нивото на защитеност на търговските, гражданските и военни спътници.

Страховете на САЩ, че губят надмощие в космоса, не са новина. Още през януари 2017 г. ген. Джон Хайтен, началник на Стратегическото командване на Въоръжените сили на САЩ, заявил, че Русия и Китай скоро ще могат да заплашват всеки американски космически апарат.

„Москва е започнала да развива противоспътникови технологии още през 1980 г. и сега притежава значителен потенциал в тази сфера. Китай пък създава оръжие, което в бъдеще ще стане предизвикателство за САЩ в космическото пространство“, казва ген. Хайтен в своя реч в Станфордския университет.

Към днешна дата, Китай е провел осем изпитания на противоспътникови ракети. А извънатмосферната ракета Dong- Neng-3 (DN-3), вероятно предназначена за унищожаване на спътници, буди силна тревога у САЩ.

Русия пък, още през 2016 г., тества противоспътниковата ракета ПЛ-19 „Нудол“, като 3 от 5 опита са успешни. Американските военни експерти са категорични, че „Нудол“ може да извади от строя телекомуникационните и навигационните спътници.

САЩ трескаво търсят начин да догонят Русия и Китай в разработката на такъв тип оръжия. Вашингтон работи усилено върху космически Boeing X- 37 – засекретена мини совалка, която да изпълнява различни задачи. Ако САЩ изведат в орбита даже един работен образец  на военна мини совалка, това вече ще е сериозна заплаха, казват руски военни експерти.

Източник

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *