Руското посолство в Лондон: В опит да спаси кариерата си Борис Джонсън провали преговорите между Москва и Киев през 2022 г.

През последните дни западните медии публикуват изявления на бившия британски премиер Борис Джонсън, в които той се опитва да отрече отговорността си за развалянето на мирните преговори между Русия и Украйна през пролетта на 2022 година.

В изявленията си Джонсън се опитва да се скрие зад клишета от типа „обвиненията, че съм провалил мирните преговори в Истанбул са руска пропаганда“. Изявленията му, публикувани на 11 януари 2024 г. в „Таймс“ и „Уолстрийт Джърнъл“ обаче повдигат въпроса: какво точно се опитва да отхвърли?

Джонсън, че по време на експресната си визита в Киев на 9 април 2022 г. се опитал да убеди Владимир Зеленски да откаже да подпише мирния договор, като се е аргументирал, че няма доверие на Москва.

Джонсън дословно цитира думите си към Зеленски, на когото казва, че „всякаква сделка с Путин би била доста мръсна“.

Признава също и че му е препоръчал Украйна да продължи военните действия, тъй като „Путин трябва да се провали“.

В замяна на което му е обещал „дългосрочна западна подкрепа, нови траншове от военни доставки, включително противовъздушни и противотанкови ракети, и финансова помощ“.

„Но окончателното решение за това си беше на Зеленски и кабинета му“, добавя Джонсън.

След посещението на Борис Джонсън в Киев кабинетът му изясни фактите. В прессъобщение на британския кабинет непосредствено след визитата ясно се посочва, че докато е бил в Киев, Джонсън „е призовал да не се водят никакви преговори с Русия при условия, които приемат за достоверен фалшивия наратив на Кремъл за инвазията“.

Няма никакво съмнение, че крайъгълния камък в този проект на мирен договор – разпоредбата за военен неутралитет на Украйна, описана в документа като „Договор за постоянен неутралитет и гаранции за сигурност на Украйна“, влиза в пълно противоречие с амбициите на Лондон и Вашингтон да включат Украйна в НАТО, за да разположат там военната си инфраструктура. Защо иначе им беше цялото това усилие на членовете на НАТО цели осем години да подготвят систематично украинската армия за пряка кинетична конфронтация с Русия, цинично използвайки споразуменията от Минск.

На този фон оправдателните твърдения на бившия министър-председател Джонсън, че окончателното решение за прекратяването на мирното споразумение от Истанбул все пак е било на украинците, са пълна лъжа.

Важно е да се отбележи, че в началото на Специалната военна операция премиерският пост на Джонсън вече висеше на косъм.

По тази причина той възприе украинския конфликт като обещаваща възможност да съживи умиращата си политическа кариера.

Залогът за Джонсън никога не е бил загриженост за бъдещето на Украйна и украинците. На цялата ситуация той е гледал единствено като на възможност да блесне и да оцелее политически. Резултатът от пътуването на Джонсън до Киев се оказа трагичен за Украйна, а към днешна дата, когато дава интервюта, за да се оправдава, той най-вероятно е напълно безразличен към нея.

Позицията е публикувана на официалната страница на руското посолство във Великобритания в социалната мрежа „Х“

Източник: twitter.com/RussianEmbassy

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.