Руски анализатор: Братушките се продадоха на врага. Да благодарим на българите, че ни избавиха от историческите митове. Проляхме доста кръв и похарчихме много пари заради тях

Автор: Сергей Балмасов, www.sovsekretno.ru

На 13 декември в българската столица София беше съборен паметника на съветските воини-освободители, избавили България от прохитлеристкия й режим и нацистката чума. Подобно отношение на естонците и поляците към нас отдавна не ни изненадва. Но такова отношение от страна на българите…, които ние с нежност наричаме „братушки“, се възприе болезнено в Русия. Наистина, освен общия ни славяно-православен корен, нас ни свързва и обща история. От което обаче произтича и днешното русофобско изригване на българите.

Да припомним, че през 1877 г. Русия спасява от изтребление въстаналите срещу турското владичество българи. Тя победи Османската империя, но за да се създаде българска държава, страната ни трябва да направи сериозни отстъпки пред западните велики сили. Русия се съгласява част от земите с българско население да останат в пределите на Османската империя, а самата България вместо независимост получава турска автономия, като става суверенна едва през 1908 г. В противен случай Русия, която в Сан Стефано иска голяма и независима България, е заплашена от война с почти цяла Европа, за каквато тя не беше подготвена.

Как освобождението на българите ги охлади към Русия

Това предизвика разочарование от руснаците от страна на „братушките“. Които обаче и без това, според руския главнокомандващ генерал Тотлебен, „с цялото си сърце желаеха освободителите да напуснат страната им възможно най-скоро“.

От своя страна Германия получава особено влияние в България… по абсурдната причина, че на германска територия е подписан Берлинският договор, който определя съдбата на войната от 1877–1878 г. И в частност – разпокъсването на освободените от Русия български земи в 3 държави. В резултат на това немците изглеждат в очите на българите като „онзи, който взима решенията“, и който налага своя дневен ред както на руснаците, така и на турците. Затова от онзи момент българите заживяха с илюзията, че Германия, която в съглашение с Англия и Франция ги ощети териториално, е способна в бъдеще да осъществи техните мечти за „Велика България“, доминираща на Балканите. Вследствие на което Русия заложи на любимите си сърби и това само й пречеше.

В резултат на това Балканите се превръщат в постоянно тлеещото „буре с барута на Европа“, източник на войните, към които Германия тласка българите срещу техните съседи в името на историческата несправедливост.

През 1885 г. започва Сръбско-българската война. В знак на протест Русия отзова офицерите си от българската армия, които незабавно бяха заменени от техни немски колеги, които възпитаха в българите чужд на Русия дух.
И ето, войнствените българи през 1912–1913 г. заедно с другите православни страни от региона, победиха турците. Но довчерашните съюзници обаче – Сърбия, Черна гора, Румъния – веднага нападнаха България, оспорвайки „турското наследство“. Обединили се с Турция, те самите победиха българите.

Български военен санитарен влак 

И въпреки че дипломатическата, финансова и друга помощ от Русия предпазва „братушките” от пълен крах, българите обвиняват руския цар за своите неуспехи. Говори се, че през 1912 г. Петербург не им е позволил да превземат Истанбул-Цариград, искайки сами да завладеят турската столица.

Срещу своите освободители на страната на потисниците

И така, залогът за Германия не проработи и доведе българите до поражение, но при избухването на Първата световна война те все пак застанаха на страната на Германия в съюз с кръвните си врагове турците срещу руснаците.

Нещо повече, още преди официалното обявяване на войната, на 1 октомври 1915 г., българите коварно превземат руския влекач „Белгород“ с пет шлепа, стоки и 28 моряка на Дунава. А през втората половина на 1916 г. руснаци и българи се срещат в открит бой в румънската Добруджа и на Солунския (Македонския) фронт, простиращ се от Адриатическо до Егейско море.

Там, по искане на Великобритания и Франция, Русия изпраща 20 000 войници, от които една трета загинаха.
Първият голям сблъсък е на 5 септември 1916 г. край град Добрич в Румъния. Руското командване се надяваше българите да не стрелят в привидно приятелската посока. Но „братушките“, за изненада на руските командири, заловиха небрежната казашка охрана. Българският генерал Стефан Тошев с гордост пише: „На този ден е погребана легендата, че българите няма да се бият срещу своите руски освободители.

Най-големият руски провал е на 23 октомври 1916 г. при Кара-Мурад, когато българските кавалеристи разбиват руския 265-и Оренбургски пеши опълченски отряд. Стотици жители на Оренбург бяха убити, а 520 бяха заловени в плен.

Картина на художника Н. Кожухаров „Битката при Кара-Мурад 1916 г.“ 

Към момента на сключването на Брест-Литовския договор през 1918 г. в България има 17 632 руски пленници и интернирани цивилни граждани, и почти 2000 българи са в руски плен. Тази разлика се обяснява с факта, че нашите военни предават пленените на Солунския фронт българи на французите. Освен това част от руските пленници в България са заловени от немците.

В същото време пленът при „братушките“ изобщо не беше санаториум. Често руските пленени войници се оплакват от побоите, грабежите, използването на телесни наказания за най-малките провинения и принудителен робски труд в мините и при строителството на железопътните линии. А Международният комитет на Червения кръст установи, че руските затворници спят на голата земя без одеяла. Освен това, поради тесните помещения, те трябваше да се редуват за да спят. Храната им също беше оскъдна и пазачите често ги лишаваха от нея. Неслучайно през 1918 г. холандското посолство в България, представляващо интересите на Русия, настоява или за освобождаването на руските пленници, или за създаването за тях на нормални условия за плен.

В тази връзка стават ясни признанията на българския полковник Сава Стоянович защо в битката при Мулчиова руските войници, заобиколени от българи, отказват да се предадат, предпочитайки да загинат от ръцете на своите „братушки“.

Съюзът на „братушките“ с Хитлер

Въпреки това следващата катастрофа, дължаща се на залога, направен на страната на Германия, не научи „братушките“ на нищо. България влиза в съюз с Хитлер. Както твърдят местните крайнодесни, това е направено в противовес на нарастващите симпатии на страната към СССР и към комунизма. Но е възможно по този начин София да се е надявала да получи Балканите с ръцете на Германия. Затова България не само предоставя на Хитлер територията си за атаката срещу Югославия и Гърция през април 1941 г., но и участва в тяхната окупация.

Хитлер убеждава българите, че са „най-добрите войници на Балканите“, и  да участват в нападението срещу СССР. Но както гордо се казва в съветските и българските учебници по история, българите отказват на фюрера.

Но и тук не всичко е толкова просто. От доклада на съветското разузнаване до Москва от 30 април 1941 г. следва: „Българският щаб моли немците спешно да му доставят необходимата му противотанкова и зенитна артилерия в случай на война със СССР“.

По това време българите разполагат само със слаби оръдия с калибър не повече от 37 мм и искат да получат по-мощна техника, без която би било самоубийство да се намесват в конфронтацията със СССР. Самият Хитлер обаче все още не е успял да превъоръжи напълно своята армия и обещава да изпълни българската молба в бъдеще. Българите също така любезно го уверяват, че ще обмислят немското предложение за войната с СССР „по-късно“. Освен това през 1941–1942 г. българските разузнавачи пътуват до съветския фронт, за да проучат обстановката, и след като са получили неблагоприятни впечатления за влизането им във войната, в която Германия вече го беше „закъсала“.

България обаче воюва срещу СССР без да обявява война. Първо, както вече казахме, тя активно помага на Хитлер да подготви нападението си срещу Съветския съюз, предоставяйки своята територия на немските войски за тази цел.

Български летци наградени с хитлеристкия „Железен кръст“

Второ, предвид слабостта на нацисткия и румънския флот в Черно море, българските моряци оказват огромна помощ на Хитлер, снабдявайки войските му с всичко необходимо и транспортираха немските товари от неутралните страни.
Това довежда до началото на необявената война между България и СССР по море. Съветските подводници се опитват да се намесят през 1941–1944 г. с прехвърлянето на морските товари от българите за Хитлер. Те унищожават българските военнотранспортни кораби „Шипка”, „Варна”, шхуната „Успех” и редица кораби от неутрални страни, в частност турски, пътуващи към България.

Тези операции струват скъпо на съветските моряци. Така българската авиация накара подводницата Щ-211 да навлезе в поле с мини, където тя се взриви и потъна. Същата съдба очакваше и подводницата С-34. А българските патрулни кораби потопиха още една „щука” – „Щ-204”.

По време на тези битки българите пленяват повече от сто съветски пленници и цивилни, които бяха настанени в лагера Свети Кирик.

Трето, българите предоставят свои болници за лечението на ранените нацисти, за да бъдат върнати бързо и на пълна служба за борбата срещу СССР. За целта дори създадоха две допълнителни специални болници – стационарната в Минск и един мобилен военно-санитарен влак.

Четвърто, българите доставят на немците много стотици хиляди тонове тютюн, зеленчуци, плодове, различни руди, въглища, дърва, милиони литри алкохол и зимно облекло.

Пето, София освободи девет дивизии и две бригади на Германия, които заминаха да се бият срещу съветските войски, след като изпрати своите военни окупационни войски срещу гръцките и сръбските партизани.

Шесто, през 1942 г. българите създават доброволческата авиогрупа, която воюваше при Сталинград и беше удостоена с най-високите награди на Хитлер – Железния кръст.

Седмо, от българските офицери хитлеристкото разузнаване „Абвер” създава специалната диверсионна група на Черкасов „България”.

Осмо, немците избират 400 българи от нацисткия български младежки съюз „Бранник” за попълване на летните и морските части.

Девето, нацистите премахнаха неизвестен брой бойци от българските части на Балканите, за да служат в техните собствени и хърватските части.

Имало ли е „безкръвно” освобождение?

Освен това, според учебниците по история, когато съветската армия пресича границите на България в началото на септември 1944 г., нейното население се беше разбунтувало и свали прохитлеристкия режим. Новото ръководство на страната нареди да не се съпротивляват партизаните на съветската армия, като обяви война на довчерашния си съюзник – Хитлер. Твърди се, че българската армия е изпълнила тази заповед, и населението на страната е посрещнало и поздравявало нашите войници с цветя.

Българското население посреща с цветя немските войски на своя територия през 1941 г 

Освобождението на България от профашисткия режим обаче коства на Съветската армия по документи непоправими загуби от 977 души. Някои от тях се дължат на небойни инциденти, пътнотранспортни произшествия и други подобни, но повечето от загубите са изцяло бойни загуби. При навлизането на съветските войски в България немците успяват да напуснат нейната територия, така че съветската армия не може да има други противници там освен българските сили за сигурност. Някои български офицери-антикомунисти се обявяват срещу Червената армия, които бързо са разбити, но остатъците от тях преминават към методите на партизанската война.

Българските есесовци

Разбира се, би било несправедливо да не споменем участниците в антихитлеристкото движение сред българите, като цената на съпротивата срещу Третия райх е 31 910 човешки живота!

Но също така би било погрешно да не споменем и онези, които продължиха да се сражават срещу съветските войници на страната на нацистите и това е преди всичко във 2-ра българска противотанкова бригада на СС. През нея са минали много от 2000-те българи, които пряко служиха на Хитлер.

В началото на май 1945 г. срещу настъпващите в Австрия съветски войски е хвърлена тази бригада от 779 души. Освен всичко друго, тя яростно защитаваше град Щокерау на 6–7 май. Според българските есесовци те се стремяха да покажат силата си както на немските, така и на съветските войници. Няколко дни преди края на войната, според българите, те са унищожили 2 съветски самолета, 29 бронирани машини и около две роти моторизирана пехота.
След това остатъците от тази бригада си пробиха път към американците и им се предадоха на 10–12 май.

Дружбата със Съветите е за пари

Разбира се, в съветско време подобни неприятни истории се премълчаваха, за да не се опорочава с нищо „дружбата и военното братство на съветския и българския народ“. И това не е случайно – тогава България се наричаше „16-та република на СССР“. За българите беше изгодно да правят на усмихнатите „братушки“, защото получаваха много солидната съветска помощ.

Адолф Хитлер (вляво) и българския цар Борис III (вдясно) 

Преобладаващо земеделска страна, България, благодарение на Москва, получи модерна индустрия, включително атомна електроцентрала в Козлодуй. Това струваше на СССР повече от прилична сума, която все още не е изчислена. В обратната посока имаше непропорционално много по-малко, включително розово масло, коняк и други подобни стоки. И докато от Москва пристигаха „благините“, я имаше „дружбата за пари“. Но щом свършиха средствата за „помощта“, „братушките“ се обърнаха срещу нас и започнаха да си търсят новия благодетел.

Българския политически елит е създаден и се подкрепя от ЕС

През 2007 г. България се присъедини към Европейския съюз и НАТО, като същевременно влоши отношенията си с Москва. София се отказа от финансово изгодния транспорт на руския газ през нейна територия. По този начин тя угоди на Европейския съюз, който се опитваше да предотврати засилването на енергийното влияние на Русия и отслабването на украинските позиции за транспортирането на газта. И сега България се превърна в една от основните страни, доставящи на Киев артилерийски снаряди, от които украинците имат особено голяма нужда.

Част от това, което се случва, е причинено от желанието на София да спечели пари от този конфликт. И това не е само въпрос на пари, но и на политическа изгода. За местния компрадорски евроатлантически елит е важно да покаже на господарите си от ЕС, че милиардите евро, които Брюксел е налял в него, но не и в България, за да държи страната в евроатлантическа хватка, не са били напразни.

Вярно е, че в Германия, въпреки влошените си отношения с Русия, „руските“ паметници не се събарят. Тогава защо България се стреми да се покаже като по-голям противник на Кремъл от самия Запад и какво да очакваме от нея? „Политическата криза в България продължава, доказателство за което са провеждането на петите поредни избори за две години“, казва за „Строго секретно“ Вадим Трухачов, експерт по ЕС и славянските страни от Руския държавен хуманитарен университет. „Всички български правителства са нестабилни и са неспособни да се справят със съществуващите трудности и зависят все повече от ЕС и НАТО, отколкото от собствените си избиратели. И за да отклонят вниманието от наболелите неща, българските власти решиха да се заемат с паметниците. Изборът за събаряне на паметника в София не е случаен, защото паметника на „Альоша” в Пловдив или мемориалът на Шипка щяха да бъдат защитавани по-активно. Столичният паметник не е толкова символичен. Освен това той ни напомня за неприличната роля на България във Втората световна война, която мнозина искат да забравят“.
„Още повече, че не Запада е наложил събарянето на паметници. Ние обичаме да преувеличаваме русофилството на българите, както беше с чехите. За Русия обаче винаги е имало различни възгледи и рядко в тях са надделявали русофилите, въпреки че като цяло българите имат по-добро отношение към Русия и руснаците, отколкото например това е в балтийските страни. И в България, както и в повечето православни страни, има пропаст между хората и властта, а за властите мнението на САЩ, ЕС и НАТО е много по-значимо от мнението на собственото им население. И така местните могъщи атлантици се подиграват със Запада. Но той няма нищо против скъсването на България с Русия дори на едно такова символично ниво. Колкото по-малко напомняния има за специалните отношения между двата славянски и православни народа, толкова по-добре. Съответно в бъдеще не е изключено едно ново влошаване на отношенията ни с България, и вероятно ще има опити за събарянето на паметниците в Пловдив, а според някои и на Шипка. Ние обаче имаме малко влияние върху София. Тук трябва да работим с българското общество за бъдещето”, казва експертът.

Раздялата с историческите митове

Важна подробност: събарянето на паметника в София стана възможно, защото никой не се застъпи в неговата защита. Което говори за фалшивостта на нашите общи руски вярвания за „братушките“ оттатък Черно море. Вярата ни, че тези красиви момчета, които, каквото и да се случи, винаги ще бъдат с нас. И това е много добре – освобождаването от вредните илюзии винаги е полезно. Освен това мисленето с клишета – за съветското и за имперското – трови разбирането ни за политическата ситуация, и ни принуждава да вярваме в различните професионални „братушки“ и „привърженици на Русия“. Преди това тези наши илюзии много често ни водеха до извършването на скъпи грешки. Такива „братушки“ многократно ни „мамеха“ да се „напасваме“ към тях, да проливаме доста кръв и да харчим маса пари за спасяването им. За спасяването на тези, от които в замяна не получихме нищо друго освен черна неблагодарност.

Мисля, че днес ние трябва горещо да благодарим на българите за това наше окончателно избавление от скъпите и безсмислени имперско-съветски исторически грешки.

Източник: sovsekretno.ru

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

22 коментара

 1. Не съм особено силен в историята, но уважаемият господин Балмасов допуска една грешка. Той отъждествява България, Българския народ с политическата пасмина родоотстъпници, които са управлявали и управляват в момента България.
  Някога , не Българите а цар Борис 3 впрегна България в обречената военна колесница на Хитлер. Българите бяха против това и Борис се огъна и не посмя да прати войници на Източния фронт.
  Сегашните „управляващи“ нямат нищо общо с България или с Българите. Погледнете само какъв човешки и политически боклук премина като мътен порой през Българското „Народно“ Събрание:
  Измамника Иван Костов
  Мистър 10% – Ал. Божков
  „Хубавото“ Наде – една курва в живота и в политиката, която унищожи Българската атомна енергетика
  Недораслото еврейче с козята брадичка – Соломончо, който открито мрази всичко Българско
  Копелето на циганин, съратник на терористите, убили НЕВИННИ БЪЛГАРИ, в последствие полицейски доносник, в последствие турски шпионин, бсъщност един обикновен крадлив циганин нарекъл себе си сокол (доган)
  Бойко пожарникарски с неговото два пръста чело и огромно его, готов да мине през трупове, но да остане на власт
  Плюмчо Плевнелиев, който стана за майтап навсякъде
  Крадлата Поптодорова, която ни орезили пред целия Свят
  Слабоумния кирчо парапетски, който ни беше внесен отвън със задача да унищожи всичко Българско
  Наглия и крадлив кокорчо който ще продаде и майка си за пари и постове във властта
  И не на последно място – УРОДЪТ МАГАРЕВ (МАГАРЕНКО), който е готов да прати цяла България на смърт, само за да получи потупване по рамото от американското посолство.

  КОГАТО ИЗЧИСТИМ БЪЛГАРИЯ ЧИ ИЗПРАТИМ В ЕКАРИСАЖА ЦЕЛИЯТ ТОЗИ БОКЛУК ЗАЕДНО СЪС ВСИЧКИТЕ МУ СЪУЧАСТНИЦИ НИЕ ЩЕ ИМАМЕ ШАНС ДА ИЗЧИСТИМ ИМЕТО НА БЪЛГАРИЯ.

 2. Позор, невиждан и нечуван. Срам ме е че съм българин, срам ме е че около мен всички са бездушни и безхаберни души. Не трябвало да виним народа, ами народ който търпи толкова години един пожарникар и еднокнижник, един народ, който не само го търпи, но и пада на колене пред него е достоен за презрение. Има ли сила и разум с който да измием позора.Погледнете всичките ни платени от ам. посолство медии, нещастници.

 3. България, една страна колкото човешка длан и с една шепа народ, не е в състояние да предаде когото и да било!!! Малката държава винаги е зависима, от великите сили!!!
  Русия сърба попарата която сама натвори, от 1989 година та до наши дни и продължава!!!
  Русия предаде не само България, а и целия социалистически блок и половината свят!!!
  Заради предателството на Русия, светът беше удавен в кръв, след 1989 година!!!
  За една нощ, Русия се отказа от социализма и комунизма, за които света даде милиони свидни жертви най-много самата тя!!! За една нощ от върли комунисти, червените олигарси станаха ястреби капиталисти от най-долен тип!!!
  България предала русия!?!
  Статията е подигравка и гавра с поколения българи а и руснаци!!!
  Да благодарим на автора!!!
  Прости му господи!!!

 4. България и българският народ нямат нищо общо с управляващата пасмина!
  Присъединявам се към горния коментар- автора да си припомни предателството на белязания, вече не между живите-Горбачов- който на салфетка на яхта хвърли България в ръцете на Запада.
  Да си припомни и молбата на покойния Т.Живков- към Брежнев- България да стане част от СССР! Която не приеха управниците ви!
  И- по-леко с обвиненията към народа ни!
  Вижте си първо вашата копаня.
  И вашите грешки.
  Нито нашия, нито вашия народ е крив за предателствата на вашите и нашите управници!

  • Не е съвсем така, руснаците са извършили всичко от наивност и глупост, те наистина повярваха на запада, а западните държави излязоха манипулатори и дърти колонизатори, както казват „вълкът козината си мени, но нрава – не“.
   Но след като доста изчетох и изгледах(включително и биографиите им), видях, че нещата са много сложни. Русия(СССР) е била непревземаема крепост, т.е. абсолютно независима държава, след смъртта на Сталин(убит е), първия удар нанася Хрусчов, който се договаря със запада и се освобождават много престъпници и нацисти от затворите, които тихомълком са изтиквани по върховете и управленски постове десетилетия наред, а комунистите-патриоти тихомълком са убивани и заменени. Другия удар нанася един от министрите им, когато подписва споразумение със запада за размяна на стоки и услуги и така отваря вратата и навлизат чужди шпиони в СССР, които работят против СССР.
   Голям удар нанасят и евреите, защото са ангажирани от Англия и запада, да работят отвътре срещу Русия, даже лекарския състав, състоящ се от евреи, са убили голяма част от елита „Сталин започва разследване на видни московски лекари, като твърди, че има ционистки заговор за убийство на съветските лидери. Той го нарича „Докторският заговор“.
   Има и едни отглеждани с десетилетия и промъкващи се странни птици, но сега не ми се говори публично за тях, точно те са били крайно опасни и са застрашавали съществуването на СССР!
   Към това да добавим и гръмването на АЕЦ в Украйна.
   След избиването на елита един след друг и тихомълком, цяла върволица управляващи на СССР са били изтрепани, идва Горбачов и руснаците решават да се присъединят към запада. Имало е деца, чиито родители са били убивани и са отглеждани от чужди хора(дали под чужда самоличност или не), мисля, че Горбачов беше един от тях. След това, запада разграби тотално и жестоко Русия, откъснаха и части от териториите на Русия, роди се бандитизма, анархията, много хора бяха убити, руснаците не трябва да имат доверие на такива хора, това не са нормални хора, а подмолни и злостни хиени, трябва да внимават с какви хора общуват!

 5. Русия сега има Путин. И неговите другари-съмишленници. Вие имате ли поне Орбан? И няма да имате. Вашите управляващи са плът от вашата плът. Както и в Украйна нейните са плът от народа.
  Пак руснаците са виновни в това, което сте надробили вие, вие за последните 30 години. А на вас ви е все е едно – дявол ли е, ангел ли е, стига да ви плати тлъсти пачки. Гордеете се, че децата ви са в чужбина. Та те не са ваши вече. Те са чедата на Шолц, Макрон и други васали на САЩ.
  Мамка ти, българския народ!

  • Айде, бе? Сериозно? Зеленски, други с неукраински произход и чужденците, които управляват Украйна, били тяхна плът? Хахахаааааааа! А стига си разказвал хуморески! Че Зеленски, за да спаси кожата си, изтрепа целия украинския народ и набута държавите в дългове и проблеми, да не мислиш, че му дреме, даже му е добре така, че набутва държавите, защото неговата родина е Израел!

 6. Алекс, сърбайте си попарата дето я надроби Горбачов,(къде беше руският народ когато Горбачов, извърши най-голямото предателство в историята на човечеството!?!)!?! И не обвинявайте българския народ, никой не ви е виновен, че владеехте половината свят и сами свалихте гащите и се надупихте на запада за пари, и им повярвахте на честната им дума(без подписани договори, от което пострада половината свят), на същите Шолц, Макрон и другите васали на САЩ!!! Преди Путин, Русия между другото, по времето на Елцин и Горбачов беше, баш васалът на САЩ!!! Айде тия, не на нас…..!!! Предателството се извърши от Русия, от там тръгна всичко, не от България, Румъния, Чехия и тн.!!! Жалко за българският и руския народ, жалко а не мамка му……!!!

 7. Алекс- интерпретациите са твои и не разбрах кои са “вие”, които обвиняваш.
  Не разбрах и ти от кои си. Дистанцираш ли се от българския народ?
  Което не променя фактите.
  Проклинаш българския народ.
  Ти с кой народ се самоидентифицираш?
  Или проклинаш себе си и рода си?
  Приех го лично към коментара ми. Което значи, че интерпретацията ти е твоя и няма нищо общо с фактите.
  Възможно е да греша.
  Греша ли?
  Ако е така- имаш натиснат бутон от неотработени травми в детството.
  Което не е критика-само трябва да го видиш.
  С най-добри чувства.
  П.П.
  Съмишленици се пише с едно “н”.

 8. С горния анонимен сме различни, пояснявам, то си личи от изказванията, Алекс.
  Иначе напълно импонирам на мнението му.

 9. Историята е сложна и често няма само черно и бяло, а е многопластова. Именно запада прогонват българския цар с руски произход, който изгражда здрави основи и модерна армия в България, за да сложат своя немска марионетка и така започват нещастията на България и катастрофа след катастрофа, защото пък австрийците+немците, са били врагове с англичаните по това време и крайно недолюбвани в цяла Европа, защото заграбват доста чужди територии, включително и славянски, преди Хитлер да нарече евреите и другите народи „унтерменш(подчовеци)“, самите немци, са били подлагани на унижения и наричани така(подчовеци) от западно европейците и са им се присмивали.
  А Сан Стефанска България, е изградена на основите на преобладаващото българско население на Балканите тогава и е част от старата Средновековна България, но не всички територии с преобладаващо българко население са влизали вътре, защото всеки съсед откъсва по нещо от българските територии с преобладаващо българско население, особено през Балканските войни, не защото самите народи искат така, а защото така ги нарязват външни сили. Гърци почти не е имало тогава на Балканите, само най на юг, в Пелопонес и някои острови, но през Балканските войни гърците завземят териториите на север от Пелопонес , които са били с преобладващо българско население и губим тези територии и излаза си на Средиземно море, също и през ПСВ, ВСВ, всъщност най-много гърци се преселват от Азия(днешна Турция) на Балканите около 1922 г., а границата на България(и етническата също) е достигала до Истанбул(Константинопол), на около 40 километра северно от днешния Истанбул и тази територия е била призната на България официално и от запада, но турците нападат там и провеждат геноцид над българите от Одринска Тракия и прогонват част от тях, останалите ги асилимилат, но и досега някои говорят български език. А Сърбия откъсва Македония и западните покрайнини от България, където населението е било почти 95% българско.
  За днешна Румъния, са малко по-сложни нещата, но и те откъсват български територии, не самите румънци го правят, а управляващите им начело, които не са били местни.
  Общо взето, всеки от съседите ни е взел територия от България, затова България е в средата на Балканския полуостров.
  А Русия, винаги е играла положителна роля за България и за Балканите като цяло, няма държава на Балканите, на която Русия да не е помогнала, включително и да получат свободата си!

 10. Не съм силна в историята и не ми е ясно какво са търсили руснаците в „румънска“ Добруджа. Или Добруджа е румънска защото те са решили така, а „неблагодарните“ българи имали наглостта да си я върнат. Един руски анализатор – Андрей Фурсов – съм чула до сега да каже, че не българите предадоха нас, а ние тях предадохме през деветдесетте години. Елцин е по-голям предател и от Горбачов. Той казва на Буш старши: Вземайте България, тя повече не ни е нужна. Той се съгласява с влизането на бившите социалистически държави в НАТО срещу това американците да му отпуснат заем за да може да изплати пенсиите и заплатите на държавните служители и да бъде избран за втори президентски мандат. Когато на Горбачов му обещават, че НАТО няма да мръдне и крачка на изток, се отнася за Източна Германия и това става преди той да се съгласи за обединяването на двете Германии. За влизане на източноевропейски държави в НАТО тогава и дума не може да става защото още съществува Варшавския договор – какво НАТО на Изток, какви пет лева. Който се интересува има в нета разсекретени разговорите между Елцин и Клинтън. И още един въпрос към автора на материала – българите са предатели, а руснаците какви са спрямо сърбите? Елцин мълча като бит з….к докато Клинтън бомбардира Югославия. Само го МОЛИ по телефона, по-леко някак да действали. И те много леко действаха, само бомби с обеднен уран използваха и РОДИЛНИЯ ДОМ в центъра на Белград удариха. Има спомени на командващия американските сили в Югославия по време на войната, който казва, че тъй като имали неизразходвани муниции, а целите свършили, на тях им е било наредено да откриват легитимни военни цели. Че каква по-легитимна и по-военна цел от сградата на телевизията в Белград и най-вече от родилния дом. Там се крият новородени бъдещи сръбски четници. Тъй ами, как иначе.

 11. Силно провокативна статия. Прочетох я внимателно , както и коментарите към нея. Факт е , че историята може да бъде тълкувана в много широки граници, за да обслужи едни или други интереси . Ще дам пример : – Чашата е наполовина пълна (казал оптимиста) , не тя е наполовина празна (казал песимиста)
  Абсолютната истина обаче е , че ако чашата е с обем 200 мл. , то в нея има 100 мл.
  В политиката обаче мерни единици не са установени и всичко се разглежда според конкретния интерес.
  Бих искал да попитам автора :
  1 Защо нашия брат изчака 500 г. за да се сети за нас българите?
  2. Колко щяха да бъдат жертвите от Руска страна, ако липсваше Българското Опълчение ?
  3. Защо Русия не позволи на България да възстанови територията си според според етническата принадлежност на населението? (И по-специално Европейската част на днешна Турция, а предпочетоха да оставят контрола на Босвора и Дарданелите в ръцете на една победена държава, но не и в ръцете на по-малкия си брат)
  4. Колко щяха да са жертвите от Руска страна, ако не беше партизанската съпротива ?
  5. Колко жертви даде Българския народ в борбата срещу фашизма?
  6. Колко репарации изплати разорения Български народ след ВСВ?
  Тези въпроси са пунктуални и очертават политиката на Русия относно България. У нас в България има една поговорка “ Брат, брата не храни , но тежко му , който го няма.“
  По въпроса за храненето ще спомена само, че съм бил на бригада в Новосибирск и знам какъв фурор предизвикваше доставката на БЪЛГАРСКИ плодове, зеленчуци и консерви.
  България беше една от първите в света , която започна да произвежда електронни платки и познайте кой спря производството???
  България в момента е около 6 милиона и в нея живеят повече етноси отколкото в Русия и няма как да има собствена политика и действията на управляващите е да отворят пропаст между българския и руски народ по поръчка от запад. Дали ще успеят … зависи и от двете страни.
  „ЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА “ Пожелавам мир на всички ни (имам предвид целия свят) . Сега е времето да се спрем и да осъзнаем какво е важното за човечеството , за да просперираме. В противе случай …. няма да сме първата цивилизация , която е изчезнала от тази планета.

  • Веднага ти давам отговорите на въпроса ти-заради победата на х@зарите в управлението им.
   Както и у нас!
   Сталин се е поосъзнал и е опитал-предвид властването им над целия свят- не е успял!
   Прочети книгите на Никола Николов!
   Успех в търсенето на истината!

 12. До снимката на която цар Борис Трети се ръкува с Хитлер добре е да има и снимката на която Молотов и Рибентроп подписват договора между СССР и Германия. А до снимката на българските летци наградени с железен кръст да беше турил снимки от съвместния военен парад в Полша. Когато Хитлер и Сталин си поделят Полша и се провежда съвместен парад на немските и полски войски. Авторът да каже вкой град беше, че не ми се рови да търся.Също така не е зле да се спомене на полигоните в кои градове на СССР са се обучавали немските летци и танкисти непосредствено преди войната, защото не са имали право да го правят в Германия, съгласно мирния договор от Първата световна война. Единият такъв град е Липецк, там летците са тренирали. И какви суровини за военната промишленост на Германия е получавал Хитлер от СССР. Включително каучук, който СССР няма, но е купувал на висока цена от трети страни, а на Германия продавал безценица.

  • Грешка, разбира се – не на немските и полски, а на немските и СЪВЕТСКИ войски се провежда съвместен военен парад в полски град.

 13. Този „историк“ Балмасов я кара като известният на всички „гений“ Айнщаин – никакво споменаване на източници. Същото е на сайта „Совершенно секретно“ където е оригиналната статия.
  Няма уважаващ себе си историк или журналист, който да не напише в края на статията си списък с източниците си.
  А самата бълвоч-статия няма нищо общо с историята като фактология.
  «Вследствие на което Русия заложи на любимите си сърби и това само и пречеше.» Как? Мълчи «историк» Балмашев
  По-нататък се оказва, че Германия е била «братушка» с България понеже Германия е била „онзи, който взима решенията“ и е подтикнала българите да нападнат Сърбия. Тези читатели, които са чели малко повече от този т. нар. «историк» знаят, че Балканите са били зона на влияние на Австро-Унгария и тя е подкокоросала сърбите към Сръбско-българската война с известен резултат…
  Не знам дали генерал Тошев е казал това за «погребаната легенда», но знам че генерал Колев е казал: «Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия, задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България.»… колкото и да му е мъчно на «историк» Балмасов
  Руските братушки заедно с румънците и сръбско-хърватски доброволци нахлуват в Добруджа 1916 с двукратно превъзходство в жива сила, а на места и с повече.
  Руснаците били от «265-и Оренбургски пеши опълченски отряд» – кой нормален ще праща на световна война опълченски отряд? Само че в този «опълченски отряд“, който в действителност е бил дивизия, е имало и 30 казашки ескадрона. За неисторици споменавам, че това се е наричало и сотня, която е била от 120 или 135 саби, в зависимост от това дали е било мирно или военно време.
  За мен лично каймакът на тази помия е описанието на военните действия в Добруджа, след което ми умря желанието да чета «история» по-нататък.

  • Този от екипа на Скандално, който е решил да помести на сайта тази помия, явно е решил, че всички сме учили по Болонската тестова система. Е, не сме. И не сме измрели още тези, които сме получили образование преди 1989 г. Ще трябва да почакате.

 14. Алекс, след урокът от Украйна на майдана, спасихте Беларус и Казахстан, за тези предателства пак ли са виновни „братушките“!?! Кой откъсна насила Украйна и Беларус от Русия които са по-руски и от самата Русия, „братушките“ ли!?!

  • Червените олигарси не ги откъснаха, направо ги изтъргуваха за жълти стотинки, заедно с руския народ живеещ там!!!

   • Демек иудейските х@зари.
    Иудеите т@лмудисти.
    Враговете на православието.
    “Червените”.

 15. Благодарността на освободените към освободителите не се предава по генетичен път и наследниците на освободителите не могат да я изискват и да имат такива болни претенции!!! Втори помнят ли руснаците кой е княз Светослав, чието истинско име е Шведосклаф, което означава копеле от швед и слявянка!!!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *