Русия съобщи, че украинците са атакували критични обекти на Запорожката АЕЦ

Украинските въоръжени сили обстреляха критичната инфраструктура на Запорожката атомна електроцентрала. Това се съобщава в официалния Telegram канал на централата, предаде ТАСС.

„Регистриран е обстрел на обекти от критичната инфраструктура на АЕЦ „Запорожие“. В района на оградата, зад която са разположени резервоарите с дизелово гориво, беше пуснато от дрон взривно устройство без обшивка. Ако то беше попаднало в резервоарите – това можеше да доведе до печални последици“, се казва в съобщението.

Телеграм каналът на станцията цитира и думите на директора на Запорожката АЕЦ Юрий Черничук, според когото взривното устройство е пуснато от боен дрон. „Пуснато е устройство без обшивка, което не дава осколки. Увиват взривните вещества във фолио и ги пускат. Пуснаха ги на 5 метра от склада за гориво“, каза той.

„Дизеловото гориво се използва и за осигуряване на работата на нашите аварийни дизелови генератори. Това е много чувствително място. Унищожаването на тези резервоари и изтичането на гориво може да доведе, освен до пожар, до значително намаляване на резервите от дизелово гориво и съответно готовността за извънредни ситуации ще бъде намалена с порядъци“, добави директорът.

Експертите от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в централата са били уведомени за обстрела.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.