Путин: Украйна не е наш враг, врагове са ни западните елити, които искат да унищожат руската държавност

Президентът Владимир Путин посети военната болница „Вишневски“ и е разговаря с военнослужещи, участващи в специална военна операция. Пред военнослужещите той коментира терористичната атака на киевския режим в Белгород. Путин е подчертал, че това е бил целенасочен удар по цивилното население.

„Това, което се случи сега в Белгород със сигурност е терористичен акт. Под прикритието на две ракети „Ольха“ нанесоха удар от множество ракетни установки точно в центъра на града, където хората се разхождат преди Нова година“, каза той.

Според него е невъзможно тази атака да се нарече по друг начин освен терористична.

„Трябва ли да реагираме по този начин? Разбира се, можем да ударим площадите в Киев или във всеки друг град. Денис, там се разхождат деца, майки с детски колички. Разбирам те, аз самият кипвам. Искам да те попитам, трябва ли да правим това, да удряме по площадите?“, върховният главнокомандващ се обърна към военнослужещия, който беше повдигнал темата.

Последният отговори, че няма предвид цивилни граждани, а говори за удари по военни цели.

„И това е, което правим. Удряме с високоточни оръжия местата, където се вземат решения, местата, където се намират войници, наемници, други центрове от този вид, на първо място военни обекти. И те са доста чувствителни, тези удари“, каза Путин.

Той допълни, че с подобни нападения киевският режим се опитва да сплаши Русия и да създаде някаква несигурност сред руснаците.

„Ние от своя страна със сигурност ще засилим ударите, които споменах. Нито едно подобно престъпление – а това със сигурност е престъпление срещу цивилното население – няма да остане ненаказано, сто процента, няма никакво съмнение“, увери Путин.

Един от военнослужещите попита как Путин се отнася към западната помощ за Украйна.

„Не става въпрос за това, че те помагат на нашия враг, а за това, че те са наш враг.“, отговори президентът.

Той подчерта, че самата Украйна не е враг за Русия, а врагове са тези, които искат да унищожат руската държавност, които искат да постигнат стратегическо поражение на Русия на бойното поле. Освен това западните елити от години открито говорят за разделянето на Русия на пет части, напомни президентът.

„Ето защо те от доста дълго време се грижат за така наречения киевски режим, именно за да се създаде този конфликт. За наше съжаление, те постигнаха това, създадоха този конфликт и се опитват да решат задачата си с ръцете на украинците, а именно задачата да се борят с Русия.“

Но ситуацията на бойното поле постепенно се променя и украинската армия се обезкървява, продължи президентът. Той обърна внимание на недостига на боеприпаси за ВСУ – Украйна изразходва много повече боеприпаси, отколкото САЩ и съюзниците им могат да произведат.

„И ние се развиваме и ще продължим да надграждаме и то в пъти. Те бяха снабдени с над 400 танка – 450 или колкото там са, а ние ще произведем и ремонтираме 1600 за една година. Това не е държавна тайна, всъщност вероятно ще бъдат повече. И така е на практика с всеки артикул. Следователно, независимо от това, че от векове си поставят такава задача – да се справят с Русия, изглежда ние самите ще се справим с тях по-бързо“ – каза върховният главнокомандващ.

Според него най-важното е консолидирането на руското общество, което разбира колко важна е задачата, която въоръжените сили изпълняват в момента. Освен това, добави президентът, реториката на Запада постепенно се променя и вече се говори за това как по-бързо да се сложи край на конфликта. Русия също иска да сложи край на конфликта, но само при своите условия, заключи Путин.

Запитан как оценява напредъка на специалната военна операция, Путин заяви, че руските въоръжени сили са толкова способни и толкова готови да използват съвременни средства за въоръжена борба, колкото нито една армия в света не е готова за това.

„Първо, средствата за поразяване, с които разполагаме, са такива, каквито няма нито една друга армия в света. И второ, способността да се използва всичко, което се произвежда. Трето, това, което се произвежда, се подготвя достатъчно бързо.“

Той призна, че на войските все още им липсват съвременни оръжия, дронове и средства за потискане на вражеските безпилотни летателни апарати, но се очакват скорошни решения. Според държавния глава ефективността на въоръжената борба днес се определя от това колко бързо армията може да се ориентира в това, което е най-важно в даден момент, да реагира на него в производствено отношение и да го приложи възможно най-бързо в хода на бойните действия.

„Тук се справяме все по-добре и вероятно по-добре, отколкото където и да било другаде. И това е много голямо предимство, което нашите въоръжени сили получават“, добави Путин.

Той напомни, че висшето командване се старае да не дава най-високи оценки, затова оцени напредъка на Стратегическите отбранителни сили като „задоволителен“.

Източник: РИА Новости

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. Ако не успяха да унищожат и да раделят Русия като Югославия, западните демократи искат да я отслабят и съсипят икономически, да обезлюдят Украина и да я превърнат в една територия която да тлее години наред. Това е моралът не само на Англия и Щатите, това е моралът и на Франция и Германия, това е колониалният Запад, който ще получи своето възмездие за цялата си колониална мерзост. Ние, какво общо имаме с тях, какво??

  2. Кои сме, отговора на дедите е завета в гените ни, културния ни код, историческата памет, изкуството ни. От държава на духа ставаме на смеха, празници с чалга и кючеци, песни на английски, а в Англия по добре ги пеят щото майчиния им такъв. Чезнем тихо устремени към кой знай какво без държава.
    Юни ще е септември, ще бъде

  3. Да попитам,нашите подлеци,подлоги предатели и престъпници
    които ни управляват западни елити ли са.

  4. От де що завърнат, ни учат, че трябва да сме добри, да вършим добро, дори на злото да отвръщаме с добро. Да но живота, явно, не е романтична приказка, природните закони повеляват друго. Ако, когато ти зашлевят плесница, ти подложиш и другата буза, първо губиш достойнството пък после и… Никак не бих искал това да е така, но за съжаление пред природните закони сме безсилни. Затова е казано:,,Ако не искаш да бъдеш наковалня, то трябва да бъдеш чук“ /цитата не е точен, но смисъла е ясен, предполагам.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *