Путин разстреля Израел: Непоносимо е да гледаш как в Газа оперират деца без упойка! БРИКС ще постигне Окончателно Решение за Палестина, колкото и на САЩ и Израел това да не им се харесва!

Хуманитарната катастрофа в ивицата Газа буди най-дълбока покруса, заяви руският президент Владимир Путин в изявление на извънредната онлайн среща на върха на БРИКС, предава ТАСС.

Смъртта на хиляди хора, масовото прогонване на цивилни граждани и хуманитарната катастрофа, която се разрази, предизвикват най-дълбока покруса„, добави руският президент.

Той обърна внимание на факта, че половината от убитите в конфликта са деца, наред с другите жертви. „Това е ужасяващо„, подчерта Путин. „Когато гледаш как оперират деца без упойка, това предизвиква особени чувства„, добави руският президент.

Руският президент Владимир Путин призова международната общност да обедини усилията си за намиране на политическо решение на палестинско-израелския конфликт.

„Позицията на Русия по палестинския казус винаги е имала последователен и неконюнктурен характер. Въпрос на морал е да решим този проблем по най-бързия начин. Призоваваме международната общност да обедини усилията си в посока деескалация на ситуацията там, прекратяване на огъня и намиране на окончателно политическо решение на палестинско-израелския конфликт„, каза още руският държавен глава на извънредната среща на върха на БРИКС.

Путин призова държавите от БРИКС и страните от региона да се активизират и да изиграят ключова роля в това„.

Затова поканихме за участие в днешната ни среща и колегите от близкоизточните държави, които тази година получиха покана да станат пълноправни членове на БРИКС„, отбеляза руският лидер. „Бих искал да се възползвам от възможността да изразя уважението си към техните усилия за нормализиране на ситуацията и по-специално имам предвид мирната среща на върха в Египет и извънредната арабско-ислямска среща на върха в Саудитска Арабия„, обърна се руският президент към участниците в срещата, която се проведе чрез видеовръзка.

За хуманитарните паузи и пълното прекратяване на огъня в Газа

Руският държавен глава отбеляза, че „всички страни от БРИКС изказват сходни позиции по отношение на необходимостта от колективно постигане на дългосрочно и устойчиво решение на дългогодишния палестинско-израелски проблем„. Според него „това е видно от гласуването в Общото събрание на ООН на проекторезолюцията в подкрепа на хуманитарно примирие, както и от обсъждането на приетата за първи път от седем години насам резолюция на Съвета за сигурност на ООН за уреждане на конфликта в Близкия изток“.

И въпреки че заради бойкота на САЩ, тази резолюция съдържа само призив за хуманитарна пауза, а не за пълноценно прекратяване на огъня, ние считаме самия факт на нейното одобрение за стъпка в правилната посока„, каза Путин. Той подчерта, че „такива хуманитарни паузи, а по-добре, разбира се, пълноценно прекратяване на огъня, са необходими, за да продължат усилията за освобождаване на заложници и евакуация на цивилни и чуждестранни граждани от ивицата Газа. Но това е крайно недостатъчно“, каза Путин.

По-рано Съветът за сигурност на ООН прие проект за хуманитарна резолюция, подготвен от Малта, насочен към подпомагане на децата в зоната на палестинско-израелския конфликт. Документът се състои от седем параграфа и призовава за установяване на дълги хуманитарни паузи и коридори в ивицата Газа и за незабавно освобождаване на всички заложници, особено на децата.

Руският президент благодари на египетския си колега Абдел Фатах ал-Сиси за помощта за завръщането на руснаците. „Не мога да не изразя още веднъж голямата си благодарност към президента ал-Сиси и всички египетски колеги за помощта им при решаването на много трудни въпроси, свързани с осигуряването на приемането и изпращането у дома на руснаците, които се измъкнаха от зоната на конфликта„, каза Путин.

Опасност от ескалация на конфликта

Руският лидер смята, че единствената страна, заинтересована от това да не се постигне траен мир в Палестина е САЩ. Ние, разбира се, трябва да положим всички усилия да предотвратим разрастването на конфликта в Близкия изток.Разбира се като най-неотложна задача се разглежда постигането на наистина дългосрочно и устойчиво прекратяване на огъня, но веднага след това ние всички трябва да започнем работа по намирането на окончателно политическо решение на Палестинския проблем. Това може да се случи единствено чрез създаването на две независими държави в границите, определени в резолюцията на ООН от 1967 г., колкото и този план да не се харесва на Израел и САЩ. Израел ще трябва да отстъпи на палестинците определени територии. И това ще се случи, при това в съвсем близко бъдеще„, заяви руският държавен глава.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Анализ на речта на Путин за Газа от геополитическия анализатор Александър Сивилов:

ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Израел ще отстъпи цялата си територия, Путин много добре го знае, но трябва да говори политкоректно.

      • Прав си , Фъки …
        Това е заповед на клановете Ротшилд и Рокфелер …………………

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.