Путин: За Русия ситуацията около Украйна е въпрос на живот и смърт

Ситуацията около Украйна за Запада е само въпрос на тактическа позиция, но за Русия е въпрос на на оцеляване, въпрос на живот и смърт. Това заяви руският президент Владимир Путин пред журналиста Павел Зарубин, коментирайки „дългото историческо изложение“ с което започна интервюто си пред Тъкър Карлсън, предаде ТАСС.

Той отбеляза, че както за руските, така и за чуждестранните слушатели е важно да разберат колко чувствително и важно е за Русия „всичко, което се случва в украинското направление“. „За тях (Запада) контрола върху територията на Украйна е единствено подобряване на тактическата им позиция, но за нас това е съдба, това е въпрос на живот и смърт. Исках хората, които ще гледат интервюто, да разбере това, независимо дали е било успешно или не. Не е моя работа да съдя“, подчерта Путин.

Според него за американската публика ще бъде трудно да разбере „историческата част“ от интервюто му с американския журналист Тъкър Карлсън. „Не знам“, отговори Путин на въпрос дали западната общност ще разбере тази част от разговора. „Просто дадох най-известната теория за норманския произход и смятам, че на западния слушател, зрител не му е било лесно да осмисли цялата тази фактология. Най-трудно ще го разберат американците“, поясни президентът. Норманската теория за произхода на руската държавност е само една от версиите, всъщност историята на руската държава е по-дълбока, добави той. „Доколкото знаем, Михаил Василиевич Ломоносов се е придържал към различна гледна точка, която частично отхвърля тази норманска теория“, припомни Путин, като отбеляза, че най-вероятно великият руски учен е прав, че „руската държавност е възникнала по-рано”. „Дори ако се придържаме към норманската теория, ако новгородците са поканили Рюрик да бъде арбитър и външен защитник, тогава Новгород също вече е съществувал като някакъв вид държавна структура, която е имала възможността да го покани. Следователно всъщност корените на руската държавност са, разбира се, много по-дълбоко“, заключи Путин.

Интервюто на Путин с Карлсон беше публикувано в нощта на 9 февруари. Значителна част от двучасовия разговор беше посветена на украинския конфликт и отношенията на Русия със САЩ, НАТО и Запада като цяло. Карлсън каза, че преди около година се е опитал да направи интервю с руския лидер, но му е било забранено от властите в САЩ.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. А за нас тази война какво е, не е ли същото. И за кокошките вече трябва да е ясно за какво ни готвят, как брутално унищожават историята ни, езика ни и всичко останало. Сега с това ЗДРАВОСЛОВНО връщане на емигранти, заличаването ни като народ и култура е ГАРАНТИРАНО. Слушайте ги тези наши подлоги, гледайте какви позорни поклони, какво падане на колене, не пред Бога, пред най -големите колонизатори на света, от векове.

  2. Г-н Президент- ясно е. На когото му е ясно-няма нужда от обяснения и разяснения.
    Вие сте на ход отново!
    Шах и мат!
    В името на Отца, Сина и Светия Дух!
    Амин!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.