Путин за Западната Забрана на Руската Култура: Така правеха Нацистите в Германия преди 90 години

Прословутата „култура на отмяната“, която се разрази в Западния свят е на път да се превърне в тотално премахване на културата. Чайковски, Шостакович, Рахманинов са изключени от концертните зали в Европа и Америка, а руските писатели и техните книги също са забранени. Това каза руският президент Владимир Путин днес на среща с дейци на културата и изкуството.

„Последният път, когато се проведе такава масова кампания за унищожаване на неприемлива литература, беше преди 90 години в Нацистка Германия“, направи паралел Путин. 

Той припомни кадри от кинохроника, изобразяващи изгарянето на книги по площадите на германските градове.

„Невъзможно е да си представим това у нас в Русия! Ние сме застраховани от това до голяма степен благодарение на нашата национална култура. За нас тя е неотделима от Родината, от Русия, където няма място за етническа нетолерантност, където векове наред представители на десетки националности и етноси са живели, работили, отглеждали децата си заедно, а културното многообразие е гордостта на обществото, силата и предимството на нашата държава“, каза Путин.

Коментирайки разразилия се през последния месец на Запад феномен „култура на отмяната“, той отбеляза: „Днес нашите западни партньори се опитват да „отменят“ цялата ни хилядолетна държава, нашия народ“.

„Говоря за прогресивната дискриминация на всичко, свързано с Русия, за тази тенденция, която се разгръща в редица западни държави, с пълното съдействие, а често и насърчавано от управляващите им елити“, заяви Путин. 

В петък президентът на Руската федерация проведе среща с дейци на културата и изкуството.

„В днешните разломни времена е от първостепенна важност да помним събитията от Великата отечествена война. Всички ние, като граждани на Руската федерация, трябва да пазим паметта за този период от историята на нашата страна. Длъжни сме да помним, за да не допуснем повторение на тези трагични събития“, каза още той пред творците.

Според Путин руските творци са задавали морални идеали и смисъл на човечеството от векове, а приносът на страната му за развитието на световната цивилизация е безценен.

„Приносът на руската култура за развитието на световната цивилизация е огромен и безценен. В продължение на векове руските писатели, музиканти и художници са давали на човечеството не само нови естетически традиции, но и тона, което също е много важно- онези идеали и смисъл, които се превръщат в морални, духовни насоки за милиони хора, за цели поколения“, каза той.

Путин заяви, че руската култура винаги е била обърната към човека, нейните произведения учат хората да мислят и да си правят дълбинни изводи, а националният им характер кара руснаците да приемат всичко присърце, караги винаги да се опитват да помагат на другите..

„Руската култура винаги е била обърната към човека. Всички най-добри произведения, превърнали се в класика, отразяват неговия вътрешен свят, търсения, преживявания, повдигат въпроси, които го вълнуват, учат го да мисли, оценява и прави заключения“, отбеляза той.

Според държавния глава не е изненадващо, че в руския национален характер има такава черта като „да взема всичко присърце“. „Ние сме наясно с несправедливостите и болката у другите хора, можем искрено да се радваме на успехите на другите и да помогнем на тези, които наистина се нуждаят“, добави Путин.

Путин каза, че вечните морални концепции и норми днес се подкопават в редица страни, но „Русия е защитена от подобна морална деградация зааради уникалната идентичност на своята култура“, която отхвърля всичко фалшиво и моментно.

„Родната култура през всички времена също е защитавала идентичността на Русия. Тя с готовност приема всичко най-добро, творческо, но отхвърля измамното и моментното, което би разрушило нашите духовни ценности, морални принципи, историческа памет“, каза той.

Според Путин това уникално качество „надеждно защитава руския народ и днес, когато в много страни глобализацията и други процеси подкопават считани доскоро за вечни понятия и норми, изкривяват историята и  нарушават законите на самата природа“.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Нищо ново не е научено и нищо старо не е забравено. Историята се повтаря.4

  2. Когато Желю Желев разкритикува открито СДС за налаганите корупционни практики в държавата, привържениците на СДС направиха клада и изгориха пред деня пред партийната си централа книгата „Фашизмът“. Видях го с очите си!

  3. …за обезценяването и слабия интерес към руската култура и литература безспорно „заслуга“ имат съвременните политици и особено сегашния диктатор и злодей Путин…

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *