Путин: Бъдещето на Русия е в Далечния изток и Арктика

Развитието на Далечния изток и Арктика са най-важните фактори за развитието на Русия, тъй като бъдещето на страната ни е в тези региони. Това заяви руският президент Владимир Путин на пресконференция днес, предаде ТАСС.

По думите му, ръководството на страната е стартирало големи и амбициозни проекти за развитието на Далечния изток още в началото на 2000-те години и по-активно от 2013 г. „Занимаваме се активно с това и ще го правим и занапред, защото, разбира се, там е бъдещето на нашата страна. Същото се отнася и за Арктика. Там е нашата най-важна логистика, там трябва да създадем нови производства, защото там са минералните ресурси. Трябва да развиваме тези територии“, каза Путин, отговаряйки на въпроси на журналисти.

Президентът отбеляза, че Далечният изток е един от най-важните региони на Русия. „Огромен по своята територия, слабо населен. Въпреки, че е в умерения пояс и климатът е добър, там живеят едва 12 милиона руски граждани. А той е нашата врата към Тихия океан, към Китай и въобще към Азия. Китай и Азия се развиват с космически темпове, с такава скорост, с каквото не се развива нито един друг регион на планетата.“, подчерта Путин.

Той добави, че неслучайно е започнало развитието на Далечния изток. „Тенденциите в развитието на световната икономика са такива, че пазарите за продажби и партньорства в най-широкия смисъл на думата, включително технологичните, стават все по-интересни“, отбеляза Путин.

Той каза, че е доволен от пътуването си до Чукотския автономен окръг и отбеляза колко е важно да се види ситуацията на място със собствените очи, тъй като това позволява да се разберат по-добре проблемите и нуждите на жителите на региона. „Когато сами карате по зимния път и видите какво е това, започвате да разбирате какво е и как живеят хората и какви са приоритетните задачи, които трябва да решите“, каза руският президент.

Запитан дали не му е било трудно да управлява моторната шейна докато е карал по зимния временен път върху замръзналия Анадирски залив – Путин отговори: „Всичко беше наред“. По-рано президентският говорител Дмитрий Песков каза, че зимният пряк път, по който е преминал държавният глава, все още не е официално открит поради недостатъчната дебелина на леда. Песков обаче увери, че специалните служби предварително са проверили всичко няколко пъти, за да гарантират безопасността му.

Видео с изказването на Путин ВИЖ ТУК

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.