Проф. Миършаймър: В Газа не наблюдаваме военно престъпление, а геноцид

„Нетаняху е човек с много власт. Влязъл е в брак по сметка с крайно десни личности, които в момента са министри в израелското правителство. Сметката на Нетаняху е че оставайки на власт, избягва съдебно преследване за корупция. Всички тези крайно десни ционисти в кабинета му обаче са заинтересовани от етническо прочистване на Газа и Западния бряг. Администрацията на Байдън оказва невероятен натиск върху Нетаняху и случая в Международния наказателен съд МНС срещу Израел за геноцид допринася за този натиск“, заяви професорът по Международни отношения в Чикагския университет, Джон Миършаймир в ютуб подкаста на Андрю Неполитано.

„Това, което Нетаняху казва сега е, че етническо прочистване няма да има, както и, че няма да имa трайно военно настаняване на Израел в Газа. Неговите крайно-десни министри обаче заявяват точно обратното. Това прави Нетяняху да изглежда слаб. Но ръцете му са вързани и не може да разпусне коалицията, както би искал поради тактически причини. Проблемът пред Нетаняху в момента е, че администрацията на Байдън е под пара и започва сериозно да го притиска. Той може да устои още известно време, но в крайна сметка, ще трябва да направи някои отстъпки.“

Делото в МНС е истински проблем за Израел, защото се следи сериозно и причинява щети на репутацията на страната. През първите два месеца случващото се в Газа беше военно престъпление. Сега това е геноцид.

Обвиненията на Южна Африка срещу Израел в геноцид не засягат САЩ, но няма съмнение, че САЩ са съучастник в това престъпление.

Доказателствата в полза на геноцидното намерение на Израел са поразителни. Но това, което МНС се опитва да определи е не дали израелската страна е виновна за извършването на геноцид, а да издаде заповед, която да задължи Израел да преустанови военната си операция в Газа. Това дали Израел е извършил геноцид или не, ще се установява по-късно и ще отнеме години.

Най-доброто, което МНС може да направи е да призове Съвета за сигурност на ООН да приеме резолюция, която ще има реален ефект. Но добре знаем, че Сам (САЩ бел. ред.)  ще наложи вето на резолюцията. 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.