Протестите на фермерите в Европа обхванаха и Франция

След Германия, Холандия, Полша и Румъния протести започнаха и фермерите във Франция. Вчера те блокираха магистралата А64 между Тулуза и Байон в двете посоки, съобщи Figaro.

Френските фермери увеличават броя и големината на протестите си в цялата страна, следвайки примера на германските и полските си колеги, отбелязва вестникът.

В петък около 200 фермери от селищата югозападно от Тулуза блокираха магистралата близо до Карбон и ще лагеруват там през целия уикенд. Блокадата ни ще продължи докато не се срещнем с Габриел Атал“, казва Жером Бейл, фермер от Монтескьо-Вълстър, в интервю за Le Figaro. Атал е новоназначеният премиер на Франция.

Фермерите организираха акции в Тарн и От-Гарон в района на Окситания в южната част на страната. Те блокираха магистралата с купи сено и трактори. Земеделците настояват властите да признаят важността на тяхната професия и да променят селскостопанската политика на Франция, която ги прави неконкурентоспособни. Земеделските стопани са против вноса на селскостопански продукти, ограниченията за използване на вода за напояване, увеличаването на цените на дизеловото гориво и екологичните ограничения.

„Ние сме в състояние да произвеждаме храни, с които да изхранваме цяла Франция, но купуваме храни от чужбина, където използват пестициди, които са забранени у нас, въпреки че френската селскостопанска индустрия е една от най-здравословните. Ние изискваме уважение от държавата, с нас трябва да се съобразяват“, каза пред телевизия Cnews Жером Бейл, който организира блокадата.

През последните седмици стачкуват фермерите в Германия, Холандия, Полша и Румъния.

Повече от 10 000 протестиращи фермери участваха в демонстрация в правителствения квартал в центъра на Берлин, съобщи списание Der Spiegel. Според полицията десетки хиляди единици селскостопанска техника, с които демонстрантите пристигнаха в града, са блокирали ключови транспортни артерии на германската столица. Лидерите на протестите, които говориха от сцената, призоваха германското правителство да се откаже от плановете си да спре помощите за дизеловото гориво и да възстанови транспортния данък.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

4 коментара

  1. Цяла Европа ,купува зеленчуци от Чужбина ,за чието производство се употребяват забранени пестициди ! Ами коя е тази Чужбина ? Познайте от първият път ? !

  2. Стачкуват французите,а не милионите емигранти. Рашките и Путин са виновни за всичко. На нас ни поставят чувал на главата преди обесване, стачки няма, няма бе български юнаци. Заличават историята ни финално, щото това се прави от години, с благородното съдействие на Еднокнижника и цялата мъдра пасмина около него. Вече гоним върхове на скудоумието си с такъв авроатлантически красавец като Курполентния. Гледам го и Карбовски се е уплашил и ще бяга, къде бе братче, стига с това бягане, никой не е бягал от Шипка, никой не се е бил за имоти и за пари.

  3. Тия галфони се надяват, че някой някога ще им позволи с протести и избори да дойдат нормални хора на власт, докато са колонии…….. Смях в залата, но кво да се прави видяли са го в холивудските филми.
    Нещата ще започнат да се случват само когато вържат сорсоидната каста политици, които са си едни 98% за тракторите и почват да ги разчленяват. По избор в две или четири посоки….

  4. Браво, еврогейци! Започнахте да квичите на умряло, като усетихте дръвцето. А по въпроса за нашето земеделие, след като го затрихте и ни принуждавате да ви купуваме боклуците, мълчите твърде оглушително! Само клане за вас мръсна, лицемерна измет!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *