Президентът Радев: Българите НЕ УМИРАТ ОТ COVID-19, a от Хаоса в Управлението! (С ВИДЕО)

Българите не умират от коронавируса, а от хаоса в здравната система и властта. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев. „Умират от лошото качество на живот в България, което им осигури властта на ГЕРБ. Умират от липсата на превенция и профилактика и от това че заради тази епидемия, около която има много въпроси, болниците спряха да лекуват ред други болести“, подчерта държавният глава. Той отбеляза, че „през последните 10 г. лекари и медицински сестри масово напускат страната ни, Здравната каса се източва от кръгове около властта, не се правят никакви здравни реформи, като наместо тях се закриват общински болници. Всичко това дължим на кабинетите „Борисов-1, 2 и 3″, а премиерът вместо да се разкая и вземе мерки, внушава, че виновни са болните“. Радев определи противоепидемичните мерки на щаба НОЩ и властта като напълно безсмислени и посочи, че настоящата криза е икономическа и трябва да се бори със социални и икономически мерки.

Бюджет 2021 на правителството е разоряващ, а „следващото правителство ще бъде поставено в изключително трудна ситуация – с опразнена хазна, с фалирали домакинства и бизнеси. Кабинетът след Борисов ще наследи десетки нереформирани сектори в държавата и народ, обременен от социални напрежения. Защото при този скромен бюджет, като няма проходи, правителството ще трябва да спре социалните разходи“, предупреди Радев.

Президентът засегна и темата с несполучливия опит на ГЕРБ да напишат нова Конституция. „Опитът на управляващите да пренапишат Конституцията приключи още по-срамно, отколкото започна. Борисов започна да експлоатира идеята, за да отклонява вниманието от проваленото си управление. Целта му беше да се задържи още няколко месеца на власт с цел той да организира изборите по неговия си престъпен начин.

По установени правила трябва да пуснем и Северна Македония в ЕС. „Правителството години наред загърбваше нацианалната ни кауза и флиртуваше със Скопие въпреки антибългарската пропаганда, която се вихреше там. Сляп за действителността, Борисов сипеше щедри обещания за безусловна подкрепа за членството на Северна Македония в ЕС. Резултатът го виждаме днес – твърде късно и с огромно закъснение правителството се сети, че трябва да отстоява националния интерес и затова сега изпадна в изолация“, коментира държавният глава.

Той подчерта, че след „открит и спокоен разговор“ всички манипулации на историята край Вардар трябва да отпаднат и едва тогава България може да пусне Северна Македония в ЕС – но само при договорен механизъм с ясни критерии, възможност за верификация и ясни измерители на постигнатия прогрес.

По линия на външната политика Радев защити решението си да не приеме назначението на бившия външен министър Даниел Митов на дипломатически пост. Той отбеляза, че принципът му е „да праща за посланици само утвърдени, доказани професионалисти от кариерата, хора, които биха защитавали и отстоявали интересите на България навън“.

Блиц интервюто си пред журналистите Президентът даде на церемония по полагането на темелния камък на нов православен храм в столицата. След събитието президентът се срещна и с жители на квартал „Изгрев“, които протестират срещу заменка в района на детска градина. Skandalno.net

ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.