ПП-ДБ предлага законопроект за ограничаване на достъпа до интернет страници и адреси

Божидар Божанов, бивш министър на електронното управление от ПП-ДБ

Държавни органи да могат да налагат ограничаване на достъпа до интернет страници или интернет адреси. Това предвиждат промени в Закона за електронните съобщения, подготвени от депутати от ПП-ДБ.

Целта е борба с дезинформацията в онлайн пространството. 

С измененията се въвеждат компетенции на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) и на министъра на електронното управление по определяне и привеждане в действие на политиката за ограничаване на системни рискове. 

Предлага се актовете за налагани ограничения да бъдат публикувани на интернет страницата на наказващия орган. Ако в тридневен срок от публикуването лицето не преустанови нарушението, наказващият орган подава искане до председателя на Софийския районен съд за спиране на достъпа до тези интернет страници или адреси. Съдът трябва да се произнесе до 72 часа от постъпването на иска. 

В мотивите към законопроекта, който в същността си напомня за фашисткия закон от 1942 г. – Закон за защита на държавата, е записано, че с предложените изменения се решават различни проблеми – от т.нар. тролски ферми, които координират неавтентично поведение в социалните мрежи до разпространение на всевъзможни фалшиви новини и пропаганда. 

Законопроектът е публикуван за предварително обществено обсъждане със заинтересованите страни. Можете да изпращате вашите становища на: [email protected]

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Ся в да речем във фейсбук / сураттефтер ще има много такава информация срещу, която тия калмуци ще се борят. Да разбирам ли , че ще затворят целия фейсбук ?!

  2. Това интервю на Карлсън пусна оси в задниците на някои хора!
    Сега и цензура на сайтове!
    Демокрация, сър!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.