Петата страна по население в света подаде молба за членство в БРИКС

„Пакистан подаде молба за присъединяване към БРИКС през 2024 г. и разчита на съдействието на Русия за възможно най-бързо присъединяване на републиката към асоциацията“. Това заяви новият посланик на Пакистан в Русия Мохамед Халид Джамали в първото си интервю за ТАСС.

„Вече подадохме молбата си за членство в БРИКС. Поддържаме контакт със страни членки, за да подкрепят приемането на Пакистан в организацията и разчитаме на съдействието на Русия„, посочи ръководителят на дипломатическата мисия в отговор на въпрос на руския журналист дали страната му проявява интерес да се присъедини към БРИКС.

Посланикът отбеляза, че Исламабад се надява да бъде приет в БРИКС под председателството на Русия през 2024 г. „Да. Желаем да влезем в БРИКС“, каза той, отговаряйки на въпроса.

По-рано заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков заяви, че БРИКС планира да съгласува списък с кандидати за статут на партньорски държави за предстоящата среща на върха в Казан през 2024 г. Според него по време на руското председателство на асоциацията ще бъде обърнато специално внимание на разширяването на „приятелския кръг на БРИКС“, включвайки в него и няколко държави от Латинска Америка.

За 2021 г. БВП на Пакистан възлиза на около 400 милиарда долара, а населението на страната е над 230 милиона. 

По брой на населението, Пакистан се нарежда на 5-о място в света след Китай, Индия, САЩ и Индонезия.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.