Патриарх Кирил за кончината на Неофит: Светлият му образ ще остане завинаги в сърцето ми

Руската православна църква, в лицето на предстоятеля ѝ – патриарха на Москва и цяла Русия Кирил, изрази съболезнованията си във връзка с кончината на Негово Светейшество Българския патриарх и софийски митрополит Неофит. Писмото е публикувано на официалната интернет страница на руската патриаршия.

Ето какво пише в посланието, адресирано до Светия синод на БПЦ:

До Светия Синод на Българската православна църква

Ваши Високопреосвещенства, възлюбени в Господа събратя архипастири!

От името на Руската православна църква Ви поднасям дълбоки и искрени съболезнования във връзка с кончината на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

С лично благочестие и вярност към Христовата Църква, с молитва и многогодишни ревностни трудове в духовното лозе на българското православие починалият святител придобива за себе си наистина добро име и добра слава (Притчи 22:1).

За нас е скъпо, че значителна част от живота му е свързана с Московската духовна академия, където ясно се разкриват неговите богословски и музикални таланти. След избирането му на патриаршеския престол покойният многократно посещава пределите на Руската църква, чиито верни чеда са пропити с искрена любов и уважение към него.

По време на първото си посещение в Москва през 2013 г. той освети основния камък на храма в чест на забележителния син на българския народ св. Киприан, митрополит Киевски, Московски и на цяла Русия. С активното участие на Негово Светейшество нашите църкви прославиха св. Серафим (Соболев) Богучарски.

Спомням си доброто братско общуване с Негово Светейшество патриарх Неофит, чийто светъл образ ще остане завинаги в сърцето ми.

Нека милостивият Господ упокои душата на Своя верен раб в селенията на праведните, където няма нито болест, нито скръб, нито въздишка, а живот безкраен.

Вечна и блажена памет на новопочиналия патриарх Неофит!

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

2 коментара

  1. Светъл път на душата, подготви много свещенници възпитател в Черепиш, донесе мир в БПЦ. Уви битката за трона на Светейши, започна от Сливенска епархия, и избора на патриарх е твърде важен, той има два гласа различно от митрополитите в Синода

  2. Българинът се е отрекъл от Бог и още много ще пати. Вярва на всякакви сатанисти, като католици и протестанти, дъновисти, врачки, пророци, шамани, баячки, ходжи …..
    Днес си пуснах някаква циганска врачка силви дончевъ или нещо такова, ебаси и простотиите и глупостите плещи, а около това антибългарско същество пърхат с мигли хиляди заблудени шебеци. Ходят да играят някакви хора бели братства протестанти и ……….. въобще 9 от 10 родени в България са сатаниски служители, които отричат Бог и Българската Православна Черква, пък после се чудят що си патят те и децата им и все някой друг им е виновен.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *