Събарят Паметника на съветската армия! Хора се стичат да го бранят! Полицаи и жандармеристи спират народната любов

Започна демонтажът на Паметника на Съветската армия в София. Това потвърди на място пред журналисти областният управител на София Вяра Тодева, която обясни, че в днешния първи етап от демонтажа днес бъдат премахнати най-високите фигури от монумента. В района около паметника буквално гъмжи от полиция и жандармерия.

Граждани, общински съветници и депутати от БСП вече се събират около монтажната оградата, с която е опасан Паметника на Съветската армия с намерение да нахлуят и да го бранят от разрушаване.

Народният представител от БСП Борислав Гуцанов заяви, че кранът за демонтаж на монумента е бил закаран в мрачните часове на нощта, около 5, преди изгрев, докато още няма жива душа по улиците на София. Полицейски кордон спира журналистически екипи, за да не могат да влязат зад заграждението и да снимат какво се случва скрито от очите на България.

Полицейският кордон е спрял и председателя на БСП-София и общински съветник в столицата Иван Таков. Той ги е попитал дали така се пазят от народната любов?

По думите на Борислав Гуцанов и Георги Свиленски, също депутат от БСП няма заповед за демонтаж на монумента, а само за ограждения край паметника. Властта или се готви да действа незаконно, или просто провокира и тества каква ще е обществената реакция.

Служител на областната управа на София си е позволил да блъска зам-председателят на БСП Свиленски, съобщиха медиите. Скандално.нет продължава да следи ситуацията.

ГОЛЯМ ПРОТЕСТ ПРЕД ПАМЕТНИКА

За 13 часа бе насрочен началото на протест пред Паметника на съветската армия в центъра на София. Демонстрацията е организирана от БСП срещу демонтирането на фигури на монумента, чийто старт бе даден тази сутрин. Полицейското присъствие на място е засилено, а работата по демонтажа все още не е започнала, информира БНР.

Против демонтажа на паметника се обявява Иван Таков, лидер на градската организация на БСП:

Иван Таков, председател на БСП-София:

Виждаме поредното безумие на областния управител, на Столична община и на цялата държава. Виждаме поредната битка с паметта и с културно-историческото наследство, не само на града, но и на България. За нас това, което се извършва тук, е абсолютно незаконно„.

Депутати от БСП са бити пред Паметника на съветската армия. Това съобщи междувременно в парламента лидерът на социалистите Корнелия Нинова:

„В момента пред Паметника на Съветската армия бият депутати. Мои депутати се намират в болница в момента със сцепени ръце и ние умуваме за единството на нацията и за това какво бъдеще чертаем на България. Сигурно всеки от вас има своя позиция за Паметника на съветската армия. Нашата е, че всеки паметник е частица от историята на България“.

От думите ѝ стана ясно, че е пострадал депутатът Георги Свиленски.

Борислав Гуцанов от БСП заяви:

Сутринта, преди около 2 часа стана, бяхме вътре след загражденията. Искахме да влезем, където представител на областна управа започна да блъска г-н Свиленски и прискрипа ръката му между тези заградителни съоръжения.

Той отиде до болницата да му се направи снимка, от полицията отказаха да му окажат първа помощ. Той подаде жалба в 1-во РПУ, тъй като това беше пълно безобразие от страна на хората от областна администрация и още един младеж“, който не стана ясно какъв е.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.