ООН прие резолюция, призоваваща Израел да върне окупираните Голански възвишения на Сирия

Общото събрание на ООН прие във вторник резолюция, призоваваща Израел да освободи окупираните Голански възвишения. Осем държави, сред които САЩ и Великобритания, се обявиха против, съобщава ТАСС.

За документа гласуваха 91 държави, включително Русия, Бразилия, Индия, Китай и Саудитска Арабия. Осем държави, сред които САЩ и Великобритания, се обявиха против, а други 62 страни се въздържаха. Резолюцията беше съподкрепена от Алжир, Венецуела, Египет, Йордания, Ирак, Катар, Северна Корея, Куба, Кувейт, Ливан, Мавритания, ОАЕ, Сирия и Тунис.

Документът се състои от осем точки, първата от които е изявление, че Израел все още не е изпълнил Резолюция 497 на Съвета за сигурност на ООН от 1981 г., която изисква страната да отмени закона, установяващ израелска юрисдикция над Голанските възвишения. Освен това резолюцията изисква „Израел да се изтегли от всички окупирани сирийски Голани до линията, съществувала на 4 юни 1967 г., в изпълнение на съответните резолюции на Съвета за сигурност“. В резолюцията се посочва още, че „продължаващата окупация на сирийския Голан и действителното му анексиране са пречка по пътя към постигане на справедлив, всеобхватен и траен мир в региона“. 

Освен това Общото събрание на ООН „призовава Израел да възобнови преговорите по сирийското и ливанското направление и да спазва ангажиментите и гаранциите, договорени по време на предишни преговори“ и „изисква от генералния секретар да представи доклад за изпълнението на тази резолюция на генералното събрание на 79-та сесия.

Принадлежащите на Сирия Голански възвишения бяха превзети от Израел по време на Шестдневната война от 1967 г. През 1981 г. Кнесетът (парламентът на Израел) прие закон, който едностранно обявява суверенитета на еврейската държава над тази територия. Резолюция 497 на Съвета за сигурност на ООН от 17 декември 1981 г. обявява израелската анексия за невалидна.

Източник: ТАСС

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *