ООН иска международно разследване срещу Израел за нарушения на човешките права на палестинския народ

Върховният комисар на ООН за правата на човека Фолкер Тюрк каза днес, че има „изключително тежки обвинения“ за нарушения на международното право във войната на Израел срещу „Хамас“ и поиска провеждането на международно разследване по данните на извършван в момента геноцид срещу палестинския народ, предаде Франс прес. В отговор посланикът на Израел в ООН заяви, че международното право не е „самоубийствен пакт“, който позволява на терористични организации „да се ползват с постоянна международна подкрепа“. Представителят на палестинците от своя страна призова международната общност да се „събуди“ пред лицето на това, което той определи като „клане“ и „геноцид“.

„Изключително тежките обвинения за сериозни и многобройни нарушения на международното хуманитарно право, независимо кой ги извършва, изискват щателно разследване и установяване на онези, които носят отговорност за тях“, заяви Тюрк на брифинг на страните членки, коментирайки неотдавнашното си посещение в Близкия изток. „Необходимо е международно разследване“, подчерта той.

Върховният комисар заяви, че геноцидът срещу палестинците се разпростира далеч отвъд пределите на ивицата Газа и изрази дълбоко безпокойство от „засилването на насилието и тежката дискриминация срещу палестинците в окупираната ивица Газа, в Западния бряг и в Източен Йерусалим“.

Ивицата Газа е изправена пред масов глад, почти цялото население изпитва отчаяна нужда от храна, заявиха и представители на Световната програма на ООН по прехраната, цитирани от Ройтерс.

„Доставките на храна и вода в Газа практически не съществуват, а през границата успяваме да доставим само една малка част от това, което е необходимо на затвореното в Газа население“, заяви ръководителката на агенцията Синди Маккейн.

„Предвид скорошното идване на зимата, опасните и пренаселени убежища и липсата на чиста вода, мирните граждани са изправени пред непосредствена опасност от гладна смърт и болести“, подчерта тя.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Спиране горивата за Израел.Това само стига да поставят икономиката й на колене и самите евреи да изхвърлят с креслото Нетаняху,който отдавна им ходи по нервите.Тогава ще се принудят да спрат огъня и да преговарят.А Нетаняху ще пътува към съдът в Хага за невиждани досега след 2 световна жестоки,садистични военни престъпления !

  2. Ами подкрепете ги с храни, горива и вода, след като са достигнали до хуманитарна катастрофа и някакви сглобяеми жилища да им се направят да изкарат зимата!

  3. Немците продължават да плащат на оживелите от холокоста, като сумата за 2024 г. е 1.4 млрд. долара. Чудно ми е на нас евреите кога ще ни платят че не умряха?
    Някой българин ще се похвали ли, че чифутите му плащат, или българите, окончателно оглупели от плюскането на демократичните банани, като дори отказват да видят какво се случва пред очите им?

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.