Нинова: Икономиката е в Колапс, а Анти-Кризисните Мерки на Служебното правителство са Неадекватни! Предлагаме 4 стъпки

Срещнах се с над 80 общински председатели на БСП от цялата страна. Знаете, че тези хора са нашата най-надеждна връзка с народа по места. От разговорите с тези наши представители се потвърждава, че най-спешният въпрос е какво да се направи, за да се помогне на икономиката и домакинствата при непосилните цени на ток, газ, вода, храни, които постоянно растат. Малкото увеличение на доходите и пенсиите с актуализацията на бюджета, вече се стопява от инфлацията. Това заяви днес председателя на БСП Корнелия Нинова.

Мерките на служебното правителство са неадекватни на тежката икономическа ситуация

Наясно сме, че за днешната енергийна и икономическа криза има някои както международни, така и тясно-европейски тенденции и обективни икономически причини, на които не може да се влияе пряко, но също така сме наясно, че могат и трябва да се вземат бързи и адекватни решения за хората, домакинствата и бизнеса.

Служебното правителство предложи една мярка. Тя е за компенсация за бизнеса от по 50 лв. за мегаватчас, но чак в бюджета за 2022 г. Дотогава десетки фирми ще фалират. Предложението на служебното правителство е закъсняло и неадекватно на тежката ситуация. То само ще удължи агонията. Трябва да се поучим от други европейски държави. Премиерът на Испания – Педро Санчес, въведе шоков план, с който постига 30% намаление на цената на електроенергията. Същото прави гръцкият премиер Мицотакис.

В Испания правителството намалява данъка на електрическата енергия от 5,1% на 0,5%, а 7% данък върху производството на ел. енергия няма да се начислява до края на годината. Премиерът прави изключително смела стъпка да замрази цените на газа на равнището на средните пазарни цени за последните две тримесечия.

В Гърция правителството плаща 80% от увеличението на цените на тока, независимо от доставчика. А до края на годината домакинствата ще получат субсидия за първите потребени 300 киловатчаса. Тези държавници не чакат догодина, за да изработи Европа общоевропейска позиция, а действат в интерес на народите и икономиките си.

Ако българското правителство не предприеме сега истински мерки, в следващия парламент от БСП,  при съставяне на правителство, ще търсим диалог и съгласие за конкретни решения:

1. Намаляване на ДДС и акциз на енергоносителите за 6 месеца, с възможност срокът да бъде удължен, ако е недостатъчен за успокояване на пазара и намаляване на цените (както Испания).

2. Намаляване на данъка върху храните от малката потребителска кошница (както Гърция).

3. Субсидия за всяко домакинство за първите потребени 200 киловатчаса (в Гърция е 300).

4. Домакинствата с недостатъчно доходи да имат достъп до определено количество киловата мощност в продължение на 6 месеца, в случай, че спрат да си плащат сметките и да не им се изключва тока (в Испания е 10 месеца).

Готови сме на разумни разговори и за дългосрочни мерки за развитие на ядрената енергетика, за Зелената сделка, но на социално приемлива цена и на търсене на съгласие бъдещето редовно правителство веднага да поиска от Брюксел отлагане затварянето на „Марици“-те за 2035 г., както направи Полша, която извоюва отлагане до 2050 г. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. СЛАВА БСП ГОРДЕЕМ СЕ С ТЕБ НИНОВА САМО БСП ОСНАНА С НАРОДА

  2. :Kинова, при тази енергийна криза и главоломното покачване на цените на тока – естествено се натрапва следният извод: – да се реанимира АЕЦ Белене, но двамата харвардски послушковци са на друго мнение.

  3. Успех желая на БСП, те са сред малкото мислещи за България и населението, късмет на изборите ви пожелавам!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *