На прага на Голямата Война! НАТО засилва натиска срещу Русия в Прибалтика и на Балканите!

Анализът на редица събития в ЕС/НАТО и Русия и знакови изказвания на руски и европейски ръководители очертават три основни противоречия на европейския континент. Те са в идеологията, политиката и военното противопоставяне. Противоречия, които са системно непреодолими и няма как да не доведат до Голяма война.

Господстващата идеология в ЕС е либералната демокрация, според която основните ценности са правата и свободата на отделния човек, който е освободен от опеката на държавата, религията и традициите – те са в основата на обществено-политическото и икономическо устройство. Тези ценности позволяват разкрепостяване на човешкия дух и дават простор за всестранно развитие на човека. Когато обаче започват да се пренебрегват характерни особености на физическата същност на човека и се проявява стремеж за тяхната промяна или подмяна, либералната демокрация се изражда в неприемливи форми за всяко разумно човешко общество и води до нейната деградация. Например, основополагащи понятия като майка, баща, семейство, пол се заменят с родител №1 и родител №2, майчиното мляко с човешко мляко и какви ли не извращения с пола. Именно такъв процес се наблюдава в повечето страни от ЕС и то в такива, които изпитват силно желание да го налагат на другите, което е в противоречие със самата същност на демокрацията.

В противовес на либералната демокрация, на пленарното заседание на октомврийската среща на международния дискусионен клуб „Валдай” руският президент обяви, че Русия ще се придържа към разумен, умерен консерватизъм, основаващ се на традиционни ценности като държава, религия, семейство, традиции. На практика това е трудно преодолимо противоречие между идеологията на либералната демокрация и тази на консерватизма.

Второто противоречие е между привързаността на Запада към експанзионистичния капитализъм, който през последните векове донесе огромно богатство на англо-саксите – богатство, спечелено чрез експлоатация на целия свят. И понеже същият този капитализъм стигна своя системен край и крах, сега Западът истерично се стреми да го замени с модел, способен да разреши все по-задълбочаващите се негови социално-икономически проблеми. Този модел е днешният неолиберализъм.

Преодоляване на посочените противоречия в обозримо бъдеще не се очертава, защото за да проработи неолиберализма в полза на държавите от западния блок, той трябва да бъде наложен страните в целия свят. Част от тях, като Русия и китай, обаче се опъват и упорито отказват да го приемат като форма на своето управление. Което предполага и вече протича ожесточена схватка между европейските страни с либерална демокрация и съюзът Русия-Китай. Един от важните аспекти на тази схватка е военното противоборство, което се задълбочава в планетарен мащаб и което е особено видно в отношенията НАТО-Русия.

Основните насоки на това противоборство бяха посочени на срещата на НАТО на 14 юни т.г. и по-точно в доклада „НАТО 2030 – единство в новата ера”. По-всяка вероятност те ще залегнат и в новата стратегическа концепция, която трябва да се приеме през 2022 г. Разработването ѝ се налага от новите хибридни опасности за съюза, от активизацията на консервативните страни и преди всичко на Китай и Русия, от развитието и внедряването на нови технологии във военното дело, от тероризма и нелегалната миграция.

Важен момент е включването на космическото пространство в плановете на съюза. Засега той няма потенциал да го използва за военни цели, освен няколко негови членове, притежаващи спътници за космическа свръзка и космическо разузнаване. Това обаче не пречи евентуални бойни действия в него да се подведат към чл. 5 от Вашингтонския договор, т.е. ако бъде унищожен спътник на една страна-членка, ще се се счита, че е нападнат целия съюз. Очевидно е, че вместо заплаха, по-добре е в НАТО да приемат призива на Русия и Китай за предприемане на стъпки за недопускане на военни действия в околоземното космическо пространство, защото действащият сега договор забранява извеждане в него на оръжие за масово поразяване, но не и конвенционално.

Важно значение се отдава на отношенията с Русия, като се подчертава все по-нарастващата необходимост от сдържане на нейната активност и възможности. Един от начините за това е продължаване на инициативата „Разширяване на предното присъствие”, което означава изграждане на военна инфраструктура и на войскови бази в страните от Източна Европа и провеждане на войскови учения все по-близо до руските граници – ежегодно те вече са над 30. На базите се създават запаси от въоръжение, военна техника и военно-техническо имущество и се отработват средства и методи за масираното му прехвърляне от тиловите райони, включително от САЩ.

На срещата на министрите на отбраната на НАТО, състояла се на 21 октомври т.г., е съгласуван план за отговор на конфликтни и кризисни ситуации, който конкретизира по-нататъшните действия по разширяване не само на присъствието в страните от Източна Европа, но и в други сфери като кибер и космическото пространство,  водене и противодействие на хибридна война, разработване на нови технологии и на тяхна основа създаване на нови оръжия – за тази цел се формира фонд от милиард евро. Разработените сценарии за безопасност обхващат Балтийския и Черноморския региони и, естествено, сухопътната полоса между тях. Този план ще стане база за обсъждане на нова стратегия на съюза на предстоящата среща в Мадрид през юни 2022 г.

Реален резултат от дейността на съюза вече има. В Румъния, Полша и Латвия са формирани щабове на коалиционни дивизи на НАТО, в Полша и прибалтийските републики са дислоцирани бронетанкова бригада на САЩ и на четири многонационални батальонни тактически бойни групи, на украинска територия се строят два центъра, способни да приемат стратегически бомбардировачи, пункт за оперативно управление на бойни кораби на НАТО и учебен център на край Одеса, лагер и полигон за използване от сухопътни части на съюза. Наскоро беше въведена в експлоатация реконструираната и модернирана бившата съветска авиобаза в източната част на Латвия.

От септември т.г. в хотел „Центрум” в Молдавия са 400 цивилно облечени морски пехотинци в очакване за прехвърляне на украинска територия, вероятно за охрана на натовските обекти в Украйна при усложняване на обстановката в Донбас – впрочем през последните дни се водят ожесточени престрелки, като и двете страни съсредоточават значителни войскови части на фронтовата линия. При започване на въръжен сблъсък много вероятно е въвличането в него на Русия, което е отдавнашна мечта на НАТО/САЩ. Интересно е, че напрежението нараства след посещенито на американския министър на отбраната Лойд Остин в Грузия, Румъния и Украйна.

Нещо повече – на проведеното на 26 октомври т. г. заседание на Комитета по въоръженията на НАТО, в което участват само членове на съюза, за първи път присъства и Украйна. Навярно това може да се смята като стъпка към членство на страната в НАТО, за което намеква и Лойд Остин. Изказват се различни варианти за членството на Украйна – една от тях е без разпространяване върху страната на чл. 5 от Вашингтонския договор. Тази екзотична идея, ако се осъществи, ще превърне страната в острие срещу Русия, но ако то бъде пречупено, НАТО няма да има ангажимент да ѝ помогне. Освен, разбира се, чрез предоставяне на оръжия и наемни бойци, но без официално участие на съюза.

Не може да не се отбележат и двете противоракетни бази в Румъния и Полша, които само чрез смяна на програмното осигуряване могат да се превърнат в ударни с крилати ракети. Модернизира се и тактическото ядрено оръжие на САЩ, става дума за варианта на ядрена авиобомба В61-12, практически превърната във високоточна крилата ракета. Нейното серийно производство започва през 2022 г. и 150 броя от нея ще заменят сегашните ѝ варианти, разположени в пет европейски страни, увеличавайки многократно ефективността на тактическото ядрено оръжие на европейския ТВД.

Може би това е дало основание на германската министърка на отбраната да заплаши Русия с използване на ядрено оръжие в Черноморския регион. Сигурен съм, че г-жа министърката много добре знае, че с ядрено оръжие заплашва ракетно-ядрена сила, с която се съобразява даже Пентагонът! Тогава защо го прави? Смисленият отговор е, че съзнателно увеличава напрежението между НАТО и Русия.

Тази безсмислена и безотговорна заплаха прилича на желанието на ексминистър Паси, който преди време желаеше разполагане на американско ядрено оръжие на Балканите, без да си дават сметка и двамата с г-жа Анегрет Крамп-Каренбауер какъв ще бъде отговорът и какви ще са последиците от него за техните страни.

Впрочем отговорът на заплашената Русия не закъсня. На 26 октомври два бомбардировача Су-22М3 провеждат петчасово учение по нанасяне на удари по южната и централна част на Европа. Допускам, че това са обекти от системата на ПВО/ПРО на НАТО и летищата, използвани от САЩ, като „Когелничану” (Румъния), Безмер, Граф Игнатиево, а стратегически бомбардировачи „усвояват” акваторията на Балтийско и Норвежко морета. Тези учебни тренировки са ясно напомняне на политиците, че необмислени изказвания само увеличават напрежението между НАТО и Русия.

Всички тези действия и изказвания пряко влияят на отношенията НАТО-Русия и като следствие двете страни от 1 ноември т.г. напълно прекратяват контактите помежду си, като тонът на разменените изказвания видимо се втвърдява. Това е още едно доказателство, че напрежението между тях нараства и че в близко бъдеще могат да се очакват неприятни събития за континента.

Целта на тази активна подготовка на НАТО е сдържане на Русия и същевременно пренасочване на усилията към Китай. Фактът, че в новия военно-политически съюз AUKUS участват членовете на съюза САЩ и Великобритания показва, че НАТО придобива глобален характер. Ако в Тихоокеанския регион започнат, макар и ограничени военни действия, то съгласно чл. 5 от Вашингтонския договор, всички страни-членки трябва да се намесят и да защитят или да помогнат на САЩ и Великобритания.

Срещу кого ще се изправи НАТО и до какво ще доведе това не е трудно да си представим. Не е трудно да си представим и в какви пепелища и руини ще бъде превърната Източна Европа.

А президента на България Румен Радев още ли има желание да ни обяснява че “Триморие” е икономически проект, както и какви големи ползи ще има за страната ни от него?! Skandalno.net

Автор: о.з. п-к, доцент, д-р Гергин Гергинов

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. Маймуните обичащи банана, ще са щастливи че заличиха БЪЛГАРИЯ, докато останалата част от оФчето племе пърха с мигли от радост, докато му говорят за джендърхалифата и терористичната организация нотУ!

  2. Натовският генерал Радев не е казал, че сме прости, но с уговорката си за ползите от трите морета той е направил същото. Работата е, че с малки изключения нашите медии ни успиват постоянно и сал една АФЕРА и една Томова се бори като лъвица за истината, такава каквато е. Останалите борци са по миньорни,а пък ( Копейко Копейкин)каква презряна свинщина за наш политик, който се изказва многократно против колониалната ни зависимост просто няма никакви шансове срещу масовото подлагане..

  3. НАТО ЕС САЩ СОРОС УПРАВЛЯВАЩИ БЪЛГАРИЯ ФАШИСТИ БЪЛГАРОУБИЙЦИ ПРОКЛЕТИ ДА СТЕ ЗАЕДНО С ПОТОМЦИТЕ СИ АКО ИЗЛЕЗЕТЕ СРЕЩУ БРАТСКА СВЯТА РУСИЯ ИМАТЕ НАРОДНАТА НИ ОМРАЗА ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД СМЕ С БРАТСКА РУСИЯ НЯМАТЕ ШАНС ДА НИ УПРАВЛЯВАТЕ ЩЕ СЕ ВАКСИНИРАМЕ САМО СЪС СПУТНИК АКО Е ОТ РУСКОТО КОНСУЛСТВО В БЪЛГАРИЯ НЕ ИСКАМЕ ВАКСИНИТЕ НА БИЛ ГЕЙТС

  4. В самото начало на този мой пост искам за яснота да се представя – аз не съм либерал-демократ, не съм глобалист, не съм дори и най-тревиален демократ. Аз съм от „лошия матрял“,частта от който – най-яркочервената незнайно защо остана недолустрирана във времето. Не съм и от душичките на Курнела която искренно мразя. Но аз съм почитател,фен по модерному на една жена за която става дума на сайта – Томова. Горд съм с това, че лично се познавам с тази изключителна личност – едва ли в България има по смел човек от нея! Тя стои сама срещу всички платени от някого „Прокофиевки“, тя е сама срещу жестоката и безмилостна машина на МВР – по мое мнение, клон на явлението – Мафия! Да тя не е политудобна, тя не обича джендърите, тя ни нарича с право „плашипу…“ – тези които я четат знаят края на епитета! Но е винаги искренна – до степен на абсурдност. Тя е такава и за мен Томова е не бижуто на българската журналистика а национален диамант в единствен екземпляр. Хора като нея ясно пречат на носещите „зелени чорапи“ – без да и пука, тя ясно каза какво мисли за тях, хора като нея няма да клекнат за нищо на света пред разкопчани краварски панталони – там за нея няма нищо интересно!Хора като нея са главния враг на Нато и краварите по тези земи. Жалкото е че тя професионално е сама а в житейски аспект ние не можем да и дадем нищо друго освен нашето признание и любов. Да ни е жива и здрава и да поглежда по-често към политическата сцена . Крайно време е ние – читателите да създадем нов клуб на чешитите в България – има кой да членува в него а Томова я бива за първи негов председател!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *