Мохамед ал Бухайти, лидер на йеменските хути пред бТВ: Вместо да ни нападат, САЩ и Британия трябваше да притиснат Израел да спре геноцида в Газа

Иначе тежко пропагандната проамериканска телевизия бТВ най-изненадващо излъчи изключително правдиво интервю с един от лидерите на йеменските хути Мохамед ал Бухайти. Като преди интервюто представи историята на движението, в какво вярва и за какво се бори то. Интервюто на Светльо Иванов директно в ефир се случи само ден след бруталните англо-американски бомбардировки над редица йеменски градове. Тезата на Skandalno.net е че хутите и стоящата зад тях азиатска коалиция от държави е пипнала нещата много професионално. Свързали са се с посолствата на западните държави, чиито моряци в момента са в плен на хутите и са им обяснили най-вежливо и дипломатично, че съдбата на техните граждани зависи от това дали основните им телевизии ще включат в ефир представители на хутите, които да разяснят на местните аудитории истината и причините за конфликта. Така хутите заобикалят западната цензура и пробиват информационната завеса на Запада. Бъдете сигурни, че подобни на това интервю лидерите на хутите ще дадат и за най-големите френски, немски, италиански, британски и пр. телевизии. Неслучайно Мохамед ал Бухайти спомена и специално акцентира три пъти в ефира на бТВ, че българските моряци в плен са добре обгрижвани и той-лично ще проследи условията на техния плен. Сделка. Друго обяснение няма. А ето и самия материал на бТВ:

Движението хути се ражда в северната част на Йемен, където повечето хора следват „зайдизъм“ – разклонение на шиитския ислям. В общи линии те вярват, че халифатът след смъртта на пророка Мохамед, се полага на синовете на дъщеря му – Фатима. Зайдитските имами се борят за контрол над региона от векове.

През 1918 г. е първото държавно образувание, което съществува до 1962 година. Тогава избухва гражданска война, която води до раждането на Йемен. В следващите десетилетия северните райони, населени с шиити, изостават икономически от останалата част на Йемен, населена със сунити.

Така през 1980 година се ражда движението „Вярващата младеж“, която постепенно застава в противовес на правителството в столицата Сана. През 2014 г. хутите слизат от север и завземат столицата на Йемен. С подкрепата на Иран установяват контрол върху западната част на страната. Това е причината година по-късно Саудитска Арабия да започне военни удари, при които загиват над 20 000 души.

След прекратяването на огъня през април 2022 г., Йемен се радва на сравнително спокойствие. Списание „Икономист“ коментира, че до преди няколко месеца се смяташе, че въпреки непрестанните закани към САЩ и Израел, хутите не разполагат с необходимото въоръжение, за да са реална заплаха в региона. Докато в края на 2023 г., бойци на групировката не започна атаки срещу кораби, преминаващи през Баб ел Мандеб на Червено море, тясна ивица, която свързва по вода Азия и Африка и е най-прекият път от Европа към Южна и Югоизточна Азия.

През ноември хутите отвлякоха търговския кораб Galaxy Leader с двама българи на борда. Капитанът на кораба и първият помощник-капитан все още са в плен, а корабът им беше превърнат в туристическа атракция. През седмицата САЩ и Великобритания започнаха нанасянето на ограничени военни удари по цели в Йемен.

Ексклузивно в „Роуминг“ от Йемен за първи път в България – говори Мохамед ал Бухайти, един от лидерите на движението хути.

Интервю на Светослав Иванов:

– На арабски Баб ел Мандеб означава Портата на плача. Не се ли страхувате, че с действията си и това, че предизвикахте американски и британски удари, вашето движение може да бъде унищожено, а Йемен да пострада за десетилетия напред?

– В името на Аллах, всемогъщия и всемилостивия, нашата операция срещу израелците и забраната ни техни кораби да минават през Баб ел Мандеб е етичен акт, за да спрат масовото унищожение на невинните в Газа. Не ни е страх от техния отговор, особено след като водихме война срещу 17 държави, сред тях САЩ, Великобритания, които нападаха Йемен, цели девет години. Излязохме от тази война победители. Не с нашата военна сила, а със силата на Аллах.

– За какво се борят хутите в момента?

– Нашата цел са само плаващите кораби на Израел. Не да ги потопим или превземаме, a само да им забраним да използват Баб ел Мандеб и да променим маршрута им, за да се увеличат разходите на израелците. Ползваме я като натиск, за да спре масовото избиване на палестинците в Газа. С нападението на Съединените щати и Великобритания ние сме длъжни, наша цел да бъде и всичко, свързано с тях.

– Как бихте описали вашата представа как трябва да се управлява една държава?

– Нашето виждане е ясно. Ние сме за свободен Йемен, за свободни решения, но проблемът, който се появи е, че няколко йеменски политически фракции, подпомагани от Америка и Англия, както и от Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, предизвикаха нападението срещу Йемен. Обаче сега те промениха позициите си, осъзнавайки, че народът не е съгласен с тях. Атаките от страна на Америка и Великобритания накара народа ни да се обедини и да поиска връщането на суверенитета и свободата на Йемен.

– Обвинявани сте, че блокирате глобалния морски трафик. Вие атакувате кораби. Не е ли това нарушение на международните закони?

– Това не е вярно. Ние само и единствено нападаме израелските кораби или кораби, свързани с Израел. Това е истината и американците го знаят. Ако допуснем някаква грешка, сме готови да понесем отговорност, без никакъв натиск от външни сили. Да не забравяме, че Америка иска да изкриви истината и да събере повече врагове срещу Йемен.

– Каква е стратегията ви в момента – ще се отбранявате срещу ударите или ще продължите с атаките срещу кораби?

– Америка и Британия обявиха война срещу Йемен. Ние сме длъжни да се защитаваме. Затова всички американски и британски военни единици ще бъдат наша цел. Ние няма да обявим кои са точно, ще разберете, след като бъдат ударени. Това е правото на отговор на Йемен срещу Америка и Британия. Нямаме балистични ракети, които да минават континентите и да ударят американците в Америка, затова сме длъжни да ударим американски и британски цели, които можем да достигнем.

– Заплашихте, че в обсега на вашите ракети са петролните и газови съоръжения на Саудитка Арабия и Обединените арабски емирства. Наистина ли искате да застрашите доставките на петрол по света?

– Това беше предупреждение за Саудитска Арабия и ОАЕ, ако подкрепят Америка и Британия в атаките срещу Йемен. Ако това стане, наистина сме длъжни да го направим. Още повече, че Саудитска Арабия и ОАЕ, заедно с Америка и Британия, унищожаваха всякаква структура в продължение на девет години в Йемен. Надяваме се Саудитска Арабия и ОАЕ да не застанат заедно с Британия и Америка в нападението срещу Йемен.

– Как бихте описали връзката с Иран? И как бихте отговорили на твърденията, че сте иранско прокси?

– Тези обвинения не са верни. Целта им е да скрият истината. Америка и Британия, както и Израел, правят масови убийства и унищожават палестинския народ, а палестинците са араби. Те не са иранци, а са араби. Ако тези масови убийства се случваха в Иран, щяхме да помагаме на иранците и да се грижим за тях, но сега помагаме на палестинците. Целта на американците е с тези обвинения да променят общественото мнение по основния въпрос. Въпросът не е кой ни финансира с оръжия, въпросът не е кой помага на Америка или Англия, въпросът не е откъде Израел взима оръжия – главният въпрос е, че Израел извършва масово унищожение срещу палестинския народ. Това е ясно на всички. Ние трябва или да помагаме, за да спре това унищожение, или да подкрепим тези варвари. Йемен днес се опитва да спре масово унищожение, а Америка и Британия се опитват да подкрепят масовото убийство на палестинците. Въпросът, който трябва да бъде зададен на целия свят, особено на управляващите в света, както и всичките политически партии – вие заставате ли зад масовите убийства или сте на страната на невинните хора? Този въпрос трябва да бъде зададен, а не въпросът откъде взимаш оръжие, кой застава зад теб и те финансира с оръжия. Ако следваме тези въпроси, ще забравим основния въпрос, ще забравим за етичния акт.

– Ако Израел спре или намали интензитета на военните удари в Газа ще престанете ли да атакувате кораби?

– Разбира се. Ако Израел спре да убива децата на Газа и спре обсадата, ние ще спрем всякакви военни и невоенни действия спрямо корабите. САЩ и Великобритания трябваше да притиснат Израел да спре масовото унищожение на децата в Газа и да позволят влизането на помощите от лекарства и храна, вместо да нападат Йемен. Нашите действия са етичен акт и целят мир по света.

– Корабът, който пленихте през ноември – „Galaxy Leader“. Знаете ли, че капитанът и помощник капитанът са българи? Какво се случва с тях и останалите членове на екипажа? 

– Йеменските сили се отнасят добре с пленения екипаж. Има снимани клипове, които доказват това, а пленените са много добре. Искаме да успокоим близките им, че те са добре. Ние като йеменци имаме към тях много добро отношение и се държим с тях като с гости. Разбира се, ще бъдат освободени в момента, в който се реши казуса.

– Казвайки, че са „много добре“, бихте ли ни споделили къде се намират, как минава един техен ден, имат ли достъп до медицинска грижа, могат ли да се обадят на своите семейства? 

– Аз не знам къде се намират, но с тях се държат много добре, в луксозни условия. Затова искам да успокоим всички. За това дали имат контакт с роднините – не знам дали им позволяват, или не, но потвърждавам, че контактът с близките е право на пленените. Аз ще се свържа с тях, за да разбера цялата информация и да потвърдя, че ползват правото си да се свържат със семействата си. Не се държим с тях като с обвиняеми. Те просто са имали лошия късмет, да бъдат на израелски кораб, който не се подчини на заповед на йеменските военни да не преминава през Баб ел Мандеб.

– Аз искам да ви призова и да използвам това интервю, което в момента се гледа от милиони хора в България, да се грижите добре за тях, да ги освободите възможно най-скоро, така както България в миналото се е грижела за хиляди йеменски студенти, които са били в нашата страна.

– Потвърждавам пред всички, че отношението към тях е много добро. Както и обещавам да предам вашите думи на нашите управляващи. Отново повтарям, че нашата цел не е нито да потапяме корабите, нито да ги задържим. Нашата цел е да променим курса им. За съжаление част от екипажите на тези кораби не се подчиняват на йеменските военни заповеди да не ползват Червено море за плаване – това е тяхната грешка. Грешката на американците и британците е, че карат тези кораби да минават през Баб ел Мандеб, макар да знаят за рисковете.

– Ако нещата ескалират, колко далеч са способни да стигнат хутите?

– Искам да кажа пред всички – нашата война не е срещу народите на Америка и Британия, а срещу ционистите, които управляват Вашингтон и Лондон. Те са причина за много трагедии по целия свят, особено по нашите земи – арабските и мюсюлманските. Отново казваме, че нашата война е етичен акт. Ние не сме нападали никого. Те ни нападнаха през 2015 година, когато от Вашингтон обявиха атаката срещу Йемен. Направиха го от Вашингтон, а не от Рияд или Абу Даби. Направиха го на английски език, а не на арабски. Затова ние ще продължим да се защитаваме и ще продължим да помагаме на всички нападнати по света. Каквато раса, гражданство или религия да имат. И последно – топката е на терена на Америка и Англия. Те могат да спрат войната, да натиснат израелците да спрат масовите убийства и унищожение в Газа и да спрат обсадата, за да могат да влязат храна и лекарства за децата.

– Благодаря ви за този разговор.

– Благодаря ви, ние ще продължим комуникацията и аз ще гледам да предам вашите думи на управляващите. Тези пленени ние не ги смятаме за виновни, а ги приемаме като гости. Ще предам вашите думи за отношението на българския народ и властите към йеменските студенти в миналото. Може би ще открием линия за комуникация между нашите и вашите управляващи.

Източник:бТВ

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *