Митрофанова за изгонените 70 руски дипломати: САЩ и Великобритания командват България! Страната е тяхна Колония (С ВИДЕО)

4

Посланикът на Русия в София Елеонора Митрофанова окачестви като „безпрецедентен и абсолютно неприятелски ход” решението на българското правителство да експулсира 70 служители на руското посолство, предаде ТАСС.

В изявление за телевизия „Россия-24” тя каза, че САЩ и Великобритания командват България и те са отговорни за изгонването. Попитана кои сили стоят зад решението на правителството в София, Митрофанова отговори: „Абсолютно сигурно американците. В случая няма какво да се говори. Тук англичаните и американците изцяло командват тази страна, за съжаление”. Тя отбеляза, че въпреки тежките зависимости на българските правителства от Запада и неговата крайна русофобия, народът на България „продължава да обича Русия, помни историята си и се грижи за руските паметници на своя територия”.

Митрофанова каза още, че посолството на Русия в София ще организира набирането на нови служители на мястото на изгонените, като уточни, че ще бъдат назначени 23 дипломати и 25 технически сътрудници. По думите ѝ за известен период от време „ще бъде трудно да се работи, особено в консулствата”.

​По-късно на страницата на Руското посолство във Facebook беше качен извънреден брифинг на Митрофанова.

ВИЖ ВИДЕОТО:

„Вчера, на 28 юни, в 17 часа бях извикана в Министерството на външните работи на България, където ми бяха връчени три вербални ноти. Едната изисква да бъде намалена числеността на дипломатическия състав на 23 души и техническия персонал на 25 души. В тази нота също се казва, че във връзка с това, България затваря Генералното си консулство в Екатеринбург, очаква се и Руската Федерация да затвори Генералното консулство в Русе”, уточнява тя.

Митрофанова посочва, че втората нота съдържа списък от 34 дипломати и технически служители, които работят тук в България и те са обявени за „персона нон грата“. „В третата нота още 36 души са обявени за „нон грата“. Това са моят готвач, шофьори, охрана на Посолството, счетоводители, всички технически служби на Посолството”, допълва посланикът.

„Много може да се говори за това, че всички тези действия никак не отговарят на буквата и духа на Виенската конвенция. Като опитен дипломат, искам да ви уверя, че по никакъв начин не съответстват. За да бъде обявен един човек за „персона нон грата“, трябва да се предоставят доказателства на противозаконната му дейност. Или ако дипломат е замесен в някаква криминална история, и срещу него се инициира наказателното дело, тъкмо неговият дипломатически статут го защитава в подобни ситуации в чужда държава. В такъв случай той е обявяван за „персона нон грата“, казва тя.

„Просто обявяване за „персона нон грата” накуп като списък е безпрецедентно и нещо ново в дипломатическата практика. Разбира се, това не е напълно ново, защото така беше направено, доколкото знам, в Словакия и Чехия. Сега се води „игра без правила”. Действайки по такъв начин, не бива да се позовава на Виенската конвенция, която не предвижда такива действия. Разбира се, това е най-малко безпрецедентна неприятелска стъпка, която, за съжаление, накърнява дългогодишните дипломатически отношения, дългогодишното приятелство между нашите страни. Специално използвам думата „страни”, защото зная как българският народ се отнася към Русия, зная за дълбоките корени, които ни свързват, които, колкото и да се стараеш, е невъзможно да бъдат унищожени”, обяснява Митрофанова.

„Бих искала да ви припомня дори факта, че по време на Великата Отечествена война (или Втората Световна война) Посолството на Съветския Съюз е работило пълноценно, тук в България, както и Посолството на България в Съветския Съюз е работило пълноценно. Никой не е експулсирал готвачи и никой не е експулсирал пълномощни министри”, категорична е тя.

„Освен това, искам да отбележа, че хората, обявени за „персона нон грата” са балканисти, които познават България, чудесно говорят български език, както, например, пълномощният министър на Посолството Филипп Воскресенский и Генералният консул в гр. Варна Владимир Климанов (много хора, живеещи във Варна и не само, го познават много добре), който е посветил на България над 30 години на своята дипломатическа служба. Затова много е жалко че са експулсирани хора от толкова висока класа, които с толкова топлина се отнасят към България, които се опитваха и продължават да се опитват да направят всичко най-добро за развиване нашите двустранни отношения”, отбелязва посланикът.

Митрофанова посочва, че правителството на Руската Федерация си запазва правото за реципрочен, възможно асиметричен, отговор на подобни „крайно неприятелски действия”. „Много е жалко, че правителството на България се опитва по такъв начин много силно да ни скара с българския народ. Мисля, че няма да успее”, заключва тя.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

4 КОМЕНТАРИ

  1. НЕ НЯМА ДА УСПЕЕ Н И К К О Г А НИЕ СМЕ ИСТИНСКИ РОДНИ БРАТЯ ПО КРЪВ ВЯРА И ДУХ САМ ГОСПОД НИ Е ЗАЛОЖИЛ ГЕНЕТИЧНО ЗАЕДНО В О В Е К И НИКОЙ НИКОГА НЕ МОЖЕ ДА НИ РАЗДЕЛИ ДА ЖИВЕЕ И ПРЕБЪДЕ ВЕЛИКА И СВЯТА БРАТСКА РУСИЯ МЕЧТАЕМ СКОРО ДА ВИ ПОСРЕЩНЕМ В БЪЛГАРИЯ РУСКИ БРАТЯ СПАСЕТЕ НИ ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ БЪЛГАРИЯ ФАШИСТИ БЪЛГАРОУБИЙЦИ НАТО ЕС САЩ МРАЗИМ ВИ ИСКАМЕ СИ РУСКИТЕ НИ СВЯТИ БРАТЯ

  2. Този „про100“ Киро, ако го срещна сам в тъмна уличка, ще му хвърля един як пердах и за финал ще му разпоря пъpдялникa !!!!

  3. Благодарение на политиката на САЩ в България вече почти всички от народа/ без полит.партии проекти на САЩ и грантаджиите от НПО-тата на Сорос/ станахме русофили.България е смазана и унижена, има груба намеса във вътрешните и работи, навсякъде по офиц.медии има пълна цензура и дезинформация, унищожиха земеделие, животновъдство, закриха се повечето заводи след 1990г. Хората не получиха това, което очакваха от демокрацията и тепърва ще става по-зле.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *