Митрополит Теодосий от Йерусалимската патриаршия: САЩ говорят за ценности и права на човека, а насърчават геноцида в Газа, в който основните жертви са децата (С ВИДЕО)

Митрополит Теодосий от Йерусалимска Патриаршия с призив към Българската православна църква да вдигне глас срещу геноцида в Газа

Автор: Мария Мусорлиева, предаването „Балотаж“ по тв. „Евроком“

Негово Високопреосвещенство Севастийският митрополит Теодосий (Хана), палестинец по произход, е православен архиерей към Йерусалимска Патриаршия, в близост до ивицата Газа. През 2017 г. митрополит Теодосий е гостувал в България.

– Добър вечер, Ваше Високопреосвещенство, владико Теодосий.

– Благодаря за тази покана, чувствам се горд, че говоря пред една българска телевизия за българския народ. Искам да използвам тази възможност да изкажа признателност и благодарност към Българската Православна Църква и към целия български народ.

– Благодарим Ви много и ние, Ваше Високопреосвещенство, за труда, който положихте да влезете в студиото.

Какво се случва с християните в Газа и въобще в Близкия изток и те въобще дали ще успеят да празнуват Коледа?

– Преди да отговоря на този въпрос, искам да поздравя всички християни в България и целия свят по този случай. Искам от вас да се молите за Палестина и Газа, всички да вдигнем глас против тази война, да спрем тази война, защото цената на тази война плащат най-вече децата и мирните хора.

Ранени след бомбардировка на болница в Газа, при която загиват стотици

Християните тук в Палестина са 100% християни и 100% палестинци, те принадлежат на тази земя, те са и палестинци, и християни. Ние не сме малцинство в нашата родина. Ние сме против някой да ни гледа като малцинство в нашата родина, в Палестина, ние сме част от тази родина, както и от целия регион. Заради обстоятелствата около нас всъщност някои хора гледат на нас като малцинство, ние сме против това и не искаме това да стане.

Предизвикателствата пред палестинските християни са същите, каквито са пред целия палестински народ. Ние мечтаем най-накрая тук да има справедливост за целия палестински народ и най-накрая да се осъществи най-дълго чаканата мечта палестинският народ да разполага със свободата си в тази Свещена земя.

– Тъй като Вие сте част от Йерусалимската Патриаршия, тя какви стъпки предприема за мира в ивицата Газа?

– Първо, ние призоваваме войната да спре. Всички водачи на църквите в Палестина обявиха тази година да няма никакви празненства, само молитви. Това направиха като знак против войната и солидарност с роднините и родителите на загиналите в тази война и срещу тези агресии срещу църквите в Газа, където хората търсят убежище.

– Да, църкви и болници.

– В Газа има една православна църква, която е много стара, построена през 4 век, църквата „Свети Порфирий“. Много цивилни хора търсиха убежище в тази църква. Израел бомбардира съседна на църквата сграда и бяха убити 18 души в тази бомбардировка.

Унищожената след бомбардировката сграда

Опело на убитите при бомбардировката

В Газа има две църкви – едната е православна църква, другата е католическа. Християните в Газа са около хиляда души, всички напуснаха своите къщи, защото бяха разрушени. От самото начало на войната те вече няма къде да живеят и са в църквите – 500 в православната църква и 500 в католическата.

Положението в Газа е катастрофално не само за християните, за всички хора там няма нито едно място, където може човек да каже, че е сигурно и може да остане в него. Това не е обикновена война, нито обикновена битка и агресия. Това е изтезание на палестинския народ, за да го изгонят от собствената му родина.

– Мюсюлмански и православни духовни водачи правят неистови усилия за мир. Кой пречи?

– Този, който пречи на мира, ако искаме да говорим откровено, не е само Израел, но и Съединените Щати. Америка носи отговорност – и морална, и политическа – че войната продължава и до днес. Преди няколко дена в Съвета за сигурност имаше предложение за прекратяване на огъня и всички, почти всички, гласуваха „за“, а Съединените Щати наложиха вето и провалиха и попречиха на тази инициатива.

Странно и учудващо за мен е как държава като Съединените Щати цял ден говорят за права на човека и за ценности, и в същото време пречи за прекратяване на огъня в тази война, в която плащат най-много децата.

– Има ли евреи, които подкрепят палестинците?

– Разбира се, има такива евреи и при нас тук, в Йерусалим, и навсякъде в целия свят. Тези милиони демонстранти, които излизат и участват в тези демонстрации – мюсюлмани, християни, евреи, и от всички религии, те всички са против тази война и призовават към прекратяване на огъня.

Митрополит Теодосий с Негово Светейшество Неофит. Снимка: архив

– Последен въпрос имам, кои църкви най-много подкрепят Йерусалимската Патриаршия? Може да са и от други религии, разбира се, но основно кои християнски църкви, на кои държави?

– Всички църкви в Палестина са на едно мнение, единодушно всички са против войната и призовават тази война да бъде спряна. Тук е Свещената земя, тук е Витлеем, тук е роден Иисус Христос, в момента тази земя кръвоточи заради войната, затова ние призоваваме всички от целия свят, всички църкви, да полагат усилия тази война да бъде спряна.

Много църкви в целия свят, православни, католици, англикани, всички имат връзка с нас и изразяват мнение против тази война, и ние се надяваме Българската Православна Църква да вдигне глас против тази война и да призовава към спирането на тази война, да иска спирането на войната.

Това не е политическа цел, това е човешка, това е морална и преди всичко това е християнска задача. Ние сме против войните, против насилието, против убийствата под каквато и да е форма.

– Много благодаря, Ваше Високопреосвещенство, желая Ви здраве и, разбира се, Ви давам думата да кажете нещо за нас в края.

– Поздравяваме всички, които искат спирането на тази война в целия свят, особено предвид това, че днес има международна инициатива за протест в подкрепа на палестинския народ. Поздравяваме всички съвестни хора, които призовават към спирането на войната.

– Благодарим много, Ваше Високопреосвещенство.

ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. И нас ни тласкат на сила към украинския вариант. Както напомни вчера Марков, обезлюдяването на тази територия от българи се прави системно и упорито, ниска раждаемост, висока смъртност и провокирана емиграция на останалите млади хора.

  2. САЩ кога са правили друго освен да лъжат? Всичко живяло и уцхило в САЩ е долнопробен изпечен лъжрц. Училите по Европа и те са научени на лъжи, но не до такава степен.

  3. Да посрещнем празника Рождество Христово с обич към ближния, с пълното съзнание за нашия толкова кратък земен живот. Нека дойде край на тази човешка омраза, на тези безкрайни войни и жестокост, на това чудовищно лицемерие

  4. Врагът са хазарите. Не нациите.
    Разликата между хазари и евреи:
    Евреите изповядват Стария завет.
    Хазарите- Талмуда. И сатанизма.
    Хазарите се прикриват зад еврейството. Те не са семити и родови евреи. Приели са еврейството, за да мимикрират.
    95 % от “управниците” ни са хазари. С български имена. От деца ги обучават да служат на хазарската им секта- без значение в коя държава са се родили.
    Хазар отвори портите на Търновград за войските на Соломон(Сюлейман)паша- хазарин.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.