Май Европа ще обърне курса по-рано, отколкото предполагахме

Автор: Юрий Борисов

Интересни неща стават в нашата скъпа Европа. Вчера в Лион, пише Le Monde, забранили демонстрации; арестуват младежи, които крещят „Имиграцията убива!“ и „Ислямът вън от Европа!“; забраняват няколко набрали популярност „крайно десни“ групи, изникнали „от пепелта“ на забранената през 2021 г. партия Génération Identitaire“ – „Поколение за идентичност“.

Но да се разходим и из други европейски държави. POLITICO ни информира – „Шведският премиер укори крайнодесния лидер, който каза, че джамиите в Швеция трябва да бъдат изравнени със земята“, като няколко изречения след това вестникът пише, че „В Швеция крайната десница е във възход“. Няколко дни преди това – крайно дясната Партията на свободата в Холандия победи на изборите на 22 ноември. А партията със същото име и идеология е на път да стори това в Австрия.

Най-интересно обаче е в Германия – локомотивът на Европа. Там също като във Франция замислят „демократичната“ забрана на партии. POLITICO много подробно ни осведомява в заглавие: „Дилемата относно крайната десница в Германия – да се забрани или не“. Да припомним – още от август, след реч на немския президент, редакционна статия на Der Spiegel, озаглавена „Забранете враговете на конституцията!“, призова най-висшият съд на страната да обяви дясната партия „Алтернатива за Германия“ (AfD) за противоконституционна и по този начин да нареди нейното разпускане.

Най-най интересното обаче в Германия е какво се случва с икономиката ѝ. Шолц, чийто рейтинг се срина, се опита да заобиколи конституционно заложената дългова спирачка на страната, която ограничава федералния дефицит до 0,35 процента от БВП. Той иска отклони в 29 „специални фонда“ едни 869 милиарда евро и да си ги харчи. Конституционният съд обаче го поряза, като направи невалидна законодателната програма на германското правителство и остави страната в колективен шок. А премиерът на Бавария и лидер на Християнсоциалния съюз (ХСС) Маркус Зьодер вчера призова за предсрочни федерални избори в Германия. Най-добре е, казва той, тези избори да се проведат заедно с европейските на 9 юни 2024 г.

Май Европа ще обърне курса по-рано, отколкото предполагахме. Тя се отказа от свои столетни ценности, подчини се безрезервно и унизително на САЩ, обяви война на Русия, а и на Изтока изобщо, като се отказа по най-глупавия и безотговорен начин от евтини ресурси. Въпреки, че без тях е загубена.

Каква е Европа сега? Днес Европа насажда омраза, задушава свободата на словото, иска да забранява партии, но пък е безразлична към това, което убива нейната цивилизация. Европа е загубила своя характер. И смята, че с репресии ще опази тази липса, този вакуум. Историята ще ѝ се присмее и то съвсем скоро, сигурен съм.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. Вижте интервюто на Карбовски със Скот Ритер- истината, изказана недвусмислено.
    Карбовски не ми е любимец- заради манипулациите му.
    Но- с Ритер не му се получи.
    Мъже- имате пример за мъжка недвусмислена позиция.
    Жени- също имаме пример за мъжко поведение и позиция.
    Гледайте- и се наслаждавайте:)

  2. „Убеден съм, че народите на балканските страни за своята дълга, тежка, но славна история са развили някакъв генетичен код в себе си и в крайна сметка няма да се оставят да бъдат обиждани, няма да позволят на нашите западни колеги постоянно да разиграват една държава срещу друга, един народ срещу друг“.

    Сергей Лавров пред ОССЕ в Скопие

  3. Невероятно, смазващо интервю, което всеки българин трябва да види. Има го в ютуб и под друго заглавие. „ОПАСНО ИНТЕРВЮ: Вие не сте суверенна държава. Екс-разузнавачът от САЩ“ – Скот Ритър Слушайте бе хора, няма български политик, който да говори с толкова патос и болка, с невероятно познаване на българската действителност. Срам ме е от нашите политически ГНИДИ, начело с банкянския мъдрец.

  4. ЛЯВА РЕЗБА НЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ ДЯСНА.НЕОБХОДИМО Е ПЪРВО ДА СЕ РАЗПРОБИЕ
    И СЛЕД ТОВА ДА СЕ НАПРАВИ ДЯСНА.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.